De același autor
Va avea PNL soarta deloc de invidiat a PNTCD-ului? Greu de spus, dar un lucru e deja vizibil: partidul liberal este in vadita pierdere de viteza. Iar vina principala apartine premierului Tariceanu si grupului care il sustine pe acesta.
Mai intai a fost refuzul de a accepta unirea cu PD sub sigla partidului popular. Apoi au venit demisiile si contrademisiile premierului. Apoi atacurile presedintelui Basescu, din august, legate de “grupurile de interese”. Acum a venit ceva mai grav: circul parlamentar legat de schimbarea presedintilor Camerelor. Impunand aceasta solutie de compromis in locul radicalelor alegeri anticipate, premierul si PNL au procedat orbeste: nu si-au dat seama ca Nastase si Vacaroiu nu vor accepta sa fie deposedati de marile lor privilegii fara o lupta de gherila necrutatoare. Iar lupta s-a dus saptamana trecuta cu avalanse de motiuni simple, cu inchis usile salii inaintea parlamentarilor coalitiei intarziati si alte asemenea distractii procedurale. E probabil ca, si saptamana aceasta, gherila va continua cu un rezultat final inca incert. Intre timp, PNL s-a trezit tot mai izolat pe scena politica. In Parlament, opozitia PSD-PRM s-a reunit sub o umbrela comuna, ca in zilele fericite ale “patrulaterului rosu”. Iar de la Cotroceni vin mereu mesaje neplacute si care, culmea, se potrivesc uneori cu cele ale PSD-ului!
Intr-adevar, uzand mereu de flerul sau politic indiscutabil, Traian Basescu a relansat exact in acest moment ideea parlamentului unicameral si a votului uninominal, preluand deopotriva o idee a PSD, dar si a unor grupuri civice - de pilda, Pro Democratia. Greu de contestat ca, prezentata tocmai acum, propunerea nu ar fi demagogica si aproape imposibil de pus in practica. Dar ea este populara si, pentru multa lume, exact remediul la un parlament ineficient, care chiar in aceste zile se da in spectacol. Cand sunt cunoscute privilegiile parlamentarilor, cum de nu ai fi tentat sa le reduci numarul cu o treime? Cand vezi cat de dificil functioneaza procesul legislativ, de ce sa nu accepti o simplificare a sa? Mai ales ca d-l Basescu - abil - a avut grija sa aseze deasupra viitorului Parlament unicameral al Romaniei Parlamentul de la Strassbourg, astfel incat sa nu poata fi acuzat de ispite antidemocratice. Astfel ca, supusa la referendum, formula discutabila a parlamentului unicameral are toate sansele sa treaca.
Stransi cu usa intre presedinte si PSD, liberalii n-au stiut ce sa faca. Pana la urma, unii dintre ei, precum d-l Puiu Hasotti, au invocat posibilitatea introducerii republicii parlamentare cu un presedinte onorific, ales de parlament. Un atac la Basescu absurd, de vreme ce, in cazul in care o astfel de republica ar fi introdusa, nimic nu l-ar putea impiedica pe presedinte ca, demisionand din functia actuala, sa candideze in fruntea PD la postul de prim-ministru si chiar sa-l castige, daca lucrurile merg ca pana acum. D-l Hasotti sau chiar d-l Tariceanu ar putea deveni presedinti onorifici, dar d-l Basescu? Sa fim seriosi!
Culmea e ca PSD, vrand sa salveze cu orice pret fotoliile domnilor Nastase si Vacaroiu, se discrediteaza exact la fel de mult ca si PNL, care vrea sa le rapeasca aceste comode fotolii. Probabil ca d-nii Geoana si Nastase, a caror incapacitate de a intelege ce se intampla dincolo de portile Casei Poporului e celebra, si-au inchipuit ca invocarea unor principii constitutionale ii va face populari sau ca o oarecare sustinere din partea unor socialisti europeni ii va speria pe adversari. Ar fi devenit intr-adevar ceva mai populari, daca ar fi stiut sa renunte un moment la privilegii, aplicand maxima lui Napoleon: “reculer pour mieux sauter”. In fapt, prin discreditarea practicii parlamentare la care se preteaza, ei nu fac decat sa sustina implicit ideea ca alegerile anticipate respinse de ei erau unica solutie normala, eficienta si onorabila.
In fine, pentru ca tabloul declinului PNL sa fie complet, sa mai remarcam ca cele mai populare figuri ale sale, Mona Musca si Theodor Stolojan, sunt cumva “oameni ai presedintelui”, plasati fiind in afara grupului conducator al partidului.
Criza ar putea ramane controlabila, totusi, pentru PNL, daca ar reusi pana la urma inlocuirea celor doi presedinti. Daca nu - coalitia si chiar Alianta risca sa se destrame, in cazul cel mai rau, iar in cazul cel mai bun, sa se ceara capul premierului, principalul vinovat pentru renuntarea la alegerile anticipate. Dar, chiar daca inlocuirea se va petrece pana la urma, daunele acestui razboi lung si de fapt inutil vor fi imense pentru coalitie, pentru premier si mai ales pentru PNL. Mai grav: ele vor fi considerabile chiar pentru parlamentarismul romanesc - fie uni-, fie bicameral. Oare se gandesc la toate astea deputatii coalitiei care intarzie la sedinte? Oare se gandeste la asta d-l Nastase, care pune aprozii sa le incuie intarziatilor usa in nas?