Invingatori, invinsi

Andrei Cornea 28.11.2007

De același autor

Un Traian Basescu vizibil marcat a trebuit sa recunoasca duminica seara tarziu ca referendumul sau pentru votul uninominal a fost un esec. Nu atat faptul, previzibil, ca nu s-a ajuns la 50% cred ca l-a nemultumit pe seful statului, cat diferenta mare intre acest prag de validare si cifra foarte mica de participare - circa 26% -, cu cateva procente sub cifra de participare la europarlamentare. De obicei, se interpreteaza rata scazuta de participare prin dezgustul electoratului pentru politicieni, dar paradoxul este ca referendumul avea tocmai scopul de a schimba calitatea acestora. Se pare ca electoratul inca nu intelege acest lucru sau, mai degraba, nu are incredere in niciun fel de sistem nou electoral propus tot de politicieni. Cerc vicios!

Mai multi comentatori s-au grabit sa-i anunte sfarsitul politic lui Traian Basescu, facandu-se ca uita insa ca ceilalti politicieni stau mult mai rau ca el si ca, pentru a pierde viitoare alegeri prezidentiale, are nevoie de un contracandidat puternic. De altfel, europarlamentarele au fost un succes categoric pentru PD care, chiar daca cu un scor ceva mai mic decat cel asteptat, devine primul partid al tarii, detronand PSD dintr-o pozitie pe care acesta a detinut-o fara intrerupere din 1992. Mai mult, PLD - "mezinul presedintelui" - a reusit performanta remarcabila de a obtine peste 7%, astfel ca, impreuna, cele doua partide obtin mai mult decat a avut PSD in 2004.

PSD obtine un 23% chinuit pe care d-l Mircea Geoana s-a straduit din rasputeri, intr-un discurs fara sfarsit, sa-l prezinte ca pe o victorie. In realitate, partidul iese umilit si, cum s-a exprimat d-l Vasile Dancu, ca un partid "de pozitia a doua". E marele invins al acestor alegeri.

Primul ministru, d-l Tariceanu, s-a grabit si el sa anunte victoria PNL la europarlamentare. De fapt, cele circa 13% sunt un rezultat rau pentru un partid care guverneaza Romania. Totusi, m-as fi asteptat ca dupa scandalurile Chiuariu, Remes, Cioroianu etc. PNL sa iasa cu rani mai grele. Arma sa a fost mita electorala sub forma maririi pensiilor, arma pe care PSD i-a facut-o cadou intr-un moment de inconstienta. Relu Fenechiu, baronul de Iasi, din spatele premierului, parea sa rasufle usurat. Pe de alta parte, aliatul guvernamental UDMR, care si-a mobilizat electoratul mai bine decat au facut-o partidele romanesti, a reusit un scor satisfacator, in pofida faptului ca candidatura independenta a lui Tökés i-a luat 3 procente.

Vestea foarte buna e ca PRM a cazut sub pragul electoral si ca, de asemenea, PNG-ul lui Becali a ratat - se pare - si el aceste alegeri. Daca e asa, pentru prima data din 1992, extremismul politic va fi sters de pe o scena politica romaneasca oficiala.

Desigur ca, dincolo de miza lor imediata, aceste alegeri pot fi privite ca o anticipare a alegerilor generale din toamna anului 2008. Daca actuala tendinta va fi confirmata - si e probabil ca asa se va intampla -, parlamentul viitor va arata complet diferit de cel actual si o coalitie PD-PLD, poate cu sustinerea UDMR, va guverna.

Din pacate, este probabil ca sistemul de vot nu va fi modificat sau ca va fi modificat nesemnificativ. Ce va face acum presedintele? Dupa primirea legii votului pseudouninominal, in varianta asumata de guvern, cred ca el va retrimite legea in parlament, prevalandu-se de cele 4 milioane de alegatori care au votat totusi in favoarea uninominalului majoritar. Nimeni nu stie ce se va mai intampla mai departe, dar e putin probabil ca legea va mai fi adoptata pentru alegerile legislative din 2008. Dar chiar daca va fi adoptata, repartitia voturilor in parlament se va face in continuare pe o baza proportionala. Ceea ce inseamna ca va continua sistemul coalitiilor incerte si regimul scandalurilor fara sfarsit. Marele invins vor fi, mereu, alegatorii, iar marii castigatori vor fi in continuare politicienii - indiferent de partid. O sansa de schimbare semnificativa a fost ratata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22