De același autor
Dr. Două litere urmate de un punct. La prima vedere, doar o prescurtare de la „doctor“, în ambele sensuri: cel special de „medic“, și cel mai general de „doctor“ într-o știință, posesor de doctorat. Ortografic, deci, dr. e o abreviere. La fel cum sunt și ing., acad., prof., conf., av., gen. Dar a te limita la ortografie dovedește obtuzitate și superficialitate, căci la noi dr. în sensul de titlu științific, desigur, e cu mult mai mult decât o biată abreviere: e o mantră veritabilă pe care s-o mormăi zi și noapte, la prânz și seara, acasă și în public, precum hindușii pe sacrul „aum“, și pe care bineînțeles să ți-o agăți de toate cărțile de vizită, de toate e-mail-urile, de toate invitațiile, cu convingerea că te va proiecta pe un plan existențial superior. Ești dr., înseamnă că joci pe tabelul principal! Prin comparație, av., prof. sau chiar acad. rămân numai abrevieri. Ce să mai spunem despre aproape penibilul ing.?
Nu-i bizar să vezi atâția oameni puternici, cu averi uriașe uneori, sau măcar considerabile, posesori de vile, de mașini de lux, deveniți parlamentari, miniștri, precum Oprea și Tobă, parlamentari și chiar prim-miniștri, precum Ponta, într-atât de obsedați de un simplu dr.? Atât de obsedați, încât nu se mulțumesc numai să-l dobândească, dar sunt dispuși să fraudeze prin plagiat oricât și oricum, numai ca să aibă dreptul la sacrul dr.
(Citesc că și Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari și soțul probabilei primărițe a Capitalei, a fost prins cu plagiatul unui dr. la Academia de Științe Militare. O noutate este că domnul în cauză mai avea un dr., luat cu puțin timp înainte. Nu știm dacă și primul dr. a fost plagiat, dar e probabil.)
Te întrebi așadar: „ce-i mână-n luptă?“. De ce au nevoie de doctorate domnii aceștia (sau doamnele)? Cum de nu pot trăi și fără ele, atunci când le au pe toate celelalte – lucruri foarte consistente: bani, putere, influență și tot restul? Dar întrebarea nu-i bine pusă: ei n-au nevoie de doctorate, ci numai de dr. Faptul că pentru dr. este, teoretic, nevoie și de scrierea unei lucrări științifice, care cică mai trebuie să fie și originală, rămâne un detaliu nesemnificativ. Dânșii vor dr. și atâta tot și numai noi facem confuzia între dr. și tot restul bucătăriei. De asta pentru ei plagiatul e ceva lipsit de importanță. O teză de doctorat poate fi plagiată, desigur, dar teza nu-i decât o etapă trecătoare; scopul e să existe un dr. Or, un dr. e numai un dr. și toate dr.-urile sunt identice; nu se scriu la fel? Cum să le plagiezi?
Bine, dar de ce au nevoie totuși să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate? Sună mai respectabil numele moștenit de la părinți precedat de micul dr.? Desigur. Dar cred că mai e ceva, mai adânc în toate astea. Să ne concentrăm: banii poți să-i pierzi într-un proces sau ți-i confiscă ANAF; DNA te închide; electoratul, nerecunoscător, te uită și nu te mai votează; din fotoliul de șef ești dat afară într-o bună zi ca ultimul câine. Azi ești (ministru), mâine nu mai ești. Pe scurt, viața, așa cum știau și vechii poeți, e scurtă, fortuna târfă, prietenii oricând pregătiți să te toarne, paradisurile fiscale în declin. Odată Zeus te stropește din butoiul cu nenorociri și s-a terminat! Nimic nu durează, cu o excepție: micul, delicatul, dragul de dr. Căci dr. are o calitate uimitoare: e indestructibil. E un fleac să-l obții când cunoști pe cine trebuie; dar, dacă ți l-au dat o dată, nu ți-l mai ia nimeni, nici măcar o succesiune de miniștri ai Educației, nici măcar un CNATDCU vechi sau nou, nici universitățile, nici Academia Română, nici Uniunea Europeană, nici NATO, nici ONU – și, mai ales, niciun fel de protest public, oricât de asezonat cu nume sonore! Toate trec – președinți, premieri, miniștri, apă pe Dunăre, alegeri, pușcărie, scandaluri de presă – până și pietrele se mai tocesc. Pe dr. însă nimeni nu-l doboară, nimeni nu-l înlătură, nimeni nu-l retrage, nimeni nu-l anulează. În veșnicia și stabilitatea lui, el e antidotul la curgerea universală. Heraclit bătrâne, ai dat-o rău în bară: nu panta rhei, nu toate curg. Căci iată, ceva tot rămâne: Dr.!
Comentarii 14
Ioan Vlad Nicolau - 05-30-2016
Dece vor romanii in general si politicienii in special un micut Dr. in fata numelui? Din acelasi motiv pentru care Elena Cerausescu si-a dorit cu orice pret aceasta abreviere, chiar daca asta nu i-a adus in viata niciun avantaj, ba la din contra am putea noi spune. Din prostie domnule Cornea!! Nu din dorinta de a fi in societate mai stimat, mai bine vazut. Nu fiindca acest amarit de "Dr." l-ar poziţiona mai sus pe scara sociala, nu fiindca asta i-ar aduce mai multi bani, ci cu asta crede necajitul ca poate sa ia mucii-n bici celui care-i la fel de mare şi de tare ca el, dar n-are titluletul de "Dr." De aici si concurenta stupidă intre mai marii zilei care ca si Ceauseasca se doresc şi mai sus pe motul societatii decit cei de o seama şi o conditie la fel, Cu orice pret, cu orice risc si asta cu toate că toata lumea stie ca el e la fel de "Dr" ca si portarul care-i tine usa! Portarul o stie iar el stie că ala stie, cea ce-i otraveste viata, fiindca în fiecare moment ar putea oricine să-l ia peste picior, cu un băi "doctore" las-o mai moale! Dece se vrea el neaparat sa fie "doctor"? Din prostie şi vanitate, domnule Cornea!
RăspundeH11 - 05-30-2016
Explicatia este in observatia ca "E un fleac sa-l obtii cand cunosti pe cine trebuie..." Asa e. Pentru Ponta, Oprea etc. a obtine titlul de doctor presupune un efort la fel de mare ca cel de a-ti crea un cont de Facebook. Asa ca, isi spun ei, daca toata lumea are doctorate, eu de ce sa n-am, mai ales ca nu ma costa nimic?
RăspundeLiviu din Timisoara - 05-30-2016
Vicentio B. Sunteti incorijibil. Asa cum educatia unui om se face plecand de la gena si de la conditiile de mediu, educatia unui popor se face similar. Daca gena va fi fiind ea relativ univesala, conditiile de mediu intre poporul roman si cele germanice si anglo-saxone sunt total diferite. Vestul a sarit la gatul lui Vlad Tepes - pentru cruzimea lui - dar uita picturile lui Goya...cand in centrul urbei se jucau cu matzele unui condamnat, sub vazul tuturor. Similar, Vestul uita de muzeul crimei si al torturii din Strasbourg, ca model de educatie in cursul istoriei. Iata, venim si noi din urma ...poate vom reusi sa intelegem ca frumosul si cinstea nu sunt impotriva noastra, ci in folosul nostru: ca mintindu-ne reciproc, facand o medie, iesim in paguba toti. Ne punem sperantele in printul mostenitor al Regatului Unit ...poate ne unim cu Anglia.
RăspundeVicentio B. - 05-29-2016
@Liviu de Timisoarea. Formularea Dvs. finala (va citez): "De aceea ii veti intelge mai greu", este in format CONCLUZIE, care, in ceea ce ma priveste, este EXCLUSA ! Motivul ? PREMISELE numite de Dvs. ("Romania traverseaza o perioada de tanzitie, unii profita si ne fura....) sunt CORECTE, dar NU va referiti la atitudinea mea DESCHISA fata de acestea, care de fapt se poate distinge clar din comentariile mele, care respecta fidelitatea mea fata de DECLARATIILE publice al GDS ! In acest context precizez: 1. Sunt cetatean german, care a fost ARS la buzunare in Romania, tocmai din motivele coruptiei institutionalizate existente in Tara in care traiti. 2. Eu cunosc Constitutia Germaniei si a Romaniei, motiv pentru care va transmit. "Perioada de tranzitie" la care va referiti, este un mod generic de exprimare cu valoare de PRETEXT, care in realitate contine o buna doza de DOCTRINA anti morala, anti - constitutionala, si se refera la o perioada mult PREA INDELUNGATA, in care, in realitate, coruptia se perfectioneaza, si a carei durata in timp, este DORITA (evident NU de Dvs.! 3. Nimeni - in mod strict sincer/moral - NU poate afirma ca, in Romania - in continutul moral-util, "azi este mai bine decat ieri, iar maine va fi mai bine decat azi" . Eu incerc, in limitele strict legale, sa se inteleaga ca FARSA, CANAVALUL de manipulare in Romania, NU trebuie acceptat de cei cu buna - credinta. Altfel, se poate vorbi de PROSTIE & LASITATE ! (GMT 10:37, 29.05.2016)
Răspundebogdan - 05-29-2016
P.S. Ce faci la noi cu oameni in Universitati cu gandirea de tip internetul ucide cunoasterea, bla, bla pustii nu mai sunt atenti, etc. cum poti sa fii asa de retrograd, lucrurile or fi mai nuantantate, are si internetul parti proaste, dar totusi traiesti intr-o lume in care exista un instrument in plus, ca telefonul alta data, vrei nu vrei, e util, sunt cursuri predate pe internet in alte tari, sunt carti digitale, sunt tot felul de lucruri! la noi, in afara de plagiate si de condamnari popesti, nu stie nimenu cum sa foloseasca unealta asta de comunicare care a inlesnit enorm educarea si invatarea! asta e tara, de rahat, retrograda prin natura, deloc curioasa, deloc inovanta
RăspundeIsaia Bukarest - 05-29-2016
Cei ce vor doctorate, fie si prin impostura, nu sunt "prosti". Au gusturi alese cel putin. Romii nu au astfel de gusturi. Ei cumpara doar masini scumpe, salbe de aur si case cu turnulete. La inceput se vor face prin impostura (forme fara fond) apoi si "pe bune". Rabdare. Rabdare.
Răspundebogdan - 05-28-2016
Universitatea romaneasca nu iti ofera o pregatire la nivelul cerintelor de azi din alte parti, pur si simplu nu e dotata cu personal capabil si informat, proceduri de prdare, material, institutii de creare a cunoasterii, de raspandire s.a.m.d. pur si simplu sunt facultati care nu acopera domeniul pe care si-l imprima in titlu, se face cu totul altceva decat echivalentul occidental al facultatii in chestiune. De asta si avem zeci de doctori falsi pe securitate, relatii internationale, sociologie,k diverse economii, stiinte ale comunicarii, politice si altele
RăspundeLiviu din Timisoara - 05-27-2016
Nu ma surprinde ca mi-ati inteles sugestia. Se pare ca traiti in Germania, de unde se trage si rigoarea cu care priviti lucrurile. Doar ca Romania traverseaza o perioada a aproximatiilor din toate punctele de vedere. Unii profita si ne fura ca niste jigodii ce sunt. Le doresc ani buni de puscarie si , mai ales, confiscarea averilor si a profiturilor realizate de pe urma furtului initial, fiindca milioane de alti romani traiesc clar sub limita decentei si, in consecinta, a educatiei. De aceea ii veti intelege mai greu.
RăspundeVicentio B. - 05-27-2016
@ Liviu din Timisoara. Plecand de la faptul ca timisoreni adevarati, sunt oameni seriosi, va raspund, mai ales ca Timisoara se spune ca ar fi "mica Viena !". In opinia mea este ceva deosebit sa apartii unui Oras, care radiaza respect, cultura. In privinta termenului LAFIDAR aveti dreptate in cee ace spuneti. Acest termen este preluat / inteles / folosit TOTAL GRESIT in Romania. Dar NU este singurul “CAZ“ . Stiu precis ca in limba germana LAPIDAR inseamna STEINSCHNEIDER. Presupun ca stiti ce inseamna acest substantiv compus. In limba romana putin stiu, cred eu, ca lapidar se asociaza si la ceva care este cioplit / gravat in piatra. Forma definitorie este cu referire la ceva care constă din puține cuvinte; concis; laconic; succint. Aceasta este forma CORECTA ! In acest ultim sens NU pot afirma ca opiniile /comentariile mele constau in putine cuvinte dar stiu precis ca spun ADEVARUL in forma decenta, ceea ce pentru UNII este extrem de deranjant . (GMT 8:24, 27.05.2016)
RăspundeVicentio B. - 05-26-2016
@ Liviu din Timisoara. Plecand de la faptul ca timisoreni adevarati, sunt oameni seriosi, va raspund mai ales ca Timisoara se spune ca ar fi "mica Viena !". Stiu precis ca in limba germana LAPIDAR inseamna STEINSCHNEIDER. Presupun ca stiti ce inseamna acest substantiv compus. In limba romana putin stiu, cred eu, ca lapidar se asociaza la ceva care este cioplit in piatra; gravat in piatra. Forma mai cunoscuta este cu referire la ceva care constă din puține cuvinte; concis; laconic; succint.. In acest ultim sens NU pot afirma ca opiniile /comentariile mele constau in putine cuvinte dar stiu precis ca spun ADEVARUL in forma decenta, ceea ce pentru UNII este extrem de deranjant . (GMT 19:52, 26.05.2016)
RăspundeLiviu din Timisoara - 05-26-2016
Domnul Vicentio B. este evident ca sunteti foarte informat si foarte bine intentionat. Cunoasteti exact semnificatia termenului " lapidar " ? ( As dori sa mentionez ca nu inseamna ceea ce multi cred , drept ceva incomplet, lipsuri de informatie , tot asa cum termenul " modest" nu are absolut nimic in comun cu " umilul " , asa cum este subinteles indeobste ).
RăspundeVicentio B. - 05-26-2016
Stimate Domnule Dr. Andrei Cornea, dupa ce ati dorit sa vorbiti despe "MINCUNA" , si NU despre INSELATORIE/ FRAUDA, asa cum ar fi fost cazul, "O SAPTAMANA DECISIVA", ocolind insa discutarea in esenta a "ABUZULUI IN SERVICIU" - forma deformata/eliptica de adevar, varianta indusa de Tariceanu, Udrea & Co. , reveniti acum la tema legata nemijlocit de PLAGA NATIONALA - PLAGIATUL, lasand /sarind intentionat peste NECESARA morala lamurire, adica raspunsul asteptat la intrebarea (citat): "cum va explicati ca Dezbaterea din cadrul DGS din 21. Noiembrie 2012, cu tema “Plagiatul. Reglementari romanesti si internationale”, moderata de Dvs., la care a participat Andreea Pora & personalitati, care au dorit sa-si aduca aportul la TEMA de INTERES NATIONAL, dar si cu efecte negative Internationale, a fost in continut realmente LAMENTALIBILA si cu efecte NULE, ceea ce denota un real / lamentabil FIASCO. ?" La ceasta realmente decenta intrebare, v-am transmis mesajul (citez): "Daca doriti sa taceti, ca deobicei, cum se explica aparitia / continutul articolelor Dvs., care se refera incontestabil NUMAI si NUMAI la greselile ALTORA? Reprezinta aceasta ' forma ' , care NU este nici ISOSCEL, nici ECHILATERAL, ci UNILATERAL, o anumita categorie, care pastreaza idealurile declarate de DGS, dar eu nu le-am inteles corect, si/sau gresesc/omit eu ceva de substanta /esential ?" Dupa cum deja se stie NU ati dorit sa raspundeti, in schimb ati dorit sa moderati mai departe "pe mana cui dam Bucurestiul ?“ . Parcurgand cu buna – credinta textul aparut, care se pretinde a fi similar discutiilor purtate, am constat ca puteti bifa inca un FIASCO ! Stiti de ce ? . Daca gresesc va rog sa ma contraziceti, deoarece eu sunt un incurabil fan al Ordinii Constitutionale si al Bunurilor Moravuri (GMT 24:50, 26.05.2016)
RăspundeLiviu din Timisoara - 05-25-2016
Este vorba de un recul al complexelor de inferioritate. In general, la noi , absolvirea unei scoli inalte motiveaza mai degraba stima de sine, cauta sa justifice o atitudine orgolioasa ( chiar mascata ) si nu neaparat preocuparea pentru respectivul domeniu. In Anglia, doctoratul justifica exact o calificare si nimic mai mult - te pricepi la ceva mai bine si oferi rezultate in consecinta. La noi, in genere predomina forma fara fond : vezi titulaturi si usi pe care scrie lucruri frumoase, dar foarte rar gasesti ceva dincolo de ele.
RăspundeAlinaP - 05-25-2016
Ma indoiesc ca mintea palgiatorilor merge atat de departe incat sa realizeze invincibilitatea titlului de DR; mai aproape de ei este vanitatea, avansarile rapide ce includ salturi peste multe trepte, puterea si influenta in fata celorlalti, precum si castigul asociat cu acest titlu. Pana la urma, totul se reduce la bani si putere in mintea lor, cu cat mai mult din amandoua, cu atata mai bine.
Răspunde