De același autor
Ceea ce interesează opinia publică ostilă actualei puteri este că forțele de dreapta se devorează între ele, fiind incapabile de compromisuri rezonabile, de modestie și înțelepciune.
Orice gospodină știe că, dacă într-un cozonac (tocmai a fost momentul lor) sau în orice altceva asemănător pui ingrediente de proastă calitate, rezultatul va fi mizerabil, indiferent de eforturi. Dar dacă ingredientele sunt de bună calitate? Nici atunci un rezultat bun nu este sigur. E sigur însă că, dacă soția, soacra, cuscra, fiica, fiecare cu rețeta proprie, se ceartă și își dispută fabricarea cozonacilor sau bătutul maionezei, rezultatul va fi un cozonac ars sau o maioneză tăiată. Dar, de data aceasta, spre deosebire de primul caz, s-au prăpădit și ingredientele de calitate.
Mă gândeam la această analogie culinară, observând opoziția noastră de acum: stafidele, făina, nucile, ouăle nu sunt rele, sunt uneori bune – adică sunt acolo și oameni foarte deștepți, sunt și câțiva foarte luminați și culți, sunt și destui cu multă experiență, sunt și unii care mai au entuziasm și care cred în valori; sunt și buni oratori, și buni organizatori. Sunt, desigur, și mulți alții mai mediocri sau slabi. Sunt de toate. În general, totuși, dacă s-ar măsura media inteligenței, culturii, cinstei lor, ea ar fi mult mai ridicată decât aceeași medie obținută din cei aflați în partidele puterii. Nici n-ar fi foarte greu, având în vedere că, majoritatea lor, aceștia din urmă au atins recorduri de incompetență și corupție.
Și atunci, de ce această stare jalnică a opoziției? Mai întâi, e ruptă între trei-patru formațiuni, ba chiar având facțiuni chiar și în interiorul unor partide, precum PDL. Vor fi așadar trei sau patru liste la europarlamentare, iar rezultatele vor fi catastrofale – putem s-o garantăm. Apoi, cu excepția Forței Civice, celelalte formațiuni fie nu au deocamdată candidați potențiali la președinție (PMP), fie candidații respectivi, precum d-l Predoiu, sunt cvasinecunoscuți publicului mai larg. Singurii doi plauzibili candidați la președinție din partea opoziției pentru 2014 ar fi Mihai Răzvan Ungureanu și Emil Boc, dacă ar fi susținuți de toată dreapta. Ultimul se pare că s-a consolat deocamdată cu poziția de primar al Clujului. Primul și-a anunțat candidatura, dar numai din partea micuței formațiuni pe care o conduce. E de neînțeles cum poate crede conducerea PDL că, în pofida tuturor evidențelor, Predoiu are mai multe șanse de a reuni forțele dreptei și a câștiga alegerile. E clar că, de fapt, PDL nu dorește un candidat puternic la președinție, ci numai, cum se spune, un „iepuraș“. De ce? – nu știu. Dar orice explicație s-ar da, această politică e sinucigașă. Iar peste toate aceste membre rupte, desperecheate, fără cap, plutește ca un balon stratosferic președintele Băsescu, care a preluat, eficient nu-i vorbă, rolul opoziției față de putere, dar, la fel de eficient din păcate, și pe acela al opoziției în opoziție!
În consecință, toți se ceartă cu toți. Te uiți, citești și nu-ți vine să crezi. Că d-l Cristian Preda, europarlamentar, apropiat al președintelui, îi califică pe cei din PDL, de care s-a despărțit nu de mult, drept „feseniști“, mai treacă-meargă, deși te întrebi cum de i-a scăpat acest detaliu atâta vreme. Dar să afirme despre Monica Macovei, colega sa de europarlament, „că e asociată cu feseniștii așa încât nu mai vede corupți“ e pur și simplu o nedreptate și o mizerie. Mai rău, e o mizerie la comandă, fiindcă președintele Băsescu, disperat fără îndoială, de situația PMP, încă neînregistrat ca partid politic, a crezut (de ce Dumnezeu, stai și te întrebi?) că „dreapta băsistă“ va avea de câștigat la europarlamentare dacă „Macovei cea fesenistă“ va fi compromisă. Tactic, oricum rezultă numai un joc de sumă nulă, care își smulge într-o parte sau alta același electorat, tot mai împuținat. Iar moralmente rămâne o gafă și politic - o năpastă.
Puțin interesează opinia publică să știe cine e de vină pentru faptul că oameni de calitate, precum Adrian Papahagi, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, Cristian Preda au părăsit PDL și acum construiesc din greu un partid diferit, care poate că nici nu va apuca să candideze în 2014. Ceea ce interesează opinia publică ostilă actualei puteri este că forțele de dreapta se devorează între ele, fiind incapabile de compromisuri rezonabile, de modestie și înțelepciune. N-au putut organiza nici măcar o conferință de presă comună, atunci când USL a vrut să modifice Codul Penal, absolvindu-i pe corupți. Nici măcar un comunicat comun! E absolut o chestiune academică de știut dacă „băsiștii“ sau „feseniștii“ au dreptate. Faptul grav e că maioneza dreptei s-a tăiat și așa a rămas. Cozonac ars, maioneză tăiată – asta e toată generoasa ofertă a dreptei la începutul lui 2014! Poftă bună! //