Meteopolitica

Andrei Cornea 29.09.2005

De același autor

Probabil ca ar merita sa ne ocupam odata si odata si cu stilul previziunilor meteorologice, dar mai ales cu previziunile insele, in aceste timpuri cand meteorologia soarbe politica.
Mai intai substanta: foarte saraca. Aflam putin si vag: “va ploua local in aversa” - unde exact, cand exact si cat de mult - nu stie nimeni. Se spune ca vremea este in curs de ameliorare si ca, de luni, marti, miercuri, etc. ploile vor inceta treptat. Cat de treptat? Nu stie nimeni. Pana si premierul s-a luat dupa un buletin meteorologic si a plecat la Bratislava, crezand ca ploile vor inceta treptat. N-au incetat treptat si a intervenit Basescu la timona tarii, care dadea semne de scufundare. De aici - discutiile prietenesti pe care le cunoasteti. Intre timp, meteorologii si-au revazut buletinele si au tot inmultit treptele treptatului. De fapt, nu am fi pierdut nimic daca anuntau simplu, de la bun inceput: se va face frumos odata si odata! Dar asta n-ar mai fi fost stiinta! Sa ne suparam pe bietii meteorologi? Numai ca mai e un detaliu.
In ultimul timp a aparut o noua moda: cand lucrurile o iau razna si vremea nu iese precum se asteptau meteorologii, se invoca incalzirea globala, care ar face vremea mai impredictibila decat, chipurile, era pe vremea cand ei erau studenti. Procedeul este ingenios ideologic, fiindca de incalzirea globala sunt vinovati - cum toata lumea stie perfect - mai intai americanii, apoi occidentalii, in general, si, in fapt, oamenii in general. Asta ii face fericiti la gramada pe musulmani, antiglobalisti, ecologisti si pe iubitorii de animale (nu stim daca si pe animalele insele), dar chiar si pe politicienii corupti din state mai mici, precum Romania, care pot justifica astfel mai usor faptul ca au protejat taierea masiva a padurilor.
In fapt, lucrurile merg cam asa: meteorologii prezic cu greu ce trece peste doua zile, deloc ce trece peste patru si foarte bine ceea ce este in aceeasi zi. Dar, in schimb, ne spun cu precizie cu cat va creste nivelul oceanului planetar peste 20 sau 50 de ani! E ca si cand, nestiind cu ce va veti imbraca maine, sau ce veti manca, sau ce dispozitie va va da seful a doua zi, totusi veti sti sigur cu ce va veti imbraca exact peste un an, ce veti manca atunci si ce va spune superiorul pe care s-ar putea sa nu-l mai aveti!
Stiu, mi se va vorbi despre extrapolari, statistica, probabilitati, observatii din satelit, prelucrare pe calculator a milioane de date si despre multe alte lucruri. Voi fi acuzat de obscurantism si rea-credinta. Si totusi, certitudinile afisate ale meteorologilor, climatologilor, ecologilor etc. te ingandureaza: acum 20- 30 de ani se paria totul pe racirea planetei din pricina pulberilor industriale. Acum incalzirea este sigura. Pe atunci, statisticile din ultimii 100 de ani proiectau o mica glaciatiune: acum, aceleasi statistici proiecteaza topirea ghetarilor. E ca in cazul nutritionistilor care, acum 10 ani, sustineau ca untul e rau si margarina buna, in timp ce acum untul a devenit benefic, iar margarina dubioasa. Alegeti ce va place, ca oricum bine nu-i! Ani de zile s-a tot vorbit despre desertificarea Dobrogei si chiar a Baraganului. Spuneti-le asta acum celor carora apele le-au luat casele! Dar - se va raspunde - vorbim despre fenomene extreme, imprevizibile! Exact asta vreau sa spun: ca fenomenele sunt imprevizibile; numai ca, daca sunt extreme, ne deranjeaza foarte mult imprevizibilitatea lor si devenim isterici. Daca sunt intre limite rezonabile, nu dam prea multa atentie faptului ca tot imprevizibile sunt. Cu alte cuvinte, daca meteorologii si climatologii mai au totusi o paine, aceasta se datoreaza imprejurarii fericite ca vremea, oricum relativ imprevizibila, ramane in general acceptabila si ca, adesea, e mai buna decat ei se asteptau, ceea ce nu deranjeaza pe absolut nimeni. Prin urmare, asa descoperiti pe termen scurt cum suntem, in schimb stim sigur ce se va intampla pe termen lung (afara de faptul ca, vorba lui Keynes, vom fi cu totii morti): oceanele ne vor inghiti litoralele peste atatea decenii, Polul Nord va deveni statiune de bai termale, ozonul va fi vandut in conserve, schiatul pe zapada va deveni istorie, vom secatui planeta de resurse, de apa, de viata si, in general, civilizatia noastra euro-americano-centrista este sortita extinctiei. Ni se dau termene, date, statistici si consecinte si responsabilitati. Iar climatologii, eco-vegetarienii si bin-ladenii ne tot repeta previziunea, cu mijloace specifice! Putem sa nu-i credem?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22