De același autor
Speranța mea, în acest moment, nu vine nici de la opoziție, nici de la societatea civilă, nici de la intelectuali, nici de la „bunul simț popular“; ea vine de la convingerea că Occidentul nu va accepta ca România să „scape“ din zona lui de influență, indiferent de cum se va vota.
„Patrioții“ noștri, în care feștila românismului s-a reaprins cu putere în aceste timpuri, au o mare teamă. A exprimat-o ministrul Justiției, d-na Pivniceru: „s-ar putea să nu mai scăpăm niciodată de MCV“! Adică, în limbajul USL, vom rămâne o „colonie“ a UE sau a Vestului, care ne va apăsa pe grumaz silindu-ne să facem ceea ce noi, „cei care avem poporul de partea noastră“, nu vrem – adică menținerea și continuarea reformelor din justiție, inclusiv numirea unor șefi competenți la DNA și la Parchetul General. Temere împărtășită și de Vocea Rusiei, dar și de câțiva comentatori autohtoni. Temă de campanie? Desigur, în mare măsură. Totuși, dincolo de campanie, frica este reală: oligarhia la putere în România are o singură mare piedică înaintea unei guvernări discreționare în folosul propriu – presiunea marilor puteri occidentale, SUA, pe de o parte, UE, de partea cealaltă, aceasta din urmă exercitată direct prin intermediul Comisiei Europene. România, în termeni reali, și nu nominali, nu este un stat independent, s-o admitem (împăcați sau neîmpăcați, nu contează). De fapt, nu a fost niciodată, din 1859, ca să nu mergem mai în urmă. A admis fie suzeranitatea directă a unora (Turcia, Rusia, URSS), fie tutela unor mari puteri, precum Franța sau Germania. Întotdeauna, am fost fie cu „unii“, fie cu „ceilalți“, după cum a fost situația. Iar acum, vorbind strict în termeni de „politică reală“, nu e foarte diferit: suntem sub tutela alianței occidentale, cu un palier militar numit NATO, condus de SUA, și unul economic și politic numit UE, condus de Germania. Deși există uriașe diferențe legale, militare și politice între apartenența noastră la UE și NATO și vechea apartenență la Pactul de la Varșovia și CAER (la urma urmelor, România a fost ocupată de sovietici, și nu de americani), să admitem că e ceva adevărat în teza statutului de „colonie“.
Și nici nu se putea altfel: România a fost întotdeauna o țară relativ mică, slabă din punct de vedere economic și militar. În prezent, nu avem nici resurse naturale uriașe, precum Venezuela, ca să sfidăm Vestul, dacă am dori-o, nici teritoriu și populație mari și fundamentalism islamic, precum Iranul, nici o economie extrem de puternică, precum Danemarca sau Olanda, ca să putem influența decizii internaționale majore. Nu avem nici măcar tradiția unei rezistențe îndârjite, precum Serbia sau Polonia. Românii sunt acomodanți. Așadar, într-un anume sens, să-i zicem „postmodern“, suntem și vom fi o „colonie“. Întrebarea, singura care contează, este a cui „colonie“? A Occidentului, care, în pofida tuturor erorilor și a crizelor, ne cere să construim un regim al statului de drept, cu o corectă funcționare a justiției, de pe urma căruia va avea de câștigat toată lumea? Sau o „colonie“ a Rusiei, stat unde a vorbi despre justiție și stat de drept e aproape subversiv?
Dar, vor sări unii, poporul are încredere în USL, iar Occidentul va trebui să se încline înaintea urnelor de vot! Știm însă că se poate vota greșit, împotriva interesului național: s-a întâmplat în 1990, se va întâmpla, probabil, și în 2012. Voința majorității nu coincide întotdeauna cu „voința generală“, vorba lui Jean-Jacques Rousseau. Erorile guvernărilor trecute, promisiunile neonorate, propaganda fără limite, presiunile și mita electorală, când nu frauda pur și simplu, se pot traduce printr-un vot masiv în favoarea USL. În continuare însă, vor putea deveni politică de stat permanentă scosul limbii la demnitarii europeni, refuzul de a pune în practică anumite cerințe ale Comisiei, ocolirea prin tertipuri diverse a angajamentelor și poate chiar o denunțare unilaterală a MCV-ului, considerat un instrument „colonialist“ de dominare – asta dacă poziția d-nei Pivniceru și a d-lui Antonescu vor avea câștig de cauză. Dar vor avea?
S-o spunem pe-a dreaptă: speranța mea, în acest moment, nu vine nici de la opoziție (anemică), nici de la societatea civilă (teribil de divizată), nici de la intelectuali (adesea blazați sau cu mințile obnubilate), nici de la „bunul simț popular“ (nu-l văd); ea vine de la convingerea (confirmată de evenimentele din vara aceasta) că Occidentul nu va accepta ca România să „scape“ din zona lui de influență, indiferent de cum se va vota. Occidentul (SUA și UE) poate sili orice guvern român să se plieze și chiar trebuie să o facă în situații limită, pentru „a ne salva de noi înșine“, ca să spun așa. Deja a și făcut-o. Nu întâmplător, fractura dintre limbajul lui Ponta și cel al lui Antonescu a devenit patentă; nu cred că sunt numai niște roluri – „securistul bun“ versus „securistul rău“. Primul simte presiunea externă și începe să învețe (încet, dar totuși învață) că are responsabilitatea guvernării și a unei economii dependente de UE; al doilea, mânat numai de propriul delir de putere, se înconjoară de radicali și se apropie de baronii „pușcăriabili“, gen Dragnea, care nu mai au nimic de pierdut. După alegeri, războiul în USL (sau chiar în PNL și PSD) va fi inevitabil. Miza este nu numai de partid, ci și națională, și nu numai națională, ci și geopolitică. Deja trupele sunt numărate și muniția e încărcată. Deja au fost trase primele salve... //