Eva sau Lucy?

Andrei Cornea 13.03.2008

De același autor

Care copil din Romania nu a vazut vreun documentar cu dinozauri pe canalul Discovery? Care este acela care nu a jucat jocuri pe calculator cu animalele preistorice sau nu a rasfoit albume cu monstri antediluvieni? Cati nu au vizitat Muzeul "Antipa"? De acum înainte, tot ce au aflat cu aceasta ocazie are tot atata valoare de adevar ca si filmele cu Batman, adica nula. Asa a decis, în adanca sa întelepciune si marea sa evlavie, Ministerul Educatiei, deja acum doi ani. "Sa spunem un nu hotarat evolutionismului si darwinismului!" Omul a fost facut de Dumnezeu exact asa cum scrie în Cartea Genezei si, se pare, tot asa sustine si Biserica, prin urmare. Nici vorba de epoci geologice de sute de milioane de ani. Nici vorba de nenumarate specii de animale si plante disparute de mult. Nici vorba de un pamant complet diferit de cel de azi. Creatia a durat fix sase zile si gata. Totul s-a petrecut acum vreo sase mii de ani - aici evreii si crestinii nu s-au putut pune de acord cand exact. (Dar nu-i chiar singurul lucru asupra caruia nu s-au putut pune de acord.)

Pana una-alta, începand cu anul acesta, la clasa nicio vorba despre Lucy, strabunica noastra, australopitecina; sa nu mai fie invocat bunicul nostru, sinantropul etc. Cat despre fratii nostri retardati, neandertalienii - acestia sigur nu au stat cu noi în Gradina Edenului, asa ca, afara din manuale! Traiasca tatal Adam, mama Eva si tandrii fratiori Cain si Abel! Si sa nu uitam sarpele, ca ne-a facut atat de destepti!

A, ni se comunica de la MEC ca, implicit, copiii tot vor afla ceva despre teoria evolutiei - dar "implicit", pentru ca materia sa fie mai "redusa". Grozava idee, propun extinderea ei: de exemplu, ce-ar fi sa învete "implicit" si teorema lui Pitagora si, de ce nu, s-ar putea învata "implicit" chiar si despre istoria patriei! Sau gramatica - de ce sa nu fie si ea învatata "implicit", ca, oricum, nimeni nu prea mai întelege ce rost are, atunci cand vorbitul si scrisul anapoda nu te împiedica sa ai vile mari si fotoliu lat de senator! De fapt, scoala însasi ar putea fi adusa, în ansamblu, spre fericirea generala si cu economii bugetare, la nivelul "implicit", adica la "scoala vietii"!

Pana una-alta, daca teoria evolutiei se trateaza "implicit", de ce religia se trateaza "explicit", ba chiar Biserica insista sa devina obligatorie chiar în liceu?

Adevarul este ca acest gest stupid al ministerului, care imita gesturi similare facute în America sau Europa, arata forta uriasa, în epoca noastra, a fundamentalismului religios, a exclusivismului literalist. Fata lui oribila sunt atentatele savarsite de Al-Qaida si Hamas. Fata lui "agreabila" sunt scoaterea darwinismului din scoli, religia devenita materie obligatorie, portul valului islamic, interzicerea caricaturilor cu Mahomed, condamnarea de catre BOR a publicarii sau a traducerii Versetelor satanice ale lui Salman Rushdie. Nu sustin totusi ca ministrii si functionarii de la MEC sunt fundamentalisti. Sustin ca nu au minte si sunt oportunisti.

Cei care ar trebui sa protesteze aici - si deocamdata nu i-am prea vazut - sunt nu atat ateii sau agnosticii, cat oamenii religiosi, dar moderati, care înteleg bine eroarea monstruosa a lecturii literale a Scripturilor. Ei stiu prea bine ca aceste texte, în a caror valoare revelata cred, trebuie citite cu cugetul îndreptat la semnificatiile nonliterale. Pentru ei, ca si, candva, pentru Toma de Aquino, nu exista o opozitie între stiinta si credinta, dar nici o confuzie între ele. Totul tine de interpretare, evident, si de spiritul acesteia. In orice caz, moderatii au de ce sa fie îngrijorati. Indoctrinati dogmatic, copiii au doua optiuni: sa devina fanatici ei însisi sau sa renunte complet la religie (sau la religia interioara), identificand religia cu îndoctrinarea. Ceea ce s-a întamplat cu marxismul predat în scoala pe vremuri se va repeta acum negresit cu religia.

Unii vor spune, totusi, ca fie si o versiune nonliterala a Genezei e greu de pus în acord cu teoria evolutiei si ca, în consecinta, predandu-le pe amandoua, copiii vor ajunge sa nu mai stie ce sa creada. Posibil, dar nu-i asta conditia omului modern: sa nu aiba nimic sigur, nimic necontroversat? Nu vor trebui copiii de azi sa faca, maine, alegeri dificile - politice, sociale, culturale, de mod si loc de viata? Mai exista vreun reper indiscutabil, idee nepusa la îndoiala, norma preasfanta? Ideea ca totul trebuie sa fie coerent, fara discordante nu e sustinuta astazi decat de diferite versiuni fundamentaliste - fie si pseudo-inocent disimulate sub pretextul "implicitului"!

Asadar, sa alegem între Lucy si Eva? Deloc. Vorbiti-le serios copiilor - dar la orele respective - despre amandoua si aratati-le ca nu e tocmai simpla coabitarea lor armonioasa si ca, la urma-urmelor, ea nu e nici necesara. Lasati-le sa se certe, daca le place: în fond, oricat de batrane, ambele stra-stra-stra...-moase sunt si vedete, si femei...

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22