„Dictatura” Justiţiei

Andrei Cornea 24.02.2015
SHARE 17

Focalizăm camerele pe Udrea cum intră sau iese din arest, țipă indignarea din alții, ori pe Vosganian care se unge cu mir sfânt, în loc să băgăm de seamă că războiul se apropie de noi dinspre Est, că UE se duce de râpă, că americanii sunt, ca întotdeauna, slabi și rușii, ca întotdeauna, tari!

 

Trăim de ceva vreme într-o „republică a procurorilor“, zice indignat președintele Se­natului, Călin Popescu-Tăriceanu. Și nu se poate spune că cel care scrisese faimosul „bilețel roz“ adresat lui Traian Băsescu nu prevăzuse situația! Ba mai rău, su­pra­li­ci­tează Bedros Horasangian, în Observator cultural (nr. 760), trăim într-o „dictatură a procurorilor“, care nu-i mai bună decât „regimul coloneilor“ din Grecia și cel al „generalilor“ din Argentina și care se va prăbuși la fel de lamentabil, prezice au­to­rul. În ce fel? ne întrebăm în treacăt. Vor fi oare arestați procurorii DNA în frunte cu Kövesi? Vor fi executați unul câte unul? Sau se va proceda soft, desființându-se prin le­ge DNA? Dacă ar fi ieșit Ponta președinte, așa ar fi fost. Dar zeii (citește „americanii“, spune teoria conspirativă a unui profesor de filosofie) au decis altfel, iar președintele Iohannis, din câte am înțeles, nu pare ostil acestei „dictaturi“. Dar mai este timp...

 

Deocamdată, în așteptarea unor măsuri ra­dicale de pedepsire, se înmulțesc vocile cri­tice la adresa acțiunilor justiției. Unii, pre­cum premierul, dau a înțelege că nu se mai fac achiziții publice, licitații și altele de acest fel, fiindcă prin ministere toți func­țio­narii sunt încremeniți de frică. Țara e blo­cată, în alți termeni, numai roțile DNA se învârt tot mai tare, strivind trupurile săr­manilor potențiali infractori. Care, zic di­verși, sunt oricum foarte prost plătiți și ast­fel sunt împinși de natură să întindă mâna la șpăgi. Focalizăm camerele pe Udrea cum intră sau iese din arest, țipă indignarea din alții, ori pe Vosganian care se unge cu mir sfânt, în loc să băgăm de seamă că războiul se apropie de noi dinspre Est, că UE se du­ce de râpă, că americanii sunt, ca în­tot­dea­u­na, slabi și rușii, ca întotdeauna, tari! Răz­boiul „româno-român“ continuă, de­ci­de sum­bru un general în rezervă, în timp ce țara e încercuită de dușmani. Dar tot scrii­torul Horasangian e cel mai explicit (nu-l costă prea mult, spre deosebire de Udrea, Ghiță sau Ponta): „Nu procurorii – câtă frun­ză și iarbă - sunt îndrituiți să pro­pu­nă un proiect de țară“. Nu, Doamne fe­reș­te, cum să fie un „proiect de țară“ va­la­bil o justiție egală pentru cei slabi și puternici, pentru cei mici și cei mari? Cum să fie un proiect de țară valabil faptul de a avea ministere, unde nimeni – de la ministru la funcționar - să nu mai ai­bă curajul să ia „comisioane“? Unde competiția între companii pentru pro­iecte din bani publici să fie „pe bu­ne“? Unde...

 

„Republica procurorilor“? Pardon, ju­de­cătorii sunt cei care arestează și nu oricum, ci chiar în temeiul legilor da­te de parlament. Drama e că legile au început, de un timp, să se aplice tu­turor. Asta n-a fost în „planul inițial“, vai nu! Miniștrii, directorii etc. sunt timizi? Dacă ar fi cinstiți, n-ar avea motive să pândească de după perdele mascații DNA. Sunt prost plătiți? În ra­port cu profesorii, cu medicii, cu asis­tentele, sunt generos plătiți. Iar dacă nu le ajunge, dacă alt vis au avut ei în minte cândva, nu-i obligă nimeni să fie ceea ce sunt. Să-și schimbe me­se­ria, că oricum majoritatea nu stră­lu­ceș­te prin competență, putere de mun­că și inspirație! Însă auzim prea mult „zornăit de cătușe“, se face abuz de arestări! ni se strigă. Totuși, ares­tările preventive se pare că au condus și conduc la delațiuni între complici, ușurând munca DNA, pe lângă că au – să nu se supere nimeni - și o va­loare educativă. Dacă ai învățat în fa­milie să furi, precum Cocoș junior, și Hrebenciuc junior, și Cosma junior, poate servește la ceva să vezi la te­le­vizor zilnic ce te așteaptă. S-au dus ga­ranțiile de pe vremuri! Nici să fii fra­te de președinte, ori cumnat de pre­mier, ori „șefa antimafie“ nu te mai ferește de arest!

 

Așa că trăiască „republica pro­cu­ro­rilor“ cu a lor „dictatură“ cu tot! Uni­ca certitudine. În rest, domnește con­fuzia: Băsescu, ne asigură unii, a făcut blat cu Ponta, chiar pe când se spur­cau mai tare unul pe altul; între timp, Udrea îl pâra pe Coldea la Maior ca să-l facă președinte pe Ponta, și nu pe Iohannis, iar ea să devină șefa opo­zi­ției. Acum Iohannis, zice-se, face blat cu Ponta, dar și cu Voiculescu, prin nu­mirea lui Hellvig la SRI. Prin toată această ceață de complicități și mi­zerie morală, când nu penală, nu mai deslușim aproape nimic. Așa că tot e bine dacă măcar auzim ceva, fie și „zornăitul cătușelor“!

Comentarii 17

Cristian Radu Stoica - 03-01-2015

Daca domnul Cornea ar fi consecvent cu sine insusi (vezi articolul "Muzica cacofonica a libertatii")ar fi mai precaut in a lauda si incuraja modul cel putin suspect in care se procedeaza in ultimul timp de catre S.R.I.+D.N.A., iar faptul ca ieri C.C.R. a dat "liber la turnatorii"este de o gravitate exceptionala. N-am simpatizat-o niciodata de d-na. Udrea (ba chiar o consider o pacoste in politica romaneasca), consider ca o ""deratizare" trebuie facuta in societatea romaneasca si bine ca s-a inceput cu clasa politica, dar a da prea mult credit organelor de forta e periculos. Daca in S.U.A. unde controlul parlamentar asupra serviciilor de informatii nu e o gluma proasta ca la noi, s-au putut petrece abuzurile de care am aflat, atunci de sa te astepti de la ai nostri in materie de ascultari si fabricarea de dosare? Iar in ce priveste D.N.A., daca pe baza unui simplu denunt poti fi trimis in judecata in fata unei justitii care a dat nenumarate sentinte de te crucesti, cine-l despagubeste pe nevinovat pentru timpul, stressul, banii cheltuiti pe avocati? O logica stalinista de felul "mai bine sa piara 10 nevinovati decit sa scape un vinovat"nu este de dorit in tara unei lungi traditii a delatiunii de la scrisoarea lui Neacsu din Campulung la ofierii acoperiti din domeniile in care le e interzis sa activeze, in ziua de azi. Asadar procesul inceput e corect, cine fura trebuie sa plateasca, dar societatea civila ar trebui sa sanctioneze orice fel de excese si transformarea actului de justitie intr-un circ televizat.

Răspunde

Horatiu - 02-28-2015

Apropo, oare cand ii va veni randul si lui Calin Popescu Tariceanu sa dea cu subsemnatul pe la DNA? Ce proba vreti mai clara, irefutabila, de CORUPTIE si TRAFIC de INFLUENTA la cel mai inalt nivel? Inatentia DNA: __ "Draga Traiane,1. Iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc.2. Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?" - asta continea faimosul biletel. Sa mai spunem ca Traian Basescu a admis imediat existenta biletului invocat de fosta sa sefa de Cancelarie, a solicitat ca acesta sa fie cautat in arhiva, apoi l-a prezentat presei. Tot ce urmat de atunci incoace nu a fost altceva decat cursa de urmarire si represalii declansata de catre partea vatamata (inclusiv constituirea USLului si suspendarea repetata a presedintelui legitim). Zic rau!?

Răspunde

Adrian - 02-28-2015

Dar Mahalache iti place ca purtator de servieta la Cotroceni?

Răspunde

Felix - 02-26-2015

Zi si mie te rog, cati cetateni sunt inscrisi pe listele de alegatori care au stat la baza ultimelor alegerilor prezidentiale, cele organizate exclusiv de PSD?

Răspunde

Joaquin Murieta - 02-26-2015

Deocamdata nu "dictatura justitiei" ci dictatura in-justitiei afecteaza Romania si pe ea o apara domnul Cornea prin articolul plin de minciuni. Evident ca dictatura in-justitiei trebue sa cada si judecatorii corupti care dau decizii in-juste trebue arestati. Intai cei de la CCR care au invalidat referendumul anti-Basist. Un judecator CCR care a votat pentru validare a spus Faptele sunt foarte clare Numarul Romanilor cu drept de vot e cunoscut inclusiv de catre cei care au votat invalidarea El a fost stabilit recent prin recensamant si era bine cunoscut inca innainte din datele politiei. Conform acelui numar binecunoscut de toti cvorumul a fost intrunit deci am votat pentru validare. Are perfecta dreptate deci cei care au votat invalidarea trebue arestati imediat pentru a opri dictatura in-justitiei. La fel trebue arestati judecatorii care au inchis dosarul flota pentru ca Basescu a spus cu gura lui in direct la TV nesilit de nimeni Singurele nave pe care comandantii Romani de nava le vor mai putea conduce sunt barcile din Cismigiu caci pe toate celelalte le-am vandut strainilor care m-au mituit pentru asta. Dovezile exista deci si judecatorii Basisti care au inchis dosarul trebue arestati imediat pentru a opri dictatira in-justitiei. Presupunand ca asta se va face nici "dictatura justitiei" nu va fi benefica Romaniei. Justitia chiar cinstita cum nu e azi trebue umanizata constatand ca economia Romaniei a fost distrusa de dezastrul Basist si trebue clementa pentru hotii care fara sa fure ar fi murit de foame shomeri.

Răspunde

Felix - 02-25-2015

Pai codul penal invirtutea caruia e arestata a fost votat pe cand era si ea parlamentar. Si Base considera codul asta penal o mare realizare a mandatului sau - ceea ce si este.

Răspunde

ion adrian - 02-25-2015

Ca fiu de judecator, sprijin DNA si justitia in general dar : Fata de soiul acuzelor procuraturii acceptate azi si de judecatori si soldate cu noua arestare preventiva, Elena Udrea cred ca in semn de dispret total ar trebui sa renunte la cetatenia romana . Niciuna din acuze nu justifica aceasta masra evident abuziva.

Răspunde

Felix - 02-24-2015

"sa ajungi sa fi anchetat pentru cine stie ce hotie marunta pe care nici nu banuiai ca o comiti." MIhai, sa iti explic ceva: nu orice borfas de duzina poate ajunge la DNA. Numai chestii grase, unde prejudiciul depaseste o anumita limita, intra in vizorul DNA. Restul, exista si alte echipe in cadrul ministerului public. Asa ca exemplu tau e fals. O sa zici ca falsul e pe forma si nu pe fond... Pe fond...Ai idee care e rata de condamnari definitive in procesele in care DNA e acuzatorul? Si care e media europeana?

Răspunde

andrei alexandru - 02-24-2015

”Trăim de ceva vreme într-o „republică a procurorilor“, zice indignat președintele Se­natului, Călin Popescu-Tăriceanu. ”, scrie fals Andrei Cornea. Tăriceanu n-a spus așa ceva, dar Cornea i-a falsificat declarația ca să justifice toate aiurelile ce au urmat în text său.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 02-24-2015

Daca nu furi, daca nu profiti fraudulos de pozitia politica sau administrativa pe care o ai, daca esti animat doar de valoarea muncii tale in primul rand si a celor din jurul tau, chiar nu are de ce sa-ti fie teama. Si daca e sa zornaie mai tare catusele, sa zornaie. Daca ar fi fost valabil Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, poate am fi auzit mai putin zornait de catuse.Insa , noua, romanilor ni se poate cere orice in afara de intransigenta. Am cunoscut unul, Daniel Funeriu, cel care a introdus notiunea de " toleranta zero " la frauda ...si a fost huiduit. Genul asta de oameni ne ...sperie. Ni se pare ca daca n-o dam putin cotita, iesim in pierdere ...Dar daca faci suma algebrica a " castigurilor" si " pierderilor " pe o perioada mai lunga, afli ceva de genul " zero ".

Răspunde

MIHAI 2 - 02-24-2015

Reoublica procurorilor este asa: ca intr-o zi se va intampla ca mahalagioaica alimentarista care concureaza cu dumneata pentru un loc de parcare sa fie verisoara de-a 4 a spita cu un portar de la DNA. Si pe chestia asta sa ajungi sa fi anchetat pentru cine stie ce hotie marunta pe care nici nu banuiai ca o comiti. Desigur , dumneata nu comiti nici o infractiune. Atata doar ca in computer ai instalat un sistem de operare piratat.Si ca la locul de munca incasezi mai multi bani decat apare in statul de plata. Daca ar fi macar REPUBLICA JUDECATORILOR tot ar mai fi o speranta. Dar nu e REPUBLICA PROCURORILOR in care si judecatorii stau smirna. Prin urmare vei pierde si locul de parcare si masina si calculatorul. Madam Udrea s-a prins si explica limpede - dar lumea e incremenita in proiect.

Răspunde

MIHAI 2 - 02-24-2015

Scrisul ramane - chiar si impanat cu ghilimele. Nu ati invatat nimic din dizolvarea totala a lui Basescu 2010 , de exemplu. Sa va explic - istoria se misca foarte repede - si anume fix invers decat ati vrea voi. In principiu nici eu nu m-as prea bucura , pentru ca traim, fir-ar sa fie, sub acelasi acoperis, dar pe de alta parte , vazand cator otrepe le cauzeza aceata miscare rau de mare , voi savura partea buna.

Răspunde

Tirimineanu - 02-24-2015

Si care-i baiul ca avem "republica procurorilor" ?! Am avut pana acum "republica parlamentarilor penali", zisa si "Roamania bunului simt",prin urmare alternanta la putere, ca in oricare stat democratic, este binevenita.

Răspunde

Dan B___ - 02-24-2015

Vedem,știm această ceata de complicitati si mizerie morala. Va întreb care a fost rolul intelectualitatii,al jurnaliștilor,nu doar al celorlalți jurnalisti?Vad articole dese aici ale unor fosti purtatori de servieta de la Cotroceni.Nu imi place termenul, dar l-ati folosit cu litere mari zilele trecute despre un recent nominalizat la o functie,asadar,il preiau.Reiau,cum vedeți asanarea acestei mlaștini morale nationale aici la r22?Credeti ca ar fi benefica innoirea redacției ,ar trebui noi si tinere condeie?Sunt foarte curios daca e interesat cineva de acest aspect.

Răspunde

mircea - 02-24-2015

In sfirsit un articol care se ocupa de ofensiva anti-justitie si anti-democratie din ultimele saptamini, ofensiva cu atit mai periculoasa cu cit vine de la politicieni si ziaristi pe care ii credeam de dreapta si atasati valorilor democratiei. F.bun articol, multumim.

Răspunde

silenzio-stampa - 02-23-2015

va rog aveti mila de basistul cornea si scoteti-l de la gazeta inainte sa moara de confuzie si prostie cu pixul in gura.

Răspunde

Felix - 02-23-2015

Corect, traiasca republica procurorilor.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22