De același autor
Când vom face autostrăzi, căi ferate rapide, servicii publice eficiente, riscurile de atentat ar putea crește și la noi. Deocamdată însă, având în vedere circumstanțele, e bine că suntem unde suntem – la colțul Europei. Și s-ar părea că nu vom pleca prea repede de aici.
Simt, zilele acestea, nevoia imperioasă să fac un elogiu al marginalității. Al marginalității noastre naționale, culturale, economice și așa mai departe. De ce? Păi, uitați-vă: Bruxellesul, inima Europei, a tras obloanele, astfel încât pe străzi, sâmbăta și duminica trecută, au fost mai mulți polițiști, jandarmi și militari decât civili, iar concertele, meciurile și alte manifestări publice au fost anulate. Între timp, Franța, gloria Europei, este sub stare de urgență, cu mai multe prevederi constituționale suspendate, iar patria lui Goethe, cea a lui Cervantes și cea a lui Shakespeare tremură și ele de frica unor atacuri teroriste iminente, luând precauții fără precedent. În timpul acesta, pe noi nu ne sperie decât Traian Băsescu, care, în lipsă de ocupație, ne tot previne că suntem și noi o țintă probabilă a terorismului islamic.
Noi, țintă? Aș! Orice mișcare teroristă cu cap ar renunța repede la o acțiune îndreptată împotriva României, dacă ar studia minuțios problema. În primul rând, merită oare să arunci în aer un obiectiv dintr-o capitală pe care jumătate din planetă o ignoră, iar cealaltă jumătate o confundă cu capitala unei țări vecine? Evident că nu. Apoi, la ce bun să omori câteva zeci de indivizi cu mitraliera sau bomba la un concert, atunci când patronii sălii îi omoară ei înșiși, mai ieftin, prin ardere și gazare simultane? Apoi gândiți-vă la logistică: cum sosești în Capitala noastră dragă? Cu avionul e riscant (suntem totuși marginea Europei, nu centrul Asiei sau Africii). Cu trenul? Doamne ferește! Cred că după o călătorie, conform orarului, de 12 ore (asta dacă trenul nu întârzie) de la Oradea la București, teroristul va fi atât de sleit de puteri și cu nervii la pământ în asemenea măsură, încât tot planul lui se va da peste cap. Iar dacă îl pune naiba s-o ia cu mașina cătinel-cătinel, va ieși o tragedie – pentru el, nu pentru noi. Aproape sigur, o groapă în asfalt, sau un dement care intră de pe sensul opus în depășire, sau vreo căruță împiedicată într-o curbă îi vor frânge drumul spre martiriu. Faptul că nu poți călători pe autostradă de la granița de Vest până la București este, pentru noi, un avantaj strategic și e cazul să aducem laude politicienilor care au avut prevederea să fure într-atât pentru a-l menține.
Și apoi, odată ajuns în București, greul de abia începe pentru el. Gândiți-vă cât de dramatic e să planifici ceva în orașul ăsta valah: autobuzele întârzie, la orele de vârf abia reușești să te urci, de aglomerate ce sunt, pierzi ore în trafic și nimeni, nimeni nu vine la timp la întâlniri. Iar dacă lași o mașină-capcană într-o piață, ai toate șansele să-ți fie șterpelită înainte de vreme și să explodeze pe un câmp cu gunoaie unde au dus-o hoții. Reprezentați-vă, în general, soarta bietului terorist străin, fără cunoștințe, ajuns în București și necunoscând decât o brumă de engleză: taximetriștii îi dau țeapă, hotelierii îi dau camera cea mai rea și mai scumpă, furnizorii îi dau marfă expirată pentru bombe, iar la șaormărie îi dau toxiinfecție alimentară, adică mai pe românește, pântecăraie. În câteva zile, iată-l lefter, fără mașină, diareic și cu marfa bună de aruncat la canal. Cum să treci la act în atare vitrege condiții? Și aici înțelegem încă o dată avantajele marginalității: nu întâmplător, cei câțiva imigranți, ajunși la noi, prin voia de nepătruns a lui Allah, plâng de necaz și jură că n-o să se mai repete.
Dar să presupunem că teroristul în devenire ar trece, cu mare efort și eroism, peste toate aceste dezavantaje. Ceea ce ar urma ar fi cu adevărat disuasiv: căci publicitatea e esența terorismului; or, publicitatea o fac presa și valoarea jurnaliștilor. Ni-l și închipuim pe supusul califatului reflectând, după o prealabilă informare: „Cine va vorbi despre martiriul meu măreț? Maestrul Cristoiu? E în stare să mă laude și-atunci, știind pe cine a mai lăudat, ajung de plânsul curcilor. Consultantul politic Gușă? Nu-nțelege nimeni ce vrea, deși le știe pe toate. Mihai Gâdea? Va zice că Băsescu e de vină! Ciutacu? Hoandră? Să mă păzească Profetul! Poate Valentin Stan? Le va fermeca într-atât cu laptopul pe cele 70 de fecioare, încât mie ce îmi mai rămâne de degustat în paradis?“.
Sigur, când vom face autostrăzi, căi ferate rapide, servicii publice eficiente, riscurile de atentat ar putea crește și la noi. Deocamdată însă, având în vedere circumstanțele, e bine că suntem unde suntem – la colțul Europei. Și s-ar părea că nu vom pleca prea repede de aici. Mai ales că, peste pașnica noastră marginalitate, Cristoiu, Gușă, Hoandră, Gâdea, Stan & Co. veghează neînduplecați și fără odihnă. Ce noroc pe capul nostru!