De același autor
De la Bruxelles, două vești: cea bună, că se propune de către Comisie legarea fondurilor europene pentru o țară de respectarea statului de drept în această țară; cea rea, că măsura nu va intra în vigoare decât în bugetul viitor al UE și că până atunci negocierile generale pentru definitivarea bugetului vor fi lungi, dure și cu rezultate incerte. Așa că Dragnea și ai lui pot deocamdată să trăiască liniștiți. Iar dacă, totuși, măsurile preconizate de Comisie se vor impune până la urmă (cum cred și sper), statul de drept - atât cât era în România – mă tem că va fi fost deja istorie.
Fiindcă ceea ce vedem, aproape zi de zi, este o eroziune treptată, dar generală a statului de drept. Propaganda puterii își turează la maximum motoarele și foarte multă lume e deja convinsă că DNA, DIICOT și Parchetul General au comis abuzuri în masă, susținute de SRI prin intermediul celebrelor „protocoale“. Deocamdată nu s-a constatat un astfel de abuz și nu s-a demonstrat de nimeni că, dincolo de strângerea de informații, politicienii condamnați pentru corupție în ultimii zece ani au fost nedreptățiți. Dar poporului i se spune asta mereu și sub toate formele și s-ar putea s-o și creadă, deși, pe de altă parte, tot poporul e absolut convins că în România „s-a furat mult și de către toți cei de la putere“. Cine o fi furat? „Statul paralel“ pesemne. Sau are poporul disonanță cognitivă? În orice caz, scandalul „protocoalelor“ minează încrederea în justiție și permite unui Tudorel Toader să vorbească despre „revizuirea proceselor“ și despre „căi de atac extraordinare“. Infractori și inculpați se pot prezenta astfel publicului drept „condamnați politic“ și se pot lamenta (precum Elena Udrea în Costa Rica) că sunt „urmăriți de Securitate“; pesemne că peste nu multă vreme vor primi și compensații de la stat pentru „anii grei de suferință îndurați“. Grotesc și tragic în același timp!
Deja sentințe importante în procese la Înalta Curte sunt amânate pentru tot felul de pretexte. Evident, judecătorii încep să fie intimidați, iar perspectiva unei pensii imense și liniștite, dacă nu îl condamnă pe vreun om important, devine tot mai atrăgătoare. În parlament, comisia Iordache lucrează cu devotament la deplasarea echilibrului în favoarea infractorului, mai ales a celui economic. Iar CCR s-a făcut preș înaintea puterii. De exemplu, de vreo două luni corupția nu mai este, mulțumită CCR, amenințare la adresa securității naționale, ceea ce înseamnă că mandatele de supraveghere SRI pentru securitate națională nu pot fi folosite în probarea unor fapte de înaltă corupție, și asta „chiar dacă faptele aduc atingere gravă anumitor drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor români“. Adică, mai pe scurt: „furați, fraților, cât poftiți, că nu mai au mijloace să vă prindă! Iar dacă vă prind totuși, schimbăm noi codurile, ca să nu vă condamne. Și dacă totuși, Doamne ferește, reușesc să vă condamne, aranjăm ca să faceți pușcărie la domiciliu“. (Un domiciliu, desigur, cu zeci de camere, parc, piscină etc.). Nu exclud deloc ca CCR să constate în curând un conflict între președinte și guvern în chestiunea revocării procurorului-șef al DNA, în pofida tuturor evidențelor și chiar a sensului normal al cuvintelor în limba română – de exemplu, al sensului cuvântului „propunere“. Dar, între noi fie zis, cui îi mai pasă azi de limba română?
Cam asta-i situația. România devine rapid un stat „iliberal“ – sau chiar, dacă aplicăm recenta teorie a lui Viktor Orbán – o „democrație creștină de modă veche“. De ce nu? Dragnea, bun amic cu primul ministru maghiar, ar fi de acord: „moda veche“ e autoritarismul atât de obișnuit în România în toate timpurile, la care putem adăuga ingredientul de pe vremea lui Adrian Năstase, al „corupției fără corupți“. Partea cu „creștinismul“ o vom avea servită în curând la referendumul pentru „familia tradițională“, pardon „naturală“, BOR dixit. (Între noi fie zis: familia nu e niciodată „naturală“, ci e o convenție culturală, deci artificială.) Cât despre „democrație“, iată, PSD tocmai a propus schimbări în Legea electorală în vederea alegerilor din 2019. Printre modificări: nu se va mai interzice propaganda electorală în „unitățile de învățământ“. Măsură fără echivoc pe care o putem citi astfel: „Hai să-i intimidăm și să-i îndoctrinăm puțin și pe profesori, pe părinți și mai ales pe studenți“, căci universitățile sunt și ele, nu-i așa, „unități de învățământ“.
Așadar, până ce se va decide UE să ne taie fondurile, vom fi foarte bine procopsiți. „Democrați“ ne vom numi, „creștini“ ne vom numi și, poate, și în alte feluri, dar un lucru e sigur: în toate ne paște „moda veche“.
Comentarii 8
?????? - 05-10-2018
Ați participa la un referendum pentru schimbarea actualei componențe a CCR ? Apreciați că ar trebui organizat un astfel de referendum ?
Răspunde?????? - 05-10-2018
Vă mai amintiți cumva dacă Popescu Tăriceau folosea expresia "flașnetă politică" ?
Răspunde?????? - 05-10-2018
Ce mai faci bre ? Ești lider de rubrică la 'telectualii publicației, de mai multe zile ?
Răspundejulius001 - 05-09-2018
1.."România devine rapid un stat „iliberal“... ...mofturi!..."iliberalismul" este ultima gaselnita care inlocuieste cu succes mult uzata si echivoca imparteala stanga dreapta...In plus "iliberalismul" are avantajul ca nu mai lasa loc pentru alta cale... se impune, cu viclesug, refrenul bine cunoscut "cine nu e cu noi e impotriva noastra"...au murit proletarii dar lozinca a ramas, e vie si cere inregimentare... 2 "...Între noi fie zis: familia nu e niciodată „naturală“, ci e o convenție culturală, deci artificială"... ...sa citam din "Declaratia drepturilor omului" articolul 16 paragraf 3: "familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului"....Oare de ce autorul DDO a simtit nevoia sa puna familia intr-o declaratie a drepturilor individului!?...ce inseamna in acest context "fundamental"?!..si de cand a devenit familia conventie culturala !?...pana unde mergem cu definirea "conventiilor culturale" impotriva naturalului!?... pe pamantul asta sunt inca persoane care mai folosesc penisul ca sa se inmulteasca...o fi si asta o treaba naturala, sau e tot o conventie culturala, deci artificiala!?...artificiala, intre "voi" fie zis, din moment ce fiecare e liber sa utilizeze "piesa" in orice scop imaginabil si inimaginabil...ochiul nu va mai fi pentru pentru vaz, urechea nu mai e pentru auz si in minunata lume noua care se cloceste, toate reperele devin un dezmat de constructii artificiale..
RăspundeLiviu din Timisoara - 05-09-2018
Daca religia ortodoxa propune si promoveaza pupatul de moaste, sa-si ia ramas bun de la viitor. Daca motivele genului astuia de manifestare religioasa suna cam asa : " pentru sanatate ", " pentru fericire " ," pentru prosperitate " ,"pentru copii" ... cam ca la piatza ( unul striga odata in piata " da un leu ca Dumnezeu iti da de zece ori mai mult " ) ... e destul de clar cum stam. "Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei." - parca suna totusi diferit.
Răspundelucid - 05-08-2018
Vestea cea buna vine de la Trier unde Juncker a inaugurat statuia fondatorului celei mai criminale ideologii din istoria lumii - Marx (nu-i mai dam numele originar). Oculta anti-crestina de la Bruxelles - oculta PENTRU CA NIMENI NU A ALES-O PRIN VOT - nu isi mai ascunde originile. UE actuala trebuie sa dispara cat mai repede pentru ca Europa crestina, cea adevarata, sa supravietuiasca.
Răspunde?????? - 05-08-2018
Deci , dacă nu sunt îndeplinite condițiile pentru transmiterea democratică a mesajelor diferitelor curente politice considerați că este firesc ca astfel de chestiuni să fie studiate numai în unitățile de învățământ specializate ?
Răspunde?????? - 05-08-2018
Remarcați că din "moda veche" a fost exclusă "politizarea învățământului'', probabil și pentru că nu ar putea fi asigurate condiții democratice de transmitere a tuturor mesajelor politice, programa din învățământ fiind și așa desul e încărcată pentru a se mai fac loc și pentru "curentele politice doctrinare" ?
Răspunde