Elogiul marginalității

Andrei Cornea 24.11.2015
SHARE 7

Când vom face autostrăzi, căi ferate rapide, servicii publice eficiente, riscurile de atentat ar putea crește și la noi. Deocamdată însă, având în vedere circumstanțele, e bine că suntem unde suntem – la colțul Europei. Și s-ar părea că nu vom pleca prea repede de aici.

 

Simt, zilele acestea, nevoia imperioasă să fac un elogiu al marginalității. Al mar­gi­na­li­tății noastre naționale, culturale, eco­no­mi­ce și așa mai departe. De ce? Păi, uitați-vă: Bruxellesul, inima Europei, a tras obloa­ne­le, astfel încât pe străzi, sâmbăta și du­mi­ni­ca trecută, au fost mai mulți polițiști, jan­darmi și militari decât civili, iar concertele, meciurile și alte manifestări publice au fost anulate. Între timp, Franța, gloria Europei, este sub stare de urgență, cu mai multe pre­vederi constituționale suspendate, iar pa­tria lui Goethe, cea a lui Cervantes și cea a lui Shakespeare tremură și ele de frica unor atacuri teroriste iminente, luând precauții fără precedent. În timpul acesta, pe noi nu ne sperie decât Traian Băsescu, care, în lip­să de ocupație, ne tot previne că suntem și noi o țintă probabilă a terorismului isla­mic.

 

Noi, țintă? Aș! Orice mișcare teroristă cu cap ar renunța repede la o acțiune în­drep­ta­tă împotriva României, dacă ar studia mi­nuțios problema. În primul rând, merită oa­re să arunci în aer un obiectiv dintr-o ca­pitală pe care jumătate din planetă o ig­no­ră, iar cealaltă jumătate o confundă cu ca­pi­tala unei țări vecine? Evident că nu. Apoi, la ce bun să omori câteva zeci de indivizi cu mitraliera sau bomba la un concert, atunci când patronii sălii îi omoară ei înșiși, mai ief­tin, prin ardere și gazare simultane? Apoi gândiți-vă la logistică: cum sosești în Capitala noastră dragă? Cu avionul e ris­cant (suntem totuși marginea Europei, nu cen­trul Asiei sau Africii). Cu trenul? Doamne fe­rește! Cred că după o călătorie, conform orarului, de 12 ore (asta dacă trenul nu în­târzie) de la Oradea la București, teroristul va fi atât de sleit de puteri și cu nervii la pământ în asemenea măsură, încât tot pla­nul lui se va da peste cap. Iar dacă îl pune nai­ba s-o ia cu mașina cătinel-cătinel, va ie­și o tragedie – pentru el, nu pentru noi. Aproape sigur, o groapă în asfalt, sau un de­ment care intră de pe sensul opus în de­pă­și­re, sau vreo căruță împiedicată într-o cur­bă îi vor frânge drumul spre martiriu. Faptul că nu poți călători pe autostradă de la gra­nița de Vest până la București este, pen­tru noi, un avantaj strategic și e cazul să adu­cem laude politicienilor care au avut pre­ve­de­rea să fure într-atât pentru a-l menține.

 

Și apoi, odată ajuns în București, gre­ul de abia începe pentru el. Gândiți-vă cât de dramatic e să planifici ceva în orașul ăsta valah: autobuzele în­târ­zie, la orele de vârf abia reușești să te urci, de aglomerate ce sunt, pierzi ore în trafic și nimeni, nimeni nu vine la timp la întâlniri. Iar dacă lași o ma­șină-capcană într-o piață, ai toate șan­sele să-ți fie șterpelită înainte de vre­me și să explodeze pe un câmp cu gu­noaie unde au dus-o hoții. Re­pre­zen­tați-vă, în general, soarta bietului te­rorist străin, fără cunoștințe, ajuns în București și necunoscând decât o bru­mă de engleză: taximetriștii îi dau țea­pă, hotelierii îi dau camera cea mai rea și mai scumpă, furnizorii îi dau mar­fă expirată pentru bombe, iar la șa­or­mărie îi dau toxiinfecție ali­men­ta­ră, adică mai pe românește, pân­te­că­ra­ie. În câteva zile, iată-l lefter, fără ma­șină, diareic și cu marfa bună de arun­cat la canal. Cum să treci la act în ata­re vitrege condiții? Și aici înțelegem încă o dată avantajele marginalității: nu întâmplător, cei câțiva imigranți, ajunși la noi, prin voia de nepătruns a lui Allah, plâng de necaz și jură că n-o să se mai repete.

 

Dar să presupunem că teroristul în de­ve­nire ar trece, cu mare efort și ero­ism, peste toate aceste dezavantaje. Ce­ea ce ar urma ar fi cu adevărat disuasiv: căci publicitatea e esența te­rorismului; or, publicitatea o fac presa și valoarea jurnaliștilor. Ni-l și în­chi­puim pe supusul califatului reflectând, după o prealabilă informare: „Cine va vorbi despre martiriul meu măreț? Maestrul Cristoiu? E în stare să mă laude și-atunci, știind pe cine a mai lău­dat, ajung de plânsul curcilor. Con­sultantul politic Gușă? Nu-nțelege ni­meni ce vrea, deși le știe pe toate. Mi­hai Gâdea? Va zice că Băsescu e de vi­nă! Ciutacu? Hoandră? Să mă păzească Profetul! Poate Valentin Stan? Le va fermeca într-atât cu laptopul pe cele 70 de fecioare, încât mie ce îmi mai ră­mâne de degustat în paradis?“.

 

Sigur, când vom face autostrăzi, căi fe­rate rapide, servicii publice eficiente, riscurile de atentat ar putea crește și la noi. Deocamdată însă, având în ve­dere circumstanțele, e bine că suntem unde suntem – la colțul Europei. Și s-ar părea că nu vom pleca prea repede de aici. Mai ales că, peste pașnica noas­tră marginalitate, Cristoiu, Gușă, Hoan­dră, Gâdea, Stan & Co. veghează ne­în­duplecați și fără odihnă. Ce noroc pe ca­pul nostru!

Comentarii 7

MIHAI 2 - 11-28-2015

Am inteles cheia ironica in care este scris articolul despre AVANTAJE. Cred trebuia scris mai incolo, nu in aceasta toamna in care marginalitatea noastra a concurat cu cele mai odioase acte teroriste generand printre altele macelul de la COLECTIV.

Răspunde

Vasile Popa - 11-27-2015

Cu cat o tara este mai implicata in conflicte internationale, cu atat mai vulnerabila la terorism. Calitatea strazilor ori ale shaormei nu au nici o legatura. Cele mai sigure tari sunt cele neutre, cum ar fi Elvetia, ori foarte indepartate, ca de exemplu insulele din mijlocul oceanului Pacific. Romania a fost ferita pana acum pentru ca a dus o politica de mediere si nu a sustinut orbeste nici o parte. Implicarea in Irak si Afghanistan ar putea schimba ecuatia. Pe de alta aparte, terorismul este demodat. Nici bombardamentele civililor germani de catre Churchill, nici bombardarea Londrei, nici terorismul rosu, cel palestinian ori Al Qaeda nu au avut efectele dorite. Este o pierdere de resurse care duce la coagularea opozitiei impotriva teroristilor. Siria este un exemplu.

Răspunde

Cornel - 11-25-2015

1. Romania nu este pe lista teroristilor DOAR pentru ca Romania nu participa la coalitia anti-ISIS. Cand aveam trupe in Irak am fi putut fi victimele unui atac terorist ca Spania in 2004. 2. Evreii din Romania si turisti israelieni pot fi vizati de musulmani extremisti. Vezi atentatul din Bulgaria din 2012. 3. Straini musulmani au fost expulzati in trecut pentru legaturi cu islamismul. Se pare ca SRI (Securitatea) este una din putinele (singura?) institutie din epoca "de trista amintire" care inca ma face purici. Romania, in comparatie cu Vestul, o fi doar un sat dar nu e un sat fara caini! Morala: sub nicio forma Romania sa nu participe la o coalitie anti-ISIS! Noi sa ne vedem de saracia si nevoile si neamul nostru.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 11-25-2015

Articolul asta e ca-n bancul cu iadul comunist! Dovada ca nu prea s-a schimbat nimic in tara asta (Nici macar naravurile securistilor). Vad ca domnul Cornea nu e prea satisfacut de o parte a presei. Exista insa sperante, capul sus domnule Cornea, sperante sint putine, dar puternice (au gura mare). O fi el Cristoiu pe firmament, o da Basescu din clanta toata ziua (doar doar il baga cineva in seama), DAR II AVEM PE PORA SI PE TAPALAGA! Viitorul e cu noi si e luminos! O fi din cauza stelelor (De pe umeri…)

Răspunde

Vicentio B. - 11-25-2015

EXPRESIS VERBIS. 1. O excelenta FRESCA a unei realitati incontestabile/tragice si anume o Romanie ZDRENTUITA cu intentie, prin "HORMONII" specialil de care dispun acei bipezi si bipede, care se regasesc cu prisosinta, NU numai in asa zisele clase politice, ci datorita "gjrijii si intereselui national" al acestora, in TOATE ramurile de activitate , in intreg conturul geografic, in realitate frumos, al Romaniei. Ne reamintim desigur ca HORMONII, descoperti de englezul Ernest Starling ( 1866- 1927) inseamna substanta produsa de glandele cu secretie interna, cu rol de reglare a metabolismului celular, care adapteaza organismul la nevoile existente. Este cert ca FRESCA Dlui. Cornea, este relatarea fidela a faptului ca aceste NEVOI EXISTENTE s-au materializat in Romania dupa total alte criterii si anume acelea prin care prioritatea intereselor bipezilor mentionati, este compusa din elementele esentiale : FURT; IPOCRIZIE, MANIPULARE, CINISM, MITOCANIE, reunite toate in circuitul sanguin numit CORUPTIA INSTITUTIONALIZATA. 2. Astfel posesorii acestor "hormoni", au dovedit o "intuitie" teribila: au pregatit ZDRENTUIREA Romaniei, tocmai pentru a o apara PASNIC de eventualele viitoare fluxuri Islamice. 3. Este evident ca cei numiti generic REFUGIATI, au avut / primit informatiile necesare despre "gradul de atractie" al Romaniei, inca cu mult timp inainte de aparitia acestui articol, repet fidel al realitatii, semnat de dl. Andrei Cornea. 4. Asa se explica "patriotismul nativ" al Ex- Premierului Ponta, care aflat inca in functia (oficial anemic retribuita) a cautatat si gasit "REMEDIUL" necesar prin HG 372/ 27 mai 2015, prin care a pus bazele Centrului Islamic & Moschee de la Bucuresti, pe care EL (Ponta) l-a definit succint (citez): " in vederea edificarii unui complex de cladiri de interes public" . Tot asa se explica si "alegerea prafului" de majoritatea asa numitelor "STUDII de FEZABILITATE" ! 5. In ceea ce priveste excelenta remarca finala (citez) : " Mai ales ca, peste pasnica noastra marginalitate, Cristoiu, Gusa, Hoandra, Gadea, Stan & Co. vegeaza neinduplecat si fara odihna. ", la care cred ca fiecare din cititorii fideli si de buna-credina ai Dlui. Andrei Cornea, Revistei 22, ar avea inca multe nume, care mai de care, de adaugat. In opinia mea Stan & Laptop dispune si de o categorie speciala de HORMONI !

Răspunde

Cititor - 11-25-2015

Revin cu o între

Răspunde

Cititor - 11-25-2015

De multe ori m-am gândit cat de trist si deprimant e sa fii jurnalist in Romania, sa ai de urmărit si de scris despre politica si politicienii noștri fara școală, fara calități, fara conștiința, dar cu tupeu, papagal si interese meschine de care unui om normal i-ar fi rușine. E trist sa fim marginali in felul acesta. Oricâți tehnocrați ar prelua frâiele pentru o vreme, calitatea politicienilor noștri ne va marginaliza mereu.drept care, si jurnaliștii noștri(cei menționați de dvs. dar si alții pe care i-ați uitat sau iertat) sunt si vor rămâne marginali, modest pregătiți pentru aceasta meserie si foarte interesați sa capete, daca nu altceva, macar faima si audienta.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22