Iohannis - un an de mandat

Andrei Cornea 22.12.2015
SHARE 7

Faptul că putem avea acum o politică externă măcar coerentă și mai eficace ne determină să privim anul politic românesc ce urmează cu un optimism prudent. Și oricât ne-ar enerva tăcerile și încetinelile președintelui, nu-i putem refuza deocamdată un merit pentru această stare de spirit.

 

La un an de la asumarea efectivă a man­datului de președinte, cea mai evidentă și mai bine confirmată calitate a lui Klaus Io­hannis ca președinte rămâne una „ne­ga­tivă“: nu este Ponta. Mai mult decât atât: el nu este tot ceea ce a simbolizat și a reprezentat Victor Ponta: o „tinerime“ politică eșu­a­tă în minciună, impostură, demagogie, ba chiar în fap­te pedepsite de legea pe­nală, la care s-a mai adău­gat, în mod specific fos­tu­lui prim-ministru, o anu­mită instabilitate com­por­tamentală, care i-a derutat la un moment până și pe colegii săi din PSD. Nu-i puțin lucru această „negativitate“ pozitivă, s-o recunoaștem cu sinceritate, mai ales dacă nu ținem la obsesia, atât de frecventă la noi, de a avea un președinte atât de în­cărcat de „pozitiv“, încât devine un Pater patriae sau un Mesia politic.

 

Pentru alții, și – aparent – chiar și pentru președintele însuși – Iohannis mai are o în­sușire „negativă“, de data aceasta vă­zută de unii cu adevărat negativă, de alții, ca fiind mai curând pozitivă: nu este Bă­sescu. Aparent, așa este: Klaus Iohannis a încercat mereu să evite războaiele cu par­tidele, parlamentul și clasa politică, spre deosebire de Traian Băsescu care, adesea, dădea impresia că „le căuta cu lu­mâ­na­rea“. În fondul lucrurilor, diferența dintre ei mi se pare mult mai superficială: până la urmă, o mare parte a anului 2015 a fost marcată de conflictul actualului președinte cu Victor Ponta, la fel cum ultimii doi ani de mandat ai lui Traian Băsescu au în­sem­nat un război deschis (și pierdut) cu ace­lași prim-ministru. Nu au lipsit nici măcar contrele verbale și mai ales nu a lipsit deficitul major de comunicare dintre Io­hannis și Ponta. E sem­ni­ficativ, de pildă, că, la fel ca și pe timpul lui Băsescu, acesta din urmă a dorit să participe la reuniunile eu­ropene la vârf în locul pre­ședintelui, dar n-a primit mandat de la acesta – lucru care l-a iritat pe primul mi­nistru, ahtiat după relații internaționale.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-cornea.jpg

 

De asemenea, ca și în timpul lui Băsescu, președintele s-a aflat adesea pe un curs de coliziune cu parlamentul dominat de PSD și aliați, mai ales atunci când a cerut (ade­sea în van) aprobarea cererilor DNA pen­tru urmărire penală sau arestare pre­ven­tivă. Tot la fel ca Băsescu, Iohannis a ape­lat adesea la dreptul său de a reîntoarce în parlament o dată legile, așa cum a fost ca­zul recent cu pensiile speciale, ori a cerut CCR să se pronunțe.

 

Continuitate de principiu a existat și în al­te două privințe esențiale: proatlantismul (în aceste zile, scutul de la Deveselu a devenit operațional) și atitudinea fermă anticorupție, fapt esențial și pentru 2016, când vor expira mandatele procurorilor generali și adjuncți de la DNA și Parchetul General. Și culmea, la fel ca și Băsescu, ac­tualul președinte a dovedit unele ne­cla­ri­tăți în chestiuni europene fundamentale, cum ar fi criza refugiaților, intrând într-un puțin onorabil „front al refuzului“, alături de Ungaria, Cehia și Slovacia. Pe scurt, de ce­le mai multe ori, formula lui Iohannis „stop și de la capăt“ nu s-a prea aplicat – ce­ea ce, de cele mai multe ori, a fost bine.

 

Este aproape sigur că, dacă o șansă tragică – incendiul de la Colectiv și demonstrațiile ca­re au urmat – n-ar fi intervenit, azi tot Vic­tor Ponta era prim-ministru. Așa cum stau însă lucrurile acum, cred că deja pu­tem trece în creditul lui Iohannis numirea lui Dacian Cioloș drept prim-ministru. Apli­cat, deschis dialogului, rezervat, bun di­plomat, cu un cabinet decent de „teh­no­crați“ (cu excepția regretabilă a minis­tru­lui de Interne, a cărui demisie în urma unui plagiat copy-paste evident ar fi fost ne­cesară), acesta ar putea conduce o gu­ver­nare de succes, măcar în limitele pe ca­re un singur an le permite. Rămâne de văzut dacă partidele politice, care au adop­tat fără prea multe discuții bugetul, vor susține guvernul și pe mai departe. Mă aștept la destule hopuri în acest caz, dar începutul e pozitiv.

 

Foarte multă lume reproșează pre­șe­din­te­lui tăcerile prea numeroase, absența unei comunicări politice mai frecvente și mai eficiente. Puțini doresc totuși revenirea la apostrofările verbale excesive ale lui Tra­ian Băsescu și realitatea este că, dincolo de spectacolul mediatic, mai ales în ulti­mii doi ani de mandat, acestea i-au adus fostului președinte, din păcate, puține câș­tiguri efective. Mai rău, intervențiile sale „în direct“, chiar valabile în fondul lor, au produs mari vulnerabilități ale man­da­tului său. Ce-i drept, ne dorim ca, din când în când, în momente mai deosebite, președintele republicii să se adreseze na­țiunii, uzând de un tip de empatie de care în mod evident d-l Iohannis nu dispune și pe care se pare că nici nu și-l dorește.

 

Suntem într-un moment de cumpănă pen­tru Uniunea Europeană, fragilizată și asal­tată de trei crize majore – criza datoriilor unor țări, criza refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa de Nord și criza relațiilor cu Rusia - și divizată atât între Nordul auster și Sudul risipitor, cât și între Vestul speriat de Islamul radical și Estul speriat de revizionismul rus. Faptul că putem avea acum – spre deosebire de până acum o lună – o politică externă măcar coerentă și mai eficace ne determină să privim anul politic românesc ce urmează cu un op­ti­mism prudent. Și oricât ne-ar enerva tă­cerile și încetinelile președintelui, nu-i pu­tem refuza deocamdată un merit pentru această stare de spirit. Iar dacă suntem prea năzuroși, să privim în jur: Moldova în haos, Ungaria într-o derivă antiliberală, ba mai recent, urmându-i exemplul rău – Polonia, care parcă își trăiește acum pe al ei „2012“.

Comentarii 7

Guardian - 01-12-2016

Dl. Cornea e in contradictie cu el insusi: a fost asa de coerenta politica externa, ca uitati-va in ce hal e Moldova. Pe timpul politicii incoerente a lui Base, Moldova era mult,mult mai stabila si pro Europa. In rest aigur, citatele din Platon si alte astea sun fain.

Răspunde

enia - 12-26-2015

Ma uit la poza presedintelui. Este a unei persoane handicapate. Nu stiu cum poate sa se bucure de increderea despre care se scrie. Orice, numai inteligenta, nu se poate vedea. Pacat ca el este presedintele nostru.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 12-23-2015

Citeva comentarii: 1/refuzul PUTIN ONORABIL al domnului Johannis e justificabil. Domnul Johannis n-a fost angajat sa fie onorabil fata de europeni, a fost angajat sa conduca interesele roamnilor. Romanii nu au nici un interes sa-si aduca pe cap problema musulmana, indiferent de ce doresc democratii progresisti din tara sau de aiurea in tramvai. 2/ Conflictele lui Basescu cu parlamentul, Ponta, sau politicenii vremii trebuiesc vazute prin prisma evenimentelor. A nu se uita ca a fost suspendat de doua ori (a doua oara apropae mortal), a nu se uita ca USL conducea tara la vremea respectiva (asa cum o conduce si acum), a nu se uita ca actualul presedinte (pacifistul) a fost de fapt selectat de acelasi USL pentru functia de prim ministru (asa ca vezi cine-I Johannis). A nu se uita ca populatia era divizata, ca o tabara ii cerea imperios sa lupte, pe cind cealalta ii cerea sa plece. A ales sa lupte. Cam pueril sa ii imputati acum de ce a facut-o, nu credeti domnu’ Cornea? Cam multa amnezie in revista dumneavoastra. 3/ Ponta a putut fi schimbat doar dupa evenimentele de la Colectiv pentru ca nimeni inainte de asta n-a avut nici un interes sa o faca. Opt ani de PNL alaturi de PSD nu se uita usor, indiferent de eforturile presei aservite, dormice sa musamalizeze totul. Stiti formula: PNL si PSD tot mizeria aia e! 4/ Nu inteleg in ce consta politica aia coerenta? In faptul ca presedintele roman executa tot ce ordona nemtoaica, sau in faptul ca prim ministrul (Technocrat-multumesc frumos) mostenit din anturajul european se duce si aplauda directivele europene? Asta e coerenta? Daca-mi aduc bine aminte, lui Basescu I se reprosa ca face doar ce vor europenii. Acum ati devenit coerenti?

Răspunde

Valentin - 12-23-2015

într-o mare de comentatori senzaționaliști domnul Cornea, părerea mea, păstrează un ton calm și pledează consecvent pentru valorile occidentale. Chiar nu înțeleg reacția cititorului ion. Majoritatea românilor l-au ales pe actualul președinte din silă fată de mai-marii anului trecut, fostul președinte Băsescu și fostul prim ministru Ponta. Articolul punctează strategia de schimbare a acțiunilor președintelui (comparativ cu exemplul negativ anterior) și punctează dorința cvasi-unanimă, de mai multă comunicare. Actualul președinte are numai de câstigat prin îmbunătățirea comunicării cu alegătorii săi. Domnule Cornea, felicitări și Crăciun fericit.

Răspunde

Valentin - 12-23-2015

într-o mare de comentatori senzaționaliști domnul Cornea, părerea mea, păstrează un ton calm și pledează consecvent pentru valorile occidentale. Chiar nu înțeleg reacția cititorului ion. Majoritatea românilor l-au ales pe actualul președinte din silă fată de mai-marii anului trecut, fostul președinte Băsescu și fostul prim ministru Ponta. Articolul punctează strategia de schimbare a acțiunilor președintelui (comparativ cu exemplul negativ anterior) și punctează dorința cvasi-unanimă, de mai multă comunicare. Actualul președinte are numai de câstigat prin îmbunătățirea comunicării cu alegătorii săi. Domnule Cornea, felicitări și Crăciun fericit.

Răspunde

Vicentio B. - 12-23-2015

Un ARTICOL, care se doreste "o sinteza", din care insa sunt OMISE "succesele" reale ale Presedintelui in exercitiu avute in Justitia din Romania privind pierderea unor propietati personale, tocmai prin actiuni mentionate ca fiinf ILICITE / DELICTUALE !. Desi Dl. Iohannis si-a declarat oficial nemultumirea fata de Hotararile, devenite definitive ale Instantei competente, este greu de crezut ca EL & Carmen Iohannis, vor initia procedura, prin care Hotararea Instantei din Romania, sa ajunga la CEDO. Pana una alta recentul sondaj ISCOP il prezinta pe Iohanns ca "OM DE INCREDERE" in Romania. In realitate acest sondaj SONDAJ, in care, in mod NEPERMIS, se induce amestecarea politicienilor cu alte categori ( Banca, Servicii Secrete) apare ca incarcat / impregnat, se pare premeditat, cu SUBIECTIVISM, cat cuprinde notiunea in sine. Ma explic: 1). SINGURUL care este confruntat DIRECT cu marele probleme, tot DIRECTE ale Romanilor, MOSTENITE chiar de la cel "clasificat" pe pozitia SAPTEA , Ex- Premierul Ponta (20,2%), este Dl. DACIAN CIOLOS . 2). Se poate constata ca Presedintele Iohannis este detinatorul primei pozitii (59,8 %), adica in crestele fata de Septembrie, probabil tocmai pentru ca Justitia a CONFIRMAT - ceea ce a constatat si anume NELOIALITATE TOTALA indelungata / repetata a familei Iohannis (Klaus & Carmen) fata de ADEVAR, in privinta obtinerii prin FALS a unor propietati mobiliare. 3). Perceptia Romanilor fata de Mugur Isărescu, locul 2 (40,4%) încredere, intr- o Tara in care intelegera populatiei fata de evenimentele financiare/ bancare , este pe un loc aflat la periferia/subsolul Europei (informatii publicate de Revista 22) , reprezinta un PARAXOX - ridicol. 4). Cati Romani pot explixa CONCRET cele 29,8% încredere fata George Maior, este extrem de DELICAT ! . La fel in ceea ce il priveste si pe Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, poziţia a cincea (21,8%) încredere. 5). In ceea ce il priveste pe ocupantul pozitiei (6), Călin Popescu Tăriceanu (21,4 %), acesta fiind Presedintele in functiune al Senatului din Parlamentul Romaniei, Institutie, care daca nu gresesc, are in Romania una din cotele cele mai scazute cote de incredere, denota PRADOXUL intelectual al situatiei. 7). Faptul ca Liviu Dragnea , loc 12 cu 14,1%, cel care l-a ajutat pe Ponta sa "PLECE", care el insusi (Ponta) ocupa locul (7) este un alt PARADOX. 8. Daca Monica Macovei ocupa locul 15 (12,2 % ) desi domnia sa, a fost considerata FEMEIA ANULUI - dupa criterii Occidentale, in cadrul Parlamentului European, daca nu greses chiar de doua ori, evident in ani diferiti, este un alt PARADOX. 9. Daca Sorin Oprescu mai este INCA creditat cu 9,8% (13,9% - septembrie), dupa acuzele grave de coruptie enumerate PERCEPTIBIL/CONCRET de Justitie , iar PLAGIATORUL, printre cei NATIONALI, Ex- Ministrul de Interne GABRIEL OPREA (8,9%), unul dintre cei impotriva carora au fost protestele/demonstratiile stradale din Romania, care la randul lor au provocat CADERA celui de pe locul (7) reprezinta tot un PARADOX., evident strict legat de MORALA - MENTALITATE.

Răspunde

ion - 12-22-2015

Pe bune, de la o vreme voi la revista 22 ati devenit magari, dar magari mari! E mai rau decat un grup de interese obscur, clica asta de interesati pe care creat-o si care tracaneste toata ziua aiureli de la o vreme si in gol : de jurnalisti decorati de Basescu, politicieni pseudointelectuali, deputati ortodocsi bine infipti in baroniada pdl si altii. Iohannis e decent ca om si exact cum trebuie a fie un presedinte in public. Duceti lipsa injuraturilor si comportamentului de mahala al lui Basescu, care s-a dovedit ce aluat e. Ce sa faci, vi-e ciuda, ati gandit prost odata (sau v-a platit cineva s-o faceti) si acum e greu sa va cereti o crestineasca iertare....Da-i inainte cu tupeu, ca o sa iasa coruptii din inchisoare sub Iohannis si alte magarii filozofico-intelectuale! Mai luati o pauza ca de 25 de ani suntem tot unde suntem, poate mai trebuie schimbati si intelectualii!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22