De ce "are Basescu intelectuali"?

Andrei Cornea 06.07.2007

De același autor

A continuat zilele acestea spectacolul cu "indignarea" unor editorialisti la adresa "intelectualilor lui Basescu" si mai ales a faptului ca unii dintre acestia au fost invitati la Neptun si transportati acolo cu avionul prezidential. (Cel mai indignat, la modul sarcastico-ironic, sub acest raport s-a aratat, cred, Cristian Tudor Popescu, in  Gândul din 28 iunie.) Insa problema pe care aceasta "indignare", chipurile iesita din inimile prea democratice ale presei, o omite aproape cu totul, cu o pudoare ce-i arata partizanatul si resentimentele, este nu de ce "intelectualii se plimba cu avionul lui Basescu", ci pur si simplu de ce "are Basescu intelectuali"? Fiindca, sa fim bine intelesi, nenumarati jurnalisti, oameni de afaceri, prieteni, prietene etc. s-au plimbat in toti acesti ani cu avioanele si elicopterele demnitarilor statului - cazul cel mai notoriu fiind plimbarile lui Omar Hayssam cu Ion Iliescu - si indignarea jurnalistilor a avut, de obicei, sonorul dat la nivelul unei soapte de amor.

 Asadar,  de ce Basescu are intelectuali, pentru ca sa sfideze poporul muncitor plimbandu-i cu avionul, iar Tariceanu, liberal, european "cu papillon", nu e si el capabil de o sfidare asemanatoare? De ce nu are intelectuali Voiculescu, care poate sa cumpere singur un avion intreg, basca stewardesele? De ce nu "a avut intelectuali", distribuiti prin colectiile sale, Adrian Nastase, atunci cand era prim-ministru si avea la dispozitie toata flota aeriana a tarii? O curte de intelectuali ce bine i-ar fi prins si lui Ion Iliescu, de-a lungul timpului, dar, in afara de Razvan Theodorescu, a cam fost seceta de intelectuali in jurul fostului presedinte. Ceva mai bine a stat, ce-i drept, Emil Constantinescu, dar nu mult timp; si acum, aproape nu e intalnire publica in care celalalt fost presedinte sa nu se planga ca a fost fie nesustinut, fie abandonat de nesimtitii de intelectuali.

 Prin urmare:  de ce are Basescu intelectuali? Raspunsul grobian e ca i-a cumparat. Dar nimeni nu a putut dovedi existenta tranzactiei. Dimpotriva, multi dintre respectivii se pare ca nu au decat de pierdut de pe urma "patronului": soarta sediului GDS din Calea Victoriei 120 (mai multi dintre "intelectualii lui Basescu" sunt fie membri GDS si colaboratori la 22, fie afiliati indeaproape) e de luni de zile in cumpana, mai ales fiindca organizatia a fost identificata - nu total intemeiat - ca fiind in bloc o sustinatoare a presedintelui. Catalin Avramescu a fost respins de parlament pentru functia de reprezentant al presedintelui in Consiliul de Administratie al TVR, Traian Ungureanu nu a fost acceptat ambasador la Londra. Si mai sunt si alte mici necazuri, despre care nu are rost sa vorbim. Si, oricum, marile profituri ale "intelectualilor basescieni" - multi, putini, cati or fi - intarzie sa se vada.

Pe de alta parte, e chiar trist sa-l vezi pe primul ministru lipsit de intelectuali, fie si ca decor! Pacat de resursele guvernamentale pe care le are, de functiile nenumarate pe care le-ar putea oferi, de elicopterele de pus la bataie, la care ar putea plusa cu banii prietenului Patriciu si ai lui Fenechiu! Sa nu mi se spuna ca d-l prim-ministru e prea mare pentru a se cobori la nivelul unui filosof sau scriitor si nici ca are deja destui intelectuali prin batatura, de pilda pe Tudor Chiuariu! Dar Mircea Geoana cum de suporta el o viata atat de searbada, fara un cor armonios de intelectuali social-democrati? Nu exista aceasta specie la noi? Cunosc totusi cativa. Atunci de ce nu vin "taras" la el (sau nu se lasa cumparati)? Pana si Gigi Becali, caruia nu fondurile ii lipseau, pare ca a cam dat chix dupa un inceput promitator.

 Unii critici mai subtili au venit cu teoria ca avem de-a face cu o reeditare a celebrei  "trahison des clercs": intelectualii au gasit in Traian Basescu liderul autoritar care sa promoveze "o revolutie" antidemocratica pe care minti infierbantate o sustin din delir teoretic si perversiune antiliberala. Cu textele unor Julien Benda, Karl Popper, Raymond Aron in mana, se pot invoca, desigur, destule exemple de intelectuali celebri care au servit cu pasiune si putere malefica de convingere diferite crezuri autoritare: de la Platon pana la Sartre, lista e lunga si pe ea sunt si unii de la noi, ca Mircea Eliade sau Nae Ionescu. Si totusi, nimic din textele intelectualilor "lui Basescu", de acum (dincolo de o anumita vehementa mai degraba publicistica decat "intelectuala", ce apare sub condeiul unora din cand in cand), nu lasa sa se intrevada ideologii fascizante, legionaroide, antiumaniste, totalitare, antiliberale etc. Propunerile constitutionale facute printr-un recent Apel, de pilda, sunt foarte rezonabile si de un pedigree democratic fara cusur.

 Si apoi, daca intelectualii sustin,  naturaliter, o despotie luminata, iarasi de ce nu l-au servit ei pe Ion Iliescu, care jinduia atat de mult la ea in anii ‘90? De ce au fost surzi la chemarile de sirena ale lui Adrian Nastase, despre al carui autoritarism nu-mi poate spune nimeni ca e mai prejos decat cel al lui Basescu? Si nici despre Tariceanu, care si-a golit partidul de orice voce contestatara si critica, nu se poate sustine ca ar avea mai mult decat un concubinaj fortat cu democratia. De ce atunci n-au intrevazut intelectualii in Calin Popescu Tariceanu silueta mareata a unui Frederic cel Mare sau macar pe a unui Carol al II-lea?

 La toate acestea, nu vad decat doua raspunsuri posibile: 1) Intelectualii sunt niste dobitoci, ceea ce e, dupa credinta multora, foarte plauzibil. In acest caz insa, nu mai merita sa li se consacre editoriale fulminante si emisiuni TV de "demascare", caci nu te pui la mintea prostilor. In particular, d-l C.T. Popescu nu are de ce  "sa se inscrie la intelectuali", cum scrie, fiindca domnia sa are mult prea multa inteligenta ca sa intre in rand cu cativa refuzati de spirit. 2) Intelectualii respectivi cred ca au gasit in Traian Basescu primul om politic roman de dupa 1990 nu numai decis sa se bata cu "sistemul ticalosit" - sub diferitele lui aspecte -, dar si capabil, prin fler politic, carisma populara si chiar popularitate, fie si castigata prin mijloace uneori triviale, sa-i dea acestuia cateva lovituri hotaratoare.

Carcotasii vor spune aici: bine, dar daca intelectualii se insala? Fireste ca e posibil; numai ca "in chestie" nu e posibila lor eroare, ci numai de ce oare "are Basescu intelectuali", iar Geoana, Tariceanu, Iliescu, Voiculescu, Nastase, Constantinescu, Becali si alti oameni de seama etc. - nu. Raspunsul e nerusinat de simplu: diferenta minima dintre Basescu si ceilalti e ca primul cel putin e capabil deocamdata sa creeze si sa intretina o speranta; aplicat celorlalti insa, chiar si cuvantul "speranta" suna dogit. Altminteri, nu mai intelegem nimic: caci oferta de patroni dotati cu avioane cu "99 de locuri", cu vile de lux si dispusi sa distribuie emolumente atractive cui ii flateaza satisfacator e la noi maricica si diversificata!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22