De același autor
Daca guvernul Tariceanu nu reuseste de atatea saptamani sa modifice odata amaratul ala de Cod Fiscal, sa fixeze odata accizele alea afurisite, daca tot impinge termenul, de la 1 martie la 1 aprilie si de la 1 aprilie la 1 mai, intrebarea capitala este: "ce e in spate?". Eventual - zice-se - dorinta ministrilor cu actiuni de a nu le vinde (pentru a scapa de impozitarea mai mare) chiar acum, cand bursa e in scadere? Numai ca problema e ca nu scapam asa de usor cu intrebarile. Caci intrebarea "ce/cine e in spate?" e recurenta: ea se reia mereu, fara limita sigura si fara sa intrevezi nimic mai clar. Cine e in spatele scaderii actiunilor la bursa? Cutare ministru. Dar in spatele lui? Cutare mare politician. Dar in spatele lui? Aici raspunsul cade solemn, fara apel, de parca ar invoca nu stiu ce arche: "unele grupuri de interese". Care grupuri? Acum interlocutorul zambeste cu inteles, arata in sus pe undeva (desi nu-i vorba nici despre Soarele sau Luna lui Anaxagoras) si te priveste condescendent ca nu pricepi. Nu pricep. Sa te fereasca acel cineva de sus - Soare, Luna, ce-o fi - sa invoci drept explicatie provizorie in cazul amanarii modificarii Codului Fiscal lentoarea umorala a primului ministru, ori lipsa sa de hotarare si claritate in viziune, ori incompetenta consilierilor sai! Oamenii importanti trebuie sa fie ori niste hiper-genii, capabili de uimitoare combinatii, ori marionetele perfecte ale unor astfel de hiper-genii. Tertium non datur. Numai ca in prima alternativa le aducem un compliment necuvenit; in cea de-a doua, prea ii subestimam din cale-afara!
Sau vrei sa ti se explice cutremurul de la Adevarul. Nu care cumva sa invoci, macar ca ipoteza posibila de lucru, orgoliul monoman al fostului redactor-sef intrat in coliziune cu ambitiile excesive ale proprietarei! Ce prostie! Doar se stie ca in spatele Annei-Maria Tinu este Hrebe, iar in spatele lui Hrebe - Taher. Dar in spatele lui Taher - cine-i? Pesemne ca vreun Maher, iar in spatele lui Maher - o fi vreunul Naser. Iar in spatele lui Hrebe-Taher-Maher-Naser sau cum i-o chema - stau neaparat "anumite grupuri de interese". Si gata. Acum stim totul. Avem explicatia suprema, arche-ul universal, iar lumea a devenit simpla. Pacat ca nu si clara, dar asa-i cand esti prea filozof!
Pe timpuri, Democrit spunea: rosul nu-i rosu, dulcele nu-i dulce, amarul nu-i amar, lumina nu-i lumina, gaina nu-i gaina; ci toate sunt, de fapt, numai "atomi si vid". Asa spunem si noi, popor de filozofi ce suntem: prostia nu-i prostie, nesabuinta nu-i nesabuinta, incompetenta nu-i incompetenta, dezordinea nu-i dezordine, frica nu-i frica, ideile fixe nu-s idei fixe, antipatiile nu-s antipatii, nici macar Hrebe nu-i Hrebe. Toate sunt, de fapt, "grupuri de interese" sau, cum s-ar fi spus candva, "atomi si vid" - adica, mai ales, vid…
P.S. Aflam ca la examenul de intrare la Institutul Superior de Magistratura, din mai multe sute de candidati, fosti absolventi de drept, nu a fost admis decat unul singur. Nu stim daca acesta avea "ceva in spate", dar cu aceasta ocazie am aflat ce reprezinta scoala romaneasca de drept: cativa atomi si un mare vid.