Din clasici spre luare-aminte

Andrei Cornea 24.08.2005

De același autor

“Ceea-ce-este trebuie conceput ca posedand multe sensuri, si totusi ele se raporteaza, toate, la o unitate si la o unica natura. De exemplu, conceptul de «sanatos», in intregul sau, se raporteaza la ideea de «sanatate», dar, intr-un caz - in sensul ca «pastreaza sanatatea», intr-alt caz - in sensul ca «o produce», in altul - in sensul ca «este un semn de sanatate», in altul - in sensul ca «e capabil sa o primeasca». Si conceptul de «medical» se raporteaza la «arta medicala» cu diferite sensuri: intr-un caz, «medical» se zice pentru motivul ca cineva detine arta medicala, intr-altul - fiindca are o natura potrivita cu arta medicala, intr-altul - pentru ca se refera la o lucrare a artei medicale. In acelasi fel, cu acestea vom concepe si alte denumiri.
Astfel si ceea-ce-este trebuie conceput in multe sensuri, insa intregul /sensurilor/ se raporteaza la un singur principiu: despre unele realitati spunem ca «sunt» fiindca sunt Fiinte, despre altele - fiindca sunt proprietati ale Fiintei, despre altele, fiindca definesc un drum catre Fiinta ori sunt nimiciri, sau privare, sau calitati ale Fiintei, sau ale celor ce se raporteaza la Fiinta, sau sunt negatiile vreunei insusiri dintre acestea, ori negatii ale Fiintei.
La fel si conceptul de «demisie» se spune in mai multe sensuri: intr-un sens pentru ca se anunta o demisie, in alt sens pentru ca se revoca o demisie, in al treilea pentru ca se revoca revocarea demisiei. Apoi exista subiecte care genereaza demisii, altele care le indura, altele care demisioneaza impreuna cu contrariile lor, altele care se opun demisiei. Exista si sedinte care cer demisia, sau imprejurari, inundatii de pilda, care o impiedica sau calatorii (la Bruxelles) care o amana. Intr-alt sens, se vorbeste despre calitati ale demisiei: demisii in alb, demisii la purtator, demisii de onoare; conform celorlalte figuri categoriale, exista si cantitati, locuri, timpuri, actiuni si pasiuni ale demisiei. Dar intregul sensurilor se raporteaza neaparat la un singur principiu, la ceva prim, adica un premier. De aceea, daca afirmam ca si ceea-ce-nu-este este ceea-ce-nu-este, la fel vom spune si ca cel care nu demisioneaza demisioneaza de fapt de la faptul ca demisioneaza…”
(Aristotel, Metacrizica, Cartea Gamma, 2)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22