De același autor
Ponta a fost obișnuit să creadă că politica pumnului în gură, amestecată cu minciuna și înșelătoria, sunt suficiente pentru a prosti pe toată lumea sau măcar pe majoritatea ei. S-ar putea să aibă o surpriză neplăcută.
Nici n-a apucat încă să fie ales președinte - și sperăm nici să nu fie – că Victor Ponta, cel care pretinde că va fi „președintele care unește“, a reușit să dezbine societatea românească peste ceea ce ea oricum fusese și până acum. Nu era destul că primul ministru și PSD au ațâțat pasiunile naționaliste împotriva „neamțului“, ridicându-i, direct sau prin interpuși, pe ortodocși împotriva celor de altă confesiune, pe românii „etnici“ împotriva „alogenilor“ (asta deși Ponta însuși a mărturisit că are rădăcini italo-albaneze), pe cei cu copii împotriva celor fără, pe regățeni împotriva ardelenilor; acum a făcut în așa fel încât să batjocorească diaspora, refuzând să amelioreze în mod credibil situația de la secțiile de vot din străinătate, pentru a permite tuturor doritorilor să voteze în intervalul legal. S-a ales, la sfârșitul săptămânii trecute, drept răspuns legitim cu demonstrații de protest din partea societății civile în mai multe orașe mari, precum Cluj, Timișoara, București, Iași și altele.
„Președintele care unește“ este, în fapt, „candidatul care acaparează“: dacă se poate, totul și cu orice preț: plagiatorul strânge sub același cort electoral un trădător de profesie ca Tăriceanu, un extremist ca Vadim Tudor, un clovn ca Dan Diaconescu, un arivist ca Meleșcanu, un infractor ca Voiculescu și pretinde că a „unit“ în spatele său Țara. (Prin contrast, tactica lui Iohannis de a nu accepta nicio negociere cu perdanții turului întâi s-a dovedit nu numai demnă de respect, dar și eficientă: acesta a primit susținerea explicită a Monicăi Macovei și pe aceea, implicită, dar nu mai puțin limpede a Elenei Udrea – adică, indirect, pe a lui Traian Băsescu.) Ponta și PSD se autoamăgesc: acele unități pe care se bizuie sunt factice și nu exprimă decât foarte parțial opțiunile alegătorilor. Dimpotrivă, divid mai mult, separând o parte a electoratului, așa cum s-a constatat deja în cazul UDMR, care a fost nevoit să nu dea consemn de vot, odată ce s-a văzut înșirat pe aceeași rușinoasă „listă a lui Ponta“ în rând cu PRM. Mai mult: cu cât Ponta va recurge mai mult la calomnii, la fraude electorale, la inflexibilitate (cum a fost gestul de a desemna a priori formatul a patru dispute cu Iohannis, fără a-și consulta adversarul), cu atât va pierde mai mult în stima alegătorilor. Iohannis apare tot mai mult ca un jucător fair-play, iar românii, mari amatori de sport, apreciază fair-play-ul și îl disprețuiesc pe trișor. Asta, desigur, cu condiția ca Iohannis să se decidă să îl confrunte în direct pe Ponta, la orice televiziune, fie și Antena 3. La urma-urmelor, ce are de pierdut, în situația în care Ponta rămâne favoritul? Ponta a fost obișnuit să creadă că politica pumnului în gură, amestecată cu minciuna și înșelătoria, sunt suficiente pentru a prosti pe toată lumea sau măcar pe majoritatea ei. S-ar putea să aibă o surpriză neplăcută.
Firește, candidatul PSD păstrează prima șansă de victorie; dar, dacă va învinge pe 16 noiembrie și va da impresia că a obținut victoria nu numai împotriva unui contracandidat (cândva „fața umană“ a marii coaliții anti-băsiste PSD-PNL-PC-UDMR), ci și împotriva societății civile, își va începe rău mandatul, în mijlocul unor demonstrații de stradă, despre care nimeni nu are cum ști cât de departe pot duce. Ar trebui să fie foarte atent: pe Iohannis îl poate învinge; dar o societate civilă repolitizată și stârnită împotriva sa mai ales din cauza dorinței sale irepresibile de a acapara totul va fi invincibilă.