De același autor
O coincidență, bineînțeles, dar cum nu se poate mai potrivită pentru a fragiliza încrederea, oricum scăzută, în autorități și în medicina oficială din partea publicului.
Senzația generală este că nu poți avea încredere în sistemul medical, în ce spun și mai ales în ce fac doctorii și restul personalului medical; că spitalele sunt locuri unde poți mai curând arde decât să te faci bine și că automedicația și „alternativele” de tratament bizare sunt preferabile, căci măcar nu iei foc în patul de spital, ci cel mult mori în patul propriu. Nici nu se putea mai bine pentru antivacciniști (cei de la AUR au și pus de o demonstrație lângă spitalul „Balș”). Senzație fără fundament? Desigur. Dar aceasta e reacția generală a publicului din acest moment, când câteva paturi dintr-un salon de spital de top au devenit ruguri.
Bineînțeles, orice statistică arată că – fie și în sistemul medical românesc – e cu mult preferabil să accepți îngrijirea medicilor – cu atât mai mult în cazul actualei pandemii – decât să iei medicamente pentru păduchii câinilor și vițeilor.
Dar frica și neîncrederea – abia parcă mai disipate după prima lună de vaccinare anti-Covid – nu se uită la statistici, așa cum puțin le pasă de declarațiile patetice ale politicienilor.
Nu știm încă de la ce a pornit focul, dar foarte probabil a fost o scânteie, un scurtcircuit care a generat un incendiu puternic într-o atmosferă foarte concentrată în oxigen. Foarte probabil, a fost un mix de mici neglijențe – fiecare în parte benignă, dar împreună dând un rezultat fatal. Asta e și problema în asemenea situații: oamenii pot mai ușor să evite erorile mari și sunt concentrați pentru a le evita pe acestea. De obicei, le și evită, dar totodată uită mici detalii și comit mărunte neglijențe, care însă, prin însumare probabilistică, ajung din când în când să producă o catastrofă. Și toate, în condițiile unor agravante prezențe pretutindeni în țară și în lume: tensiunea, aglomerația și epuizarea generale, date de pandemie.
Desigur, acum se vor căuta vinovații imediați. Presupun – cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri – că va fi găsită o infirmieră care a uitat în priză un reșou ori o instalație electrică nereparată la timp. Poate că se va constata și că unul dintre pacienții fumători a scăpărat o brichetă sub pătură sau în toaletă etc. Poate că nu funcționa un stingător. Știm deja că pavilionul avea aviz, dar nu și autorizație împotriva incendiilor. Opinia publică va cere însă și vinovați mai importanți. Va interveni politica: doctorul Străinu-Cercel, deși nu mai era managerul spitalului de mai bine de o lună, poate va fi considerat responsabil, dacă se va constata că anumite reparații esențiale nu s-au făcut la timp. Actualul ministru al sănătății e foarte recent pe funcție, dar unii îi cer „capul”. Pe scurt, unii vor căuta „acarul Păun”, alții vor dori să fie retezate capete mai sus-puse și cu expunere politică, mulți alții, în fine, ne vor ține discursuri interminabile despre „nevoia de reformare a sistemului” și despre lipsa de acțiune a guvernanților mai vechi. (Deja au început.) Vor fi trimiși în judecată câțiva inși mărunți (care vor fi achitați sau condamnați cu suspendare probabil după ani de judecată), vor fi demiși niște directori; poate vreun om politic își va pierde scaunul pe care abia se instalase comod. Jurnaliștii vor scrie câteva zile editoriale vitriolante. Politicienii vor clama de zor lupta cu „sistemul”. Nu spun că, în timp, nu se vor realiza unele progrese. Ba chiar e sigur că se va realiza ceva.
Dar, între timp, oamenii vor privi spitalele cu teamă și îngrijorare, nu cu încredere. Apelul foarte rezonabil în sine al medicilor, de a se prezenta la spital dacă sunt pozitivi cu Covid și au unele simptome, va cădea tot mai mult peste urechi surde. „Păi, dacă și la «Balș» s-a întâmplat... ce să mai spunem de... sau de...”, vor spune ei și cam pe bună dreptate, riscând ce-i mai rău. Poți să-i condamni? Din păcate, o mie de cazuri soluționate fericit cântăresc psihologic mai puțin decât unul singur, în care câțiva semeni au pierit arși de vii pe rugul micilor neglijențe benigne cumulate. //
Comentarii 7
Catalina Rusu - 02-14-2021
Ma aflu în Spitalul Matei Balș, internata cu Covid de joi. Sunt pe mâini bune, primesc îngrijiri permanente, atente și competente, tot personalul fără excepție medici, asistente, infirmiere sunt deosebit de amabili și profesioniști. Condițiile sunt foarte bune, suntem 2 bolnave în salon, este cald, liniște, avem baie cu apa fierbinte, televizor, curățenie exemplara, așternuturi imaculate apretate și călcate, mâncare decenta de spital și toate facilitățile moderne ale oricărui spital civilizat. Rudele ne pot aduce la portar pachete cu apa îmbuteliată, fructe etc și infirmierele se ocupa sa ne parvină în timp scurt. Suntem monitorizate atent: tomografie pulmonara, saturația de oxigen in țesut, puls, tensiunea, temperatura, EKG, analize de sange zilnic, orice modificări care ar putea apărea la alte sisteme și organe. Primim tratament de specialitate antivirale, antiinflamatoare, anticoagulante plus pansamente gastrice, vitamine, probiotice și orice este necesar. Nu cunosc pe nimeni, nu am dat bani nimănui, personalul poarta costume complete de protecție, sunt greu de deosebit între ei, doar după silueta și ramele de ochelari. Toți se numesc la fel, Face Shield. E singura inscripție pe care o citesc. Nu numai ca nu găsesc nimic de criticat, dar sunt foarte mulțumită și recunoscatoare de ingrijirile primite, sunt liniștită și optimista ca ma voi vindeca. Am fost instruite sa nu folosim chargere de telefon, oxigenul este mai greu ca aerul și se strânge la nivelul solului, în zona prizelor electrice. Doamna asistenta se oferă sa ne încarce telefoanele într un birou alăturat. Asta este realitatea pe care o vad cu ochii mei și o descriu în mod onest. Mulțumesc, Cătălina, 62 ani
Răspunde?????? - 02-08-2021
& Articolele lui Cristian Țopescu erau riguros elaborate și abundente în date și evenimente ce descriau și mai explicau și despre faptele relatate, însă nu prea aveau metafore, ?
RăspundeLiviu din Timisoara - 02-08-2021
Din pacate , noi am inteles prin libertate nu in primul rand o responsabilizare in tot ce facem ( inainte eram o turma inspaimantata de niste cerberi ) , ci am inteles libertatea ca pe o nesfarsita stare de chermeze daca se poate, de smecherii si oportunisme. FOARTE putini oameni practica un capitalism corect, real, condus de competente si concurenta valorilor. Marii nostri imbogatiti au avut legatura cu bugete, cu voturile noastre sau acoliti ai unora dintre astia.
RăspundeLiviu din Timisoara - 02-08-2021
Una dintre marile probleme de pe la noi este incompetenta. Asta atrage foarte multe consecinte cu efecte directe, dintre care doua sunt cele mai grave: impostura si coruptia.
RăspundeSteven - 02-08-2021
Ptr semne de întrebare (?????)! Neicușorule,amesteci merele cu perele.Extrage i pe Chirilă și Băcanu și vezi că rămân doar elemente chimice din din tabelul lui Sputnik
RăspundePinno - 02-02-2021
In spitale este o neglijenta criminala! Nu mai exista autoritate. Nu vine infirmira sa schimbe un nedeplasabil lasat cu orele in mizerie, asistenta sefa ridica din umeri. Ce sa-i fsca, ca se supara si pleaca, a venit cu pile, isi gaseste imefiat in alt spital, la o sec mai banoasa! Asistenta greseste tratamentul, dr ridica din umeri, ce sa-i faca ca pleaca, etc. Cititi ce a spus medicul din Belgia despre constanteanul ars. S-a crucit ce a gasit in plagi. Nu l-au spalat cu apa si sapun. Mi-e sila de cadrele medicale. Cei buni sunt max 15%
Răspunde?????? - 02-02-2021
@ Dacă sunteți de părere că despre calitatea actuală presei se poate spune că reflectă faptul că au fost vremuri când nu se găsea hârtie igienică , hârtie de împachetat , alte oferte de hârtie, chiar pe toate drumurile, articole precum cele ale lui Eugen Barbu, Fănuș Neagu, Ioan Chirilă, Adrian Păunescu, CV Tudor, PM Băcanu, nemaifiind în presa actuală, aceasta, presa actuală, culegând, probabil , "beneficiile" felului cum era folosită anterior presa scrisă după ce era citită, "beneficii" obținute însă cu o ofertă mai diversificată însă de o calitate probabil sub cea din vremurile când scriau cei anterior amintiți, ?
Răspunde