Cine ne scapă de ăștia?

Andrei Cornea 06.11.2012

De același autor

Pentru ca alții să creadă în tine e necesar ca tu însuți, cel dintâi, să crezi în tine: iată o maximă politică elementară. Oare cei de la ARD nu au învățat-o?

Crin Antonescu criticat deschis de An­drei Chiliman la lansarea candidaților USL Sector 1, București; disidență pe față a candidaților respectivi, precum Tă­ri­ceanu și Orban, față de conducerea cen­trală a PNL, fără ca aceasta să poată re­acționa altfel decât prin absență – se pa­re că, în fine, unii liberali importanți în­cep să-și dea seama de coșmarul pe care l-au întreținut și crescut, numit Crin An­tonescu, și care amenință să devină coș­marul întregii țări. Ba ei chiar acționează. Ați mai văzut vreodată, cu o lună înainte de alegeri, la vreun partid creditat cu victoria, ca una dintre cele mai im­por­tante filiale să-l atace virulent pe liderul suprem? „Războiul stupid al de­clara­țiilor împotriva ambasadorului SUA, a lui Merkel sau Barroso ne aruncă în ri­dicol“, a afirmat Chiliman. Nici Băsescu nu putea vorbi mai limpede. Despre ce alt lider important de filială vă mai amintiți ca, în plină campanie electorală, să fi susținut că cel care are conducerea partidului său e mai rău, moral și in­te­lectual, decât adversarul, în cazul de fa­ță, Traian Băsescu? Faptul mi se pare fără precedent, el arătând criza profundă în care se afundă PNL și, implicit, USL. Cri­ză căreia Antonescu i-a pus capacul hi­rotonisindu-l ca liberal pe Gigi Becali, fu­gind sub aripa baronului Dragnea von Teleorman, specialistul în fabricarea de voturi, și sugerând totodată, într-un mo­ment pesemne de clarviziune, că liberalii români ar putea să-și părăsească actuala familie politică afiliindu-se PPE. De par­tea cealaltă, la PSD, vedem un Ponta tot mai incapabil să conducă eficient gu­ver­nul. Raportul MCV din acest an va fi ne­gativ, mai ales după „încântătoarele“ no­minalizări la șefia DNA și a Parchetului General făcute de protejata lui Voi­cu­lescu; apoi Oltchim rămâne neprivatizat, iar TAROM și-a pierdut într-o săptămână managerul străin – asta ca să evocăm numai ultimele eșecuri ale unei guvernări care bate recordul ineficienței într-o țară în care guvernele eficiente au fost o ra­ritate.

Pe scurt, USL scârție din încheieturi, iar efortul de a „aspira“ din toate părțile ori­ce – de la „verzii“ lui Cernea la Partida Romilor și de la PNȚCD-ul lui Ciorbea la Becali – nu face decât să ilustreze fra­gilitatea acestui „colos cu picioare de lut“.

Numai opoziția – ARD – e oarbă și mai ales mută. Ea pare în continuare anesteziată de perspectiva în­frân­ge­rii, consolată cu ea și încercând doar să obțină maximum ce se poate din mărunte înțelegeri locale cu ad­ver­sa­rii. Cum crede opoziția că va reuși să-i aducă la vot pe oamenii speriați de apetitul de putere al lui Dragnea și Antonescu și de ineficiența și min­ciunile lui Ponta, dacă dă deja im­pre­sia că lupta e în zadar? Poate spune ci­neva că liderii ARD sunt hi­per­activi, teribil de incisivi și, mai ales, că duc o campanie plină de inspirație și entuziasm? Mai ușor s-ar spune că o găină are o privire de acvilă! Au ei vorbe memorabile? Organizează ac­țiuni care să facă recorduri de au­di­en­ță? Nu-mi amintesc. Dacă avem o opo­ziție „memorabilă“, aceasta este, așa cum este, aceea a lui Dan Dia­conescu. ARD moțăie.

Pentru ca alții să creadă în tine e necesar ca tu însuți, cel dintâi, să crezi în tine: iată o maximă politică elementară. Oare cei de la ARD nu au învățat-o? Sau o cunosc, dar s-au împăcat cu gândul că USL va câștiga masiv alegerile și va forma o ma­joritate zdrobitoare care, probabil, va schimba Constituția și va izola România în Europa. Pentru politicieni – vechi sau noi – oricum vor exista locuri și slujbe călduțe: blatul are un preț. Dar pe noi cine ne mai scapă de „ăștia“? Căci cei din ARD nu par hotărâți să se bată. Atunci să ne ba­zăm pe disidența lui Chiliman & Tă­riceanu etc.? Sau pe populismul gar­garagiu al lui DD? Sau pe punerea în aplicare a ideii lui Voiculescu, sinu­cigașă pentru USL, de a-l suspenda, la repezeală, încă o dată pe pre­șe­dinte? Sau, poate mai bine, pe un mi­racol? //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22