În paradisul politicienilor

Andrei Cornea 16.04.2013

De același autor

Paradisul unora e, adesea, iadul celorlalți sau seamănă bine cu el și viceversa.

Nu demult, un prieten a postat pe Facebook o poză ilustrând interiorul unei mari biblioteci din Vest: numai rafturi cu cărți cât vezi cu ochii, etajate frumos până la tavanul înalt, bol­tit. Dedesubt, respectivul a scris: „acesta este para­di­sul“. Persoana e, bineînțeles, un intelectual decadent, un șoarece de bibliotecă, un in­capabil să trăiască „rea­li­ta­tea“ zilelor noastre și care spe­ră că va fi compensat „din­colo“ printre cărți de­mo­date... Em­patizând, îi dorim, când va fi să fie, lectură plăcută și eter­nă.

Nu e de mirare, firește, că „dincolo“ ni se în­fățișează drept o împlinire cu asupră de mă­sură a ceea ce suferim că ne lipsește aici: de exemplu, pentru cei care au scris Biblia – păs­tori ducându-și viața într-o climă aridă și cal­dă – paradisul e o oază răcoroasă la „loc de ver­deață“, udată de izvoare și umbrită de pomi roditori sub care ei zac, în timp ce oile le pasc pe imaș. Acestui cadru idilic de bază musulmanii i-au adăugat munții de pilaf și bi­ne cunoscutele și etern feciorelnicele hurii. Fe­rească Dumnezeu însă ca pe nordicii vikingi să-i trimiți, după o moarte eroică, pe o pășune alături de oi: asta ar fi fost pentru ei Ia­dul și ar însemna că dispe­ce­ra­tul ceresc e defect. Pa­ra­di­sul lor era Valhalla – o sală în­călzită de un cămin uriaș în care troznesc în foc bușteni; în mijloc e o masă lungă la ca­re eroii devorează fără ră­gaz friptane și înghit infinite beri, în timp ce afară dom­neș­te un ger năpraznic și fără sfârșit. Iar huriile sunt înlocuite de blondele valkyrii...

De aici o observație importantă: paradisul uno­ra e, adesea, iadul celorlalți sau seamănă bi­ne cu el și viceversa. Pentru omul Bibliei, Ia­dul e un cuptor încins, Gheena, dimpotrivă, pen­tru omul Nordului – el e un frig strașnic. Cât des­pre omul Dâmboviței, să dăm un exem­plu con­vingător și în ceea ce-l privește: dacă va păcătui, Vanghelie riscă să ajungă lo­catar toc­mai în imensa bibliotecă universitară despre care vorbeam și, vai de el!, acolo va fi „tre­mur și scrâșnirea dinților“!

Odată această demonstrație făcută, așadar, să ne întrebăm unde vor ajunge alți politicieni ai noștri, dacă Domnul se va îndura de ei - ce­ea ce și sperăm, deși nu avem certitudini. Avem ambiția să răspundem la întrebarea aceas­ta cu oarecare siguranță, măcar în une­le cazuri.

Cu Crin e cel mai ușor: odată ajuns „dincolo“, încununat de merite și virtuți, i se va pune la dispoziție un pat imens; iar pe toate cear­cea­furile va sta scris cu litere frumos cali­grafiate „jos Băsescu“!

Acesta, la rândul lui, când va trece de poarta Raiului, va fi făcut pe loc căpitan al unui va­por pe care va scrie „Biruința asupra to­no­matelor“; vasul va fi mare cât China și Rusia la un loc – asta pe puțin. Și în paradisul lui vor fi hurii – sau valkyrii, dacă preferați – nu-i ne­voie să precizăm cu cine vor semăna.

Becali – el va ajunge sigur în Rai, pravoslavnic cum e – va rămâne patronul Stelei. O „stea“ măreață însă, care va juca fotbal numai cu Cerul pe care îl va bate continuu cu minimum 20-0, până când heruvimii, ciudoși – îi vor fa­ce vânt jos, la Gheen(ce)a.

Dar „Dom’ profesor“? A, el are demult locul re­zervat în Rai: o scriere apocrifă, dar demnă de încredere spune că, atunci când Adam și Eva au mâncat fructul oprit, nu doar șarpele, dar și varanul (varanidae komodoensis) era de­ja prin preajmă și că el i-a turnat Atot­puter­ni­cului. De aia am rămas fără pomul vie­ții...

Ajungem, last but not least, la Ponta, Victor Pon­ta: oare cum va arăta paradisul lui, atunci când – emoționat – va intra acolo, săltat de subsuori de îngeri după o îndelungată și rod­nică carieră politică? Vorba lui Sherlock Hol­mes: „e elementar, Watson!“: va fi exact la fel ca aici: tot cu el premier și cu ceea ce ur­mează și cunoașteți prea bine...

Cum așa, chiar nicio schimbare „acolo“? Pare de necrezut. Pe ce te bazezi?

Păi nu vă spusei că, de obicei, paradisul unuia e iadul celorlalți? //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22