De același autor
E tot mai evident că strategia de comunicare a PSD în particular și a puterii actuale în general se distribuie pe două paliere: mai întâi e palierul „liberal“ sau „occidental“, unde se manifestă premierul Grindeanu. Acesta merge la Bruxelles, dă asigurări liderilor europeni despre angajamentul ferm al guvernului pentru continuarea luptei anticorupție, recunoaște, în media ostile puterii (dar cu un moderator cooperant), că au fost erori în emiterea OUG 13. Mai mult, laudă „civismul“ manifestațiilor recente, spune că „a auzit mesajul“ lor și că, drept consecință, pentru a evita „divizarea societății“, a emis OUG 14. Declară – ce-i drept, fără a promite – că noul ministru al Justiției ar putea fi nemembru de partid și face mare paradă de disponibilitatea sa și a guvernului său pentru dialog cu societatea (ceea ce nu prea s-a văzut până acum). Desigur, nu merge până la a califica nu doar comunicarea, ci și esența OUG 13 drept defectuoasă – ceea ce e o nuanță de reținut. Compară relația sa cu Liviu Dragnea cu o „coabitare“ – ceea ce, având în vedere exemplele precedente, conflictuale, în care a fost utilizat termenul (Băsescu-Ponta) ar sugera apariția unor anumite deosebiri de păreri.
Pe de altă parte, există palierul „național“, reprezentat de Dragnea și de alți lideri ai PSD-ALDE. Declarațiile lor privitoare la ordonanțele 13 și 14 și legile respective rămân neclare și unele chiar contradictorii. Dragnea spune că ordonanțele vor fi votate așa cum a cerut guvernul, Șerban Nicolae afirmă că „totul se poate discuta“, Tăriceanu își continuă cruciada antiliberală. Dizidenții PSD (primarul Chirica și eurodeputatul Ivan, care nu au afirmat în esență altceva decât ce spune acum premierul) sunt amenințați cu excluderea din partid. Continuă restaurația în educație (reinstalarea directorilor interimari care pierduseră concursurile pe post) și sănătate, prin numiri neavenite – cum ar fi numirea partenerei de viață a lui Sorin Oprescu drept manager la Spitalul Municipal. Nu lipsesc intimidările la adresa unora dintre manifestanți: Protecția Copilului, aflată în subordinea fostei peremiste Olguța Vasilescu, se activează brusc împotriva celor care și-au adus copiii la manifestații, printr-o interpretare tendențioasă a unei legi. Interesul pentru modificarea „cu dedicație“ a unor legi ale justiției rămâne acut (căci libertatea lui Dragnea însuși e în discuție), iar pretextele (golul legislativ, deciziile CCR ori aglomerarea din închisori) continuă să fie folosite abil de propagandă. În sfârșit, merg înainte campaniile de denigrare a societății civile pe posturile prietene puterii, se emit pe mai departe scenarii apocaliptice, șovine și conspiraționiste. Dragnea însuși continuă să vadă în manifestații complotul multinaționalelor. Continuă, de asemenea, să se repete teza că, de vreme ce PSD a câștigat masiv recentele alegeri, are dreptul neștirbit de a guverna, fără însă a se menționa imediat că acest drept devine ilegitim dacă el guvernează oricum, și anume în interesul propriu al unei oligarhii penale și prin cumpărarea susținerii prin promisiuni demagogice. Pentru toți aceștia, lozinca Pieței „noaptea, ca hoții“ rămâne validă.
La toate astea trebuie să adăugăm că protestele de stradă – așa cum e și de așteptat – se sting încet-încet după victoria, fie și de etapă, dar importantă, obținută; totuși, starea de vigilență, neîncredere funciară în putere și nervozitate rămân latente și, probabil, gata să se manifeste din nou activ, la nevoie.
Întrebarea care se pune este, desigur, dacă cele două paliere ale acțiunii PSD vor rămâne mai mult sau mai puțin concordante, reprezentând doar două „variante“ tactice sau „interfețe“ ale aceleiași viziuni. Abandonând „tandemul“ cu șeful de partid, va deveni premierul Grindeanu autonom în fapt, și nu doar în aparență? Tutela pe care Dragnea o exercită asupra lui va slăbi sau chiar va dispărea nu numai pentru interviuri și discuții cu oficialii europeni, ci și în realitate? Confruntat cu dificultățile guvernării (fie și numai chestiunea spinoasă a realizării bugetului), cu relația cu președintele Iohannis, cu posibilitatea revenirii protestelor civice, va încerca premierul să câștige putere reală în partid? Faptul că nu încetează să repete că e membru PSD de 20 de ani (adică de mai mult timp decât Liviu Dragnea, care, până în 2000, fusese membru PD), sugerează că aspiră la mult mai multă influență în PSD decât are în prezent. Iar poziția puternică în stat de premier i-ar putea-o asigura, dacă va manevra abil. Ceea ce deocamdată pare a fi mai mult o tactică de comunicare și de ieșire din criză ar putea deveni, deci, o realitate, ducând la slăbirea PSD, la parțiala blocare a unor tendințe restauraționiste și chiar la pierderea puterii din partea acestui lider funest care e Liviu Dragnea. Nu în ultimul rând, mult depinde și de rezistența și unitatea aliaților occidentali în fața tentativelor de subminare din partea Rusiei. Din acest punct de vedere, demisia cu scandal a lui Michael Flynn, consilierul de securitate al lui Donald Trump, cu care d-l Dragnea abia se fotografiase la Washington D.C., e un semn rău pentru liderul PSD.
Deocamdată, însă, trebuie să rămânem prudenți și chiar sceptici: percep în premierul Grindeanu un simț dezvoltat al oportunismului. Pe de altă parte, jocul pe cele două „paliere“ și, în general, duplicitatea rămân o tradițională specialitate a PSD, iar pentru un membru atât de vechi, precum premierul, ele ar putea reprezenta o a doua natură.