De același autor
Ponta își alcătuiește o Constituție proprie, care să-i garanteze o putere lungă și netulburată, lui și apropiaților săi.
Două au fost „pietrele“ în care s-au poticnit Victor Ponta și USL în vara lui 2012: Traian Băsescu, pe de o parte, pe care nu au reușit să-l înlăture, ba mai mult, la finele anului, a trebuit semnat un acord de coabitare cu președintele detestat; Curtea Constituțională, pe de altă parte, care le-a blocat mai multe inițiative, inclusiv a declarat referendumul invalid. Răspunsul a venit acum: schimbăm Constituția, astfel încât, mai întâi, președintele să piardă mult din prerogative; iar apoi Curtea să piardă cel puțin capacitatea de a desființa legi votate cu minimum două treimi din numărul parlamentarilor.
Ce vrea Ponta nu ar trebui să înșele pe nimeni: vrea putere, cât mai multă, cât mai deplină, cât mai neîngrădită. Ironia sorții face ca tot aceleași motive să le fi avut și Ion Iliescu în 1991 și Adrian Năstase în 2003, atunci când au adoptat, respectiv au amendat Constituția actuală, de care acum tânărul și viteazul lor discipol se precipită să scape.
Iliescu voia să dețină controlul asupra statului, dar nu voia să se compromită, dacă guvernul ar face greșeli. Considera, de aceea, necesar să poată trage sforile din umbră, iar prin oameni interpuși (la guvern, în parlament, la CCR, la Înalta Curte, în serviciile de informații) să obțină aproape orice decizie. Îi trebuia deci un semiprezidențialism moderat, pe de o parte; pe de altă parte, o lipsă de constrângere în momente critice, de exemplu, la numirea primului ministru. A fost, prin urmare, o Constituție croită pentru Ion Iliescu.
Adrian Năstase a avut nevoie, pentru intrarea în UE, de câteva precizări suplimentare, mai ales în chestiunile ținând de justiție. În consecință, a stabilit, de exemplu, că deciziile CCR relative la legi sunt, în orice situație, obligatorii. Pe de altă parte, el era sigur că va deveni președinte în 2004 și că va controla tot, inclusiv justiția, CSM, CCR prin oameni bine plasați. În consecință, nici nu-i trecea prin cap să relaxeze semiprezidențialismul sau să precizeze felul în care președintele îl numește pe premier după alegeri. Nu se temea că s-ar putea confrunta cu parlamentul sau cu un prim-ministru mai rebel.
Numai că soarta s-a jucat cu planurile lor: Constituția menită să garanteze permanența puterii lui Iliescu, Năstase și PSD a ajuns, după mai mulți ani, să fie în favoarea acestui trouble fête care a fost Traian Băsescu. De exemplu, Băsescu a transformat înfrângerea Alianței D.A. din 2004 într-o victorie, numindu-l premier pe Tăriceanu, ceea ce Constituția croită pentru adversarii săi îi permitea. Iar acum l-a fiert la foc mic pe Ponta vreo lună înainte de alegeri, sugerând că ar putea să nu-l numească premier și până la urmă i-a smuls – cu binecuvântarea oficialilor europeni – faimosul acord de coabitare.
Ponta vrea, așadar, să rezolve două probleme capitale: 1) să reteze din prerogativele președintelui, atât pentru a se asigura împotriva lui Băsescu, cât și pentru a profita de slăbiciunea actuală a lui Crin Antonescu; 2) să limiteze puterile CCR. Ultima măsură este cu atât mai urgentă, cu cât în vară expiră mandatele a trei judecători de la CCR, numiți de Ion Iliescu și de PSD. Chiar dacă doi dintre înlocuitori vor fi dintre apropiații USL, unul va fi numit de președinte, înclinând astfel și mai mult balanța de putere din CCR în defavoarea USL.
Să-l înțelegem pe bietul Ponta: să fie el atât de aproape de puterea absolută și să-i stea în cale câteva articole de pe o bucată de hârtie? Nu va întârzia mult: are doar majoritatea parlamentară necesară. Va avea, ce-i drept, un mic necaz cu Comisia Europeană, dacă va modifica prerogativele Curții Constituționale sau ale CSM. De asemenea, s-ar putea să se poticnească la obținerea pragului electoral la referendum. Dar acesta poate fi eliminat printr-o lege prealabilă, iar Comisia poate va fi și ea îmbrobodită. La urma-urmelor, cam toată lumea, începând cu președintele Băsescu, strigă de doi-trei ani că actuala Constituție e rea. Iată, Ponta vrea și poate să o facă mai bună; cum să i te împotrivești?
Așadar, Ponta își alcătuiește o Constituție proprie, care să-i garanteze o putere lungă și netulburată, lui și apropiaților săi. Nu întrezărește că, fără să-și dea seama, la fel precum au făcut Iliescu și Năstase, pregătește probabil puterea pentru altcineva și că, într-o bună zi, s-ar putea să regrete schimbările constituționale pe care acum le vrea cu ardoare. Din nou, așa au pățit și Iliescu, și Năstase, mentorii săi, care erau mai deștepți și cu mai multă experiență decât el, dar au pavat drumul, constituțional vorbind, pentru „regimul Băsescu“. Nu-i nicio mirare: marele defect al politicienilor (și poate și al multor altora în afara artiștilor și poeților) nu e atât că sunt cupizi, obsedați de putere sau proști; ci că nu au imaginație.
P.S. Traian Băsescu a suferit și el, uneori, de aceeași eclipsă a imaginației: votul uninominal în varianta maximalistă, pe care el l-a propus cu entuziasm, ar fi eliminat complet opoziția din parlament. Noroc că CCR s-a opus. //