De același autor
Dupa ce, toamna trecuta, a fost salvat de Curtea Constitutionala, care a decis in modul cel mai discutabil ca fostii ministri parlamentari au nevoie, pentru a fi pusi sub ancheta penala, si de avizul parlamentului (si nu numai de cel al presedintelui), Adrian Nastase s-a putut bizui, saptamana trecuta, pe sustinerea parlamentului. Mai intai, Comisia juridica a dat un aviz negativ urmaririi penale, decizand deja, desi ea nu este o instanta de judecata, ca acuzatiile DNA nu rezista si ca ele sunt o lucratura politica. Cu alte cuvinte, comisia, cu majoritate (numai reprezentantii PD-L se pare ca au votat impotriva), a hotarat sa accepte victimizarea jalnica si lasa a deputatului Nastase. Apoi, plenul s-a intrunit si - culmea - mai multi parlamentari nici macar nu au votat, desi se aflau in sala, asa ca nu s-a putut intruni cvorumul necesar. Cu alte cuvinte, ei au aratat clar, pentru toata lumea, cat pret pun pe justitie, lege si pe toate aceste marunte lucruri, bune numai pentru neghiobii de contribuabili de rand. Nici macar n-au avut curajul - parlamentarii respectivi - sa voteze contra urmaririi penale, adica sa accepte avizul Comisiei juridice. Ca si omul pe care ei vor sa-l apere, sunt nu numai netrebnici, dar si lasi.
Pentru ca mizeria sa ajunga pe culmi neatinse inca, s-au mai petrecut doua evenimente: d-l Bogdan Olteanu, presedintele Camerei, a raspuns agresiv si neavenit cererii perfect constitutionale a presedintelui Basescu pentru convocarea unei sedinte extraordinare care sa decida in chestiunea deputatului Nastase, ca si a prelungirii mandatului membrilor Curtii de Conturi. Bogdan Olteanu ar fi trebuit sa-si dea seama ca aici in joc nu este interesul politic al lui Basescu, ci chiar buna reputatie a parlamentului, pentru a nu mai invoca interesul national. Dar se pare ca lipsa de rusine si sfidarea nu mai au limite.
Cat despre deputatul Nastase, acesta - sigur de acum ca a scapat de trimiterea in ancheta penala - a anuntat marea veste: consimte, pentru a ne scapa din ghearele "tiranului Basescu", sa candideze la presedintie in 2009 din partea PSD! (Care PSD, intre timp, s-a apucat sa-i sanctioneze tocmai pe acei politicieni ai sai care au indraznit sa voiasca un partid social-democrat eliberat de Nastase, Iliescu, Hrebenciuc etc.).
Intrebarea este cum de isi permit parlamentarii respectivi aceste abuzuri enorme? Iar raspunsul nu este greu de dat: ei se bazeaza - si cu temei - pe slabiciunea societatii civile, pe lipsa unei opinii publice articulate, in general pe conformismul traditional al multora dintre români, care - maximum de "constiinta civica" - se multumesc sa injure cu prietenii si sa nu mearga la vot. Pe deasupra, presiunile, altadata puternice, ale Uniunii Europene, au devenit, dupa aderare, modeste; presedintele pare tot mai neputincios, izolat cum este in lumea politica. Presa - fara sa fie binevoitoare parlamentarilor - vocifereaza ragusit sau chiar in surdina, preferand sa se dedice unor subiecte mai agreate de public.
Lucrurile, evident, s-ar schimba, daca lumea ar iesi in strada in mod masiv si periodic, cerand parlamentului sa permita anchetarea unor alesi si sa nu inalte bariera imunitatilor atat de sus incat nimic sa n-o mai poata cobori. Ar fi suficiente poate cateva zeci de mii de semnaturi pe o petitie, pentru ca si presa sa se trezeasca din semiamortire. Dar cei care au fost dispusi sa semneze pentru anularea taxei de prima inmatriculare nu se vor grabi sa semneze o atare petitie. Daca ar face-o, parlamentarii ar fi mai putin siguri pe ei si mai putin aroganti: ar intelege ca pot sa nu fie realesi la viitoarele alegeri si ca risca nu numai sa piarda un fotoliu de deputat sau senator, dar si libertatea.
Românii nu stiu sa fie un popor liber, care sa-si apere cu vigoare drepturile constitutionale si naturale, grav incalcate de institutia care ar trebui sa le respecte mai mult ca oricare alta. Multi dintre ei sunt dispusi sa spuna "bogdaproste" oricarui satrap local sau national care ii miluieste cu o pensie, cu un salariu mai bun, cu cateva avantaje materiale. In rest, privesc lucrurile dezabuzat si cinic, considerand fie ca nu se poate face nimic, fie ca nici macar nu merita de facut ceva. Evident, cand interesele lor personale sunt oricat de putin stirbite, se plang si considera ca intreg Universul s-ar cadea sa le sara intr-ajutor. Dar de ce le-ar sari?
O astfel de atitudine sfidatoare din partea parlamentului ar starni, in alte parti - presupunand ca ar avea loc - un tsunami de proteste. La noi, cateva articole si, in rest, aproape tacere: ceea ce vedem e o cvasiunanimitate a dezabuzarii. Evident, e cald; suntem obositi si transpirati. Ne gandim la concedii. Nu-i dreptul nostru? Ba este.
Dar, de partea cealalta, deputatul Nastase, deputatul Olteanu si ceilalti deputati si senatori pe potriva lor au de ce sa fie multumiti. Lipsa lor de rusine a trecut din nou lin. Lumea s-a obisnuit cu ea, asa cum te obisnuiesti cu un miros neplacut sau cu un sunet persistent, cand nu ai incotro. Din cauza lenei si a lasitatii noastre aproape ca au castigat partida. Inca o mica opinteala si, la toamna, o vor castiga de tot.