Marele perdant din 2 noiembrie: Traian Băsescu

Andrei Cornea 04.11.2014

De același autor

Duminică seara cariera politică a lui Traian Băsescu – atât de valoroasă și promițătoare în anumite momente, cu multe merite în trecut – s-a încheiat urât.

Cu circa 10 procente înaintea lui Iohannis – conform datelor parțiale ale BEC –, Victor Ponta pare fi destul de aproape de o victorie în al doilea tur de scrutin. A contat – fără îndoială – campania sa agre­sivă, adesea naționalistă, reluată de te­le­viziunile aservite, uriașele resurse ma­te­riale puse în joc; dar, cred eu, cel mai mult a contat slăbiciunea adversarului prin­­cipal. Optând pentru o campanie li­niștită, preferând să ignore sau să respingă prea senin acuzațiile – adesea imunde – ale adversarului, candidatul ACL și-a fra­gilitat poziția, sugerând că ar putea fi un președinte moale, „fără nerv“, care ar pu­tea fi lipsit de capacitatea de a-și negocia cu hotărâre pozițiile. Mai mult, adesea am avut impresia - și probabil că nu numai eu – că Iohannis nu se implică suficient în lup­tă, de parcă nu ar ambiționa prea mult la fotoliul de la Cotroceni.

Totuși, în general, s-ar putea spune că sco­rul lui Iohannis a fost destul de bun (peste scorul combinat al celor două partide la europarlamentare), ținând seama nu nu­mai de slăbiciunea campaniei sale în ge­neral, de incertitudinea lăsată de procesul cu ANI, dar și de faptul incontestabil că a fost nevoie să lupte pe două fronturi: nu doar împotriva lui Ponta, dar și împotriva Monicăi Macovei, dar mai ales împotriva Elenei Udrea și a lui Traian Băsescu. Mai ales ultimii doi nu au precupețit niciun efort în a-l discredita pe candidatul prin­cipal al dreptei, descurajând în mod vădit un anumit electorat cu mesajul că între Ponta și Iohannis nu-i nicio diferență, ba chiar, cum spunea Traian Băsescu, că am­bii sunt „corupți“. Și măcar dacă acesta ar fi fost prețul pentru un rezultat bun la urne!

Departe de asta! Oricât s-au încurajat pe si­ne cele două prezidențiabile duminică du­pă ora 21, rezultatele lor sunt un de­zas­tru, fiind cu puțin peste 5% în cazul lui Udrea, ceea ce înseamnă sub cota PMP de la eu­ro­parlamentare, iar în cazul Monicăi Ma­co­vei cu ceva peste 4,5%, inferioare scorului lui Călin Popescu-Tăriceanu, care practic n-a făcut campanie, mizând doar pe amin­ti­rea unei perioade ceva mai pros­pere când era premier. E o lovitură pentru oamenii de bună-credință și de bună calitate, dar care s-au autoiluzionat că se pot obține rezultate bune fără bani, fără un partid și fără aliați.

Dar marele perdant al acestor alegeri este, după părerea mea, Traian Bă­sescu: s-a implicat în mod absurd într-o campanie care nu trebuia să fie a lui, s-a plasat în rolul de ad­versar principal al lui Ponta, a sus­ținut-o fără niciun pic de dis­cer­nământ pe Elena Udrea, atât de puțin acceptată - și nu din motive ne­le­gi­ti­me - nu numai de adversarii săi, dar și de foștii săi aliați. A făcut tot ce a putut pentru a epuiza întregul capital de simpatie și încredere pe care îl avea cu susținerea favoritei sale, ne­uitând în plus să aplice în mod ne­drept – așa cum am spus – lovitură peste lovitură lui Iohannis. Dacă în continuare speră ca partidul său nou-creat PMP să reprezinte o forță, se înșală amarnic. Duminică seara ca­riera sa politică – atât de valoroasă și promițătoare în anumite momente, cu multe merite în trecut – s-a în­cheiat urât. Acum, după pierderea iluziilor, un singur lucru pozitiv ar mai putea face și el, și Elena Udrea, și, bineînțeles, Monica Macovei: să în­demne necondiționat propriul elec­torat să voteze pe 16 noiembrie îm­potriva lui Ponta, adică pentru Klaus Iohannis, spre a nu lăsa toată puterea în mâna PSD și a lui Victor Ponta. //

CITIȚI ȘI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22