De același autor
Mergem senin spre prăpastie pentru că cei care pot schimba cursul nu vor și cei care vor nu pot.
Se pare că România, „de bunăvoie și nesilită de nimeni“, e gata să se arunce într-o nouă criză economică, care, în funcție de situația economică internațională, se poate transforma într-un dezastru, egal cu sau mai rău decât cel din anii 2009-2010. Faptul că partidele ar fi convenit să scadă TVA-ul numai la 20%, și nu la 19% (dacă au convenit), cum era în proiectul Codului Fiscal retrimis parlamentului de președinte, şi faptul că se va amâna cu un an eliminarea supraaccizei pe combustibil au fost prezentate de presă ca un mare „compromis“ între putere și opoziție. În realitate, premierul își urmează aproape neabătut planul inițial – căci scăderea TVA de la 24% la 20% figura, cum se știe, în proiectul inițial al guvernului. Mai mult, prin întâlnirea de săptămâna trecută dintre președintele Iohannis și premierul Ponta de la Cotroceni s-a sugerat din nou „compromisul“ și un fel de „armistițiu“ dintre cele două palate, cu atât mai mult cu cât, așa cum din păcate ne-a obișnuit, președintele a rămas tăcut, fără să ofere un punct de vedere legat de discuții și nici de proiectatele creșteri de salarii din sănătate și educație.
Asum că pentru oricine – chiar și pentru cei care și-au plagiat diplomele universitare – este o evidență că scăderea masivă a TVA, combinată cu creșteri importante ale salariilor bugetarilor, imediat, dar și în lunile și anul următor, va mări semnificativ deficitul și îndatorarea țării. Există estimări, dar ele nu au mare valoare, având în vedere faptul că nimeni nu știe cât de mari vor fi până la urmă măririle de salarii, mai ales ţinând cont că 2016 este an electoral, cu două rânduri de alegeri. Pe deasupra, nimeni nu poate prevedea cu exactitate care va fi conjunctura internațională: prin urmare, abandonarea oricărei prudențe este pur și simplu iresponsabilă, mai ales în condițiile în care România a mai trecut prin ceva similar în 2009-2010.
De ce, totuși, acest mers senin spre prăpastie? Pentru că cei care pot schimba cursul nu vor și cei care vor nu pot.
Premierul, încolțit de DNA, în curând urmând să fie trimis în judecată, nu mai are nimic de pierdut. Oricum, viitorul lui politic pare compromis. A învățat însă de la fostul premier Tăriceanu că lumea, în România, nu ține minte că ai spus adevărul, ci doar că a trăit un pic ceva mai bine, indiferent de consecințe. Puțin îi pasă dacă ne va târî într-o criză majoră: nu el o va gestiona. Iar PSD, cu un premier urmărit penal și cu un președinte condamnat în primă instanță, este, el însuși, într-o criză majoră. Teama cea mare este să nu fie înlăturat acum de la putere prin demisia premierului, ceea ce ar conduce la rupturi și scindări. Așa că încearcă să tragă de timp. Se așteaptă probabil să piardă alegerile de la anul, dar la o mică diferență, lăsând, ca și alte dăți, sarcina rezolvării crizei pe seama dreptei.
Cât despre „marele“ PNL, rar am văzut, chiar și în politica românească, partid mai lipsit de idei, de voință, de responsabilitate! După ce au susținut ei înșiși scăderea TVA la 19%, liberalii, treziți într-un târziu de reacția președintelui Iohannis, au comis cele mai stranii contorsiuni retorice, pentru a explica criticile aduse guvernului. Iar acum, se pare că s-au consolat cu „compromisul“ de 20%!
Nici ei, nici președintele Iohannis nu au avut și nici nu cred că vor avea curajul să critice sever promisiunile demagogice de măriri salariale în contextul micșorării taxelor. Acceptând el însuși să i se mărească - și mult - propriul salariu, președintele a pierdut autoritatea de a se opune măririi salariale pentru sute de mii de medici, asistente, cadre didactice, polițiști etc. Dar, chiar și așa, cu riscul pierderii de puncte în sondaje, ar trebui să aibă curaj, spunând adevărul, mai ales că, spre deosebire de Traian Băsescu din 2010, nu are nicio responsabilitate pentru o politică economică eronată prin susținerea unui premier apropiat politic.
Să fim liniștiți: cu excepția guvernatorului BNR – neales - și a câtorva figuri politice izolate, nimeni din opoziție nu are și nu va avea curajul să critice sau chiar să se opună categoric dărniciei otrăvite a guvernului! Căderea PDL din 2012, votul masiv împotriva lui Traian Băsescu de la referendumul de suspendare, dar și evenimentele recente din Grecia au transmis tuturor politicienilor români un mesaj simplu: nu mai spuneți niciodată adevărul, iar dacă, totuși, trebuie să luați măsuri nepopulare, procedați precum Syriza - dați vina pe altcineva din afară, invocați o conspirație mondială a băncilor și străinilor și veți fi crezuți, ba chiar iertați de o mare parte a populației. Masele – au spus-o mulți – nu vor adevăr, ci protecție și, dacă aceasta lipsește, se răcoresc cu un inamic pe care să-l urască și, eventual, să-l sfâșie.
P.S. Luni, Liviu Dragnea a anunțat că votul pentru noul Cod Fiscal se amână pentru săptămâna viitoare și că, între timp, vor avea loc noi discuții între liderii politici, la care se pare că d-l Ponta, devenit „tehnocrat“, nu va participa. Tot luni s-a anunțat că bursele asiatice erau în cădere masivă din cauza temerilor că guvernul chinez nu va reuși să stopeze criza. Să existe între cele două evenimente o legătură? Vom vedea.
P.P.S. Sunt stupefiat de unele afirmații ale d-lui Șerban Pretor făcute în articolul De cine ascultă președintele, din numărul anterior al revistei 22. Criticând și faptul că acesta a promulgat Legea 217/2015, d-l Pretor crede că această lege „legiferează asupra trecutului, eludează adevăruri istorice evidente și falsifică destinul unor mari personalități“. Mai mult, el îl asigură pe președinte că prin „rescrierea istoriei prin legi“, el „și-a pătat scurta trecere prin istoria acestui neam, istorie ce nu va putea fi falsificată la nesfârșit...“. Cred că d-l Pretor ar trebui să fie mai explicit: ce îl deranjează în mod concret? Faptul că Ion Antonescu nu mai poate fi eroizat? Ori Codreanu? În ce sens ar fi fost rescrisă istoria prin această lege? Care este adevărul istoric interzis de ea și falsul istoric promovat de ea? Întrebări retorice, firește...