Catastrofa micilor neglijențe

Aproape simultan s-a declanșat „goana după ivermectină” ca leac-minune pentru COVID-19 cu incendiul de la Spitalul „Matei Balș”, „nava-amiral” a luptei împotriva pandemiei.

Andrei Cornea 02.02.2021

De același autor

O coincidență, bineînțeles, dar cum nu se poate mai potrivită pentru a fragiliza încrederea, oricum scăzută, în autorități și în medicina oficială din partea publicului.

Senzația generală este că nu poți avea încredere în sistemul medical, în ce spun și mai ales în ce fac doctorii și restul personalului medical; că spitalele sunt locuri unde poți mai curând arde decât să te faci bine și că automedicația și „alternativele” de tratament bizare sunt preferabile, căci măcar nu iei foc în patul de spital, ci cel mult mori în patul propriu. Nici nu se putea mai bine pentru antivacciniști (cei de la AUR au și pus de o demonstrație lângă spitalul „Balș”). Senzație fără fundament? Desigur. Dar aceasta e reacția generală a publicului din acest moment, când câteva paturi dintr-un salon de spital de top au devenit ruguri.

Bineînțeles, orice statistică arată că – fie și în sistemul medical românesc – e cu mult preferabil să accepți îngrijirea medicilor – cu atât mai mult în cazul actualei pandemii – decât să iei medicamente pentru păduchii câinilor și vițeilor.

Dar frica și neîncrederea – abia parcă mai disipate după prima lună de vaccinare anti-Covid – nu se uită la statistici, așa cum puțin le pasă de declarațiile patetice ale politicienilor.

Nu știm încă de la ce a pornit focul, dar foarte probabil a fost o scânteie, un scurtcircuit care a generat un incendiu puternic într-o atmosferă foarte concentrată în oxigen. Foarte probabil, a fost un mix de mici neglijențe – fiecare în parte benignă, dar împreună dând un rezultat fatal. Asta e și problema în asemenea situații: oamenii pot mai ușor să evite erorile mari și sunt concentrați pentru a le evita pe acestea. De obicei, le și evită, dar totodată uită mici detalii și comit mărunte neglijențe, care însă, prin însumare probabilistică, ajung din când în când să producă o catastrofă. Și toate, în condițiile unor agravante prezențe pretutindeni în țară și în lume: tensiunea, aglomerația și epuizarea generale, date de pandemie.

Desigur, acum se vor căuta vinovații imediați. Presupun – cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri – că va fi găsită o infirmieră care a uitat în priză un reșou ori o instalație electrică nereparată la timp. Poate că se va constata și că unul dintre pacienții fumători a scăpărat o brichetă sub pătură sau în toaletă etc. Poate că nu funcționa un stingător. Știm deja că pavilionul avea aviz, dar nu și autorizație împotriva incendiilor. Opinia publică va cere însă și vinovați mai importanți. Va interveni politica: doctorul Străinu-Cercel, deși nu mai era managerul spitalului de mai bine de o lună, poate va fi considerat responsabil, dacă se va constata că anumite reparații esențiale nu s-au făcut la timp. Actualul ministru al sănătății e foarte recent pe funcție, dar unii îi cer „capul”. Pe scurt, unii vor căuta „acarul Păun”, alții vor dori să fie retezate capete mai sus-puse și cu expunere politică, mulți alții, în fine, ne vor ține discursuri interminabile despre „nevoia de reformare a sistemului” și despre lipsa de acțiune a guvernanților mai vechi. (Deja au început.) Vor fi trimiși în judecată câțiva inși mărunți (care vor fi achitați sau condamnați cu suspendare probabil după ani de judecată), vor fi demiși niște directori; poate vreun om politic își va pierde scaunul pe care abia se instalase comod. Jurnaliștii vor scrie câteva zile editoriale vitriolante. Politicienii vor clama de zor lupta cu „sistemul”. Nu spun că, în timp, nu se vor realiza unele progrese. Ba chiar e sigur că se va realiza ceva.

Dar, între timp, oamenii vor privi spitalele cu teamă și îngrijorare, nu cu încredere. Apelul foarte rezonabil în sine al medicilor, de a se prezenta la spital dacă sunt pozitivi cu Covid și au unele simptome, va cădea tot mai mult peste urechi surde. „Păi, dacă și la «Balș» s-a întâmplat... ce să mai spunem de... sau de...”, vor spune ei și cam pe bună dreptate, riscând ce-i mai rău. Poți să-i condamni? Din păcate, o mie de cazuri soluționate fericit cântăresc psihologic mai puțin decât unul singur, în care câțiva semeni au pierit arși de vii pe rugul micilor neglijențe benigne cumulate. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22