Bufonul

Andrei Cornea 28.07.2015

De același autor

Ponta nu-i nici măcar un stângist de-adevăratelea. El e numai un oportunist, instabil sub raport comportamental.

Cunosc pe cineva care a avut o boală grea și destul de lungă. Niște doctori din străinătate, nu lipsiți de pri­cepere, i-au prescris un tratament sever. Familia a acceptat, spre lauda ei. Pe lângă medicamente rele la gust și chiar operații dureroase, medicii i-au pre­scris un regim alimentar și de viață strict. Bol­na­vul s-a însănătoșit în cele din urmă; a început să ia în greutate și să prindă puteri, dar medicii i-au spus: trebuie să fii frugal mai mulți ani și să con­tinui ­cu regimul de austeritate, de la care nu ai voie să te abați decât încetul cu încetul. Știm că vrei să te bucuri de viață, dar, dacă îți dai drumul deodată, vei avea o recidivă și nu se știe dacă mai scapi. Și ia­tă că după un timp vine un alt medic, tânăr, voios și bun de gură, care îi zice bolnavului, destul de să­tu­rat de atâta regim: „Regimul e o prostie, aus­te­ri­ta­tea e o minciună. Renunță la astea. Fă-ți plăcerile de care ai fost lipsit de atâta vreme. Ba chiar fă și ex­cese. Iar dacă te simți slăbit, îți prescriu eu e­ner­getizante. Cât despre cei care susțin că faci o ne­bu­nie, nu le da ascultare: sunt invidioși pe sănătatea ta de fier! Iar părintele tău, care îți cere să te mai ab­ții un timp, e înțeles cu niște oameni răi din stră­i­nă­­tate­“. Să mai adăugăm că se mai ivesc și niște spe­cia­liști în „medicină alternativă“, care îi repetă în fiecare zi că medicina ordinară e o înșelătorie și o conspirație împotriva bolnavilor pe care vrea nu doar să-i distrugă, dar și să-i exploateze financiar, pen­tru a avea cui să vândă medicamentele.


Pa­rabola e limpede. Economia românească este fos­tul bolnav, de abia însănătoșit după criza eco­no­mi­că dramatică din 2009-2010, dar nu restabilit complet și care ar trebui să renunțe numai treptat și cu prudență la regimul de austeritate, așa cum a pre­ci­zat de altfel guvernatorul BNR, Mugur Isă­res­cu. Dar noul „doctor“, voios și guraliv, în rolul că­ru­ia sunt sigur că l-ați recunoscut pe Victor Ponta, are alte idei. El vrea renunțarea la regim de pe-o zi pe alta, adică brusca reducere a TVA-ului cu 5 punc­te ­procentuale, plus eliminarea altor taxe, precum ta­xa pe stâlp și acciza suplimentară la combustibil. Iar asta după ce TVA la produsele alimentare a fost de­ja redus la 9%. Dar nu-i destul: un nou proiect al salarizării în sistemul bugetar – fără termene cla­re – promite creșteri salariale exorbitante, care ajung până la sporuri de 70%. Deficitul bugetar ar pu­tea ajunge la 5% din PIB. Firește, urmează cam­pania electorală, lui Ponta îi scapă puterea printre degete, iar PSD, ajuns sub noua conducere a lui Livia Dragnea, se zbate să nu piardă guvernarea. Li­be­ra­lii, demagogi și ei, după ce au votat Codul Fiscal, și-au pierdut orice credibilitate, acum, când îl condamnă. Iată însă că s-a pus piedică pre­șe­din­te­le Iohannis, care a retrimis proiectul în par­la­ment, fiind susținut de atenționările Comisiei Eu­ropene, ale FMI, al Consiliului Fiscal și, iată, și ale gu­ver­natorului BNR. Toți aceștia sunt fie imbecili, fie vânduți unor interese „străine“ obscure – zice pro­pa­ganda Ponta-PSD –, care ar detesta ca Ro­mâ­nia să se dezvolte. Cine sunt „obscurii“? Exact cre­di­to­rii internaționali de la care România s-a îndatorat și se va îndatora tot mai mult, dacă planurile „noului doctor“ sunt urmate. Cu alte cuvinte, îi po­ne­grim și înjurăm tocmai pe cei cărora apoi le cerem spășiți bani pe datorie!


Că a sări brusc la excese alimentare de la un regim strict e o greșeală o știe ori­ci­ne, când e vorba despre sănătatea unui om. Dar când e vorba despre eco­no­mia unei țări, unii mai stau la în­do­ia­lă­, deși e evident că „rețeta Ponta“ – scă­de­rea taxelor și mărirea con­co­mi­ten­tă a cheltuielilor – va conduce la de­zastru, oricâte sofisme ne vor servi tot felul de „profesori în economie“. Oare exemplul tragic al Greciei nu a fost suficient? De ce oare nu menține guvernul nivelul actual al taxării și, dacă are excedente, de ce nu mărește, de exemplu, corespunzător bugetele edu­cației și al sănătății, atât de de­fi­citare? Cum e cu putință să ignori experiența negativă din 2004-2008?


Există apoi acei specialiști în „me­di­cina alternativă“. Ei sunt stângiștii din lume și de la noi (deja sunt destui și la noi), pentru care niște ires­pon­sabili și șan­tajiști, precum Tsipras și Va­rou­fakis, au căpătat statura eroică a unor martiri ai cauzei noii in­ter­na­ționale an­ti­ca­pi­ta­liste. Acești „medici“ predică de zor minciuni (preluate în mod opor­tunist și de Ponta și ministrul său de Finanțe, Teodorovici). Prima este că aus­teritatea nu a salvat nicio țară. Fals, și România, și Por­tu­galia, și țările bal­tice au fost salvate de măsurile de aus­teritate. Altă min­ciu­nă e că datoria nu contează, fiind­că ori­cum capitaliștii (băncile) sunt de­tes­tabili mo­ral­men­te. Poate că sunt, dar ce te faci când datoria a fost cum­pă­rată de statele din UE de la bănci și în spatele ei sunt acum contribuabili și par­lamente? Răs­punsul este că res­pec­tivii sunt niște nemernici de fasciști, conduși de neo­li­be­rali fără suflet și că, oricum, sunt datori săr­ma­nilor da­tor­nicilor. Și cu atât mai mult, cu cât amin­tiții da­tornici ar fi inventat de­mo­crația acum două mii cinci sute de ani, pe când cre­ditorii mâncau car­ne cru­dă în păduri!


Dar Ponta nu-i nici măcar un stângist de-adevăratelea. El e numai un opor­tunist, instabil sub raport com­por­tamental. Preia însă unele dintre aceste teze periculoase, deșteptând într-o ța­ră încă săracă așteptări nerezonabile și, fi­ind urmat de cete de politicieni im­becili și iresponsabili, proclamă re­văr­sarea cornului abundenței cu o voioșie de bufon.


Îi va da jos, în sfârșit, cineva tichia?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22