Bufnita Minervei

Andrei Cornea 30.03.2007

De același autor

Competenta si profesionalismul nu sunt calitati recomandabile in lumea poli­ti­ca romaneasca, ba, am zice, daca se re­gasesc la cineva in cantitate mai mare decat cere "cutuma parlamentara", ele de­vin suspecte si apoi detestate. Monica Ma­covei le are in chip evident, asa cum are si vointa de a realiza ceva in privinta re­formei in justitie. Rezultatul acestor ca­li­tati profesionale, dar si morale a fost ca a desteptat o groaznica ura din partea par­lamentarilor in general si a senatorilor in particular, care s-au coalizat sa o "tran­teasca" in bloc prin motiunea simpla a PSD. Au reusit si cred ca tare si-ar fi dorit primul ministru sa-i spuna  Curtea Con­sti­tutionala ca trebuie s-o demita. Mai tarziu, cand d-na Macovei s-a impotrivit sa semneze celebra ordonanta de ama­na­­re alegerilor europene pe simplul si firescul considerent ca, formal, aceasta or­­donanta era ilegala, ea a starnit mania pri­mului ministru si pe a d-lui Radu Stroe, secretarul ge­­neral al guvernului. Tel mai­tre, tel va­let.

 In schimb, ministrul Educatiei, d-l Har­dau, tot al PD, ca si d-na Macovei, dar bine cunoscut pentru proasta gestionare a sistemului educational, un om modest ca dotari intelectuale si abilitati profesionale, a "supravietuit" unei motiuni similare pesediste in Senat. Desi voturile contra sa au fost ceva mai multe decat cele pen­tru, totusi motiunea a cazut, nefiind sus­tinuta indeajuns. De ce Hardau a sca­pat si Macovei - nu? Simplu, pentru ca numai competenta si verticalitatea trebuie pe­nalizate in Romania. Daca, dimpotriva, nu ai aceste calitati - e in regula. Esti cel mult mustrat cu blandete. Sa fii cenusiu, sters, dar sa stai plecat inaintea mai mari­lor tai, sa spui prostii si necuviinte, dar cu voie de la partid, sa nu te afirmi prin nici un gest de responsabilitate si sinceritate - iata cea mai buna recomandare pentru o ascensiune politica viguroasa. Nici chiar gafa mare nu e o crima. Ce, credeti ca d-l Claudiu Saftoiu va avea mult de su­ferit, dupa ce si-a dovedit totala lipsa de pregatire pentru postul de director  SIE? Va fi trimis, drept rasplata pentru prostie, ambasador pe undeva, intr-o tara mai putin la vedere!

In general, problema competentei e ul­tima care se pune la noi, in viata politica! Mihai-Razvan Ungureanu a fost silit sa demisioneze dintr-o ambitie ridicola a primului ministru, iar numirea lui Adrian Cio­roianu in locul lui nu s-a produs, ca urmare a unei ambitii la fel de ridicole din par­tea lui Traian Basescu. Ce sa mai vor­bim despre Elena Udrea! Propunerile de ambasadori care asteapta acum in comisiile de politica externa ale parlamentului vor fi respinse sau aprobate, nu pentru mo­tive de competenta, ci din nou din am­bi­tie politica. Dar, vai de cei stralucitori, va­lorosi cu adevarat: au toate sansele sa fie respinsi din principiu, pur si simplu pen­tru ca inteligenta, o gandire independenta, ba chiar si demnitatea sunt o insulta grava pentru multi dintre politicienii nostri.

 De aici si antipatia, ura chiar, pe care unii dintre ei, precum Dan Voiculescu, dar chiar si unii dintre liberali, au dezvoltat-o pentru intelectualii mai vocali, mai ales pentru cei care au indraznit sa le puna in discutie politica si sa se plaseze mai curand de partea presedintelui decat a lor. Orice semn de nesubordonare inte­lec­tuala a fost pedepsit cu calomnii josnice prin presa si prin remarci batjocoritoare in parlament, de pilda la adresa  GDS, asa cum a facut d-l Crin Antonescu, acest profesor de istorie care se cre­de De­mostene. Sa-l linistim: nu-i Demoste­ne, chiar daca, din fericire, Basescu nu-i un nou Filip. Din pacate insa, nici Bu­cu­res­tiul nu-i Atena: la noi bufnita Minervei nu mai zboara nici in amurg, nici macar in miez de noapte. Nu mai zboara deloc; au dat-o jos "baietii destepti" cu prastia si au declarat-o neconforma cu specificul na­tional si cu normele europene!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22