De același autor
Vadim personal e azi aproape un zero. Dar moştenirea sa publicistică şi politică e cum nu se poate mai actuală: campaniile de ură şi de discreditare, conspiraţionismul, apelul la afecte iraţionale, naţionalismul, antioccidentalismul, mahalagismul.
Se întâmplă lucruri importante, neobişnuite, ba chiar uimitoare şi în România: dacă ni s-ar fi vorbit de ele acum zece ani, le-am fi tratat ca pe o glumă bună. Iar când au sosit, nu le dăm cuvenita atenţie: Vadim Tudor a fost dat afară din PRM! S-a ţinut un congres al partidului, „tribunul“ nu a luat decât vreo şase voturi şi – marş afară! Cu ce am putea compara acest uriaş eveniment? Să spunem că e ca şi când Jupiter ar fi fost izgonit din Olimp sau contele Dracula ar fi fost alungat de vampiri? Ceva de acest tip, doar că, dacă ne amintim bine, nici măcar asta nu e suficient, fiindcă Jupiter nu a făcut el însuşi Olimpul, iar vampiri au existat chiar şi înainte de bine cunoscutul şi apreciatul lor principe carpatin. Să mai notăm şi că Jupiterul nostru a fost înlocuit la conducere de un fel de Apollo mărunţel: Gheorghe Funar, cel care, pe vremuri, din fierbinte patriotism ar fi vopsit până şi pubelele Clujului în roş-galben-albastru, dacă n-ar fi fost bătut în alegeri de Emil Boc în 2004.
Adevărul e că de câţiva ani se cam încheiase cu Vadim: semăna tot mai mult cu un cocoş bătrân şi năpârlit, pus în vitrină mai mult pentru distracţie. Mai se înfoia uneori, când era chemat – nu prea des – la vreun post de televiziune generos, încerca să ameninţe puţin cu pliscul tocit, dar nu-l mai lua nimeni în serios. Stârnea zâmbete indulgente şi chiar puţină compasiune. Adevărul e că insul fusese întotdeauna puţin bufon; diferenţa e că acum însă toată lumea o vede.
N-ar trebui totuşi să uităm că – bufon sau nu – Vadim a fost unul dintre inşii care au adus imense deservicii spiritului public din România ultimelor două decenii. Năvălind brutal în presă şi în viaţa politică, la începutul anilor ‘90, C.V. Tudor a fost un autentic deschizător de drum: el a creat un standard inversat, de abjecţie verbală şi ură publică, pe care încet-încet l-au preluat şi mulţi alţii. El e cel care a obişnuit publicul românesc că, pentru a-ţi discredita un adversar politic, poţi arunca orice calomnie, poţi utiliza orice sudalmă, poţi distruge reputaţii şi târî în noroi pe oricine; contează numai efectul. A avut nenumărate procese, dar asta nu l-a împiedicat să continue.
Dar Vadim a fost mai mult decât un gazetar prea acid: el a fost conducătorul şi ideologul redeşteptării unui extremism alcătuit eteroclit din fâşii fasciste şi naţional-comuniste, asezonat din belşug în momentele sale „mari“ cu antisemitism, antimaghiarism, şovinism şi etnicism în general. A rechemat la viaţă aproape toate spectrele negative ale României: pe mareşalul Antonescu, ca şi pe Ceauşescu; a elogiat Securitatea şi „realizările“ comunismului; în publicaţia sa România Mare, sub semnătura sa sau a colaboratorilor s-a negat Holocaustul, s-au confecţionat „liste negre“ cu adversarii politici, s-a înfierat Occidentul, foştii disidenţi şi rezistenţi, nenumăraţi intelectuali şi politicieni, s-au scris scenarii conspiraţioniste aiuritoare. Tot ceea ce era mai mizerabil şi dormea încă în subconştientul public s-a revărsat acolo, fără ruşine sau autocontrol. Minciuna pură asociată cu propaganda mitologiei naţionaliste au infectat o mare parte a minţilor publicului.
Iar Vadim a profitat de impactul mediatic creând un partid populisto-extremist care a ajuns, în anul 2000, să fie al doilea partid al ţării. El însuşi, în acelaşi an, obţinea peste 20% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, zdrobindu-i complet pe candidaţii de dreapta, divizaţi şi discreditaţi. De atunci a început însă şi declinul treptat, care, iată, l-a adus pe „tribun“ să fie exclus din partidul pe care îl înfiinţase.
Vadim personal e azi aproape un zero. Dar moştenirea sa publicistică şi politică e cum nu se poate mai actuală. Lecţia campaniilor de ură şi de discreditare a fost reţinută de televiziuni, mai ales de cele din trustul Intact. Conspiraţionismul, apelul la afecte iraţionale, naţionalismul, antioccidentalismul au fost preluate de la Vadim cu şi fără patent. Mahalagismul a fost preluat de OTV. Sigur, s-a schimbat uneori stilul, s-au folosit mijloacele televiziunii, unde imaginea e esenţială, s-a ţinut seama uneori, formalist, de regulamentele CNA. Dar ideea fundamentală – acea de a axa aproape întreaga activitate editorială pe minciună şi falsificare, apelând la instincte tribale, cu scopul de a-ţi nimici adversarii politici, trataţi ca nişte gunoaie – a rămas vie şi a căpătat suprafaţă. Și una tot mai largă. Fiindcă ceea ce cândva era socotit exagerare, exces şi chiar extremism azi s-a banalizat. Netratată la timp, infecţia s-a diseminat în presă şi în spiritul public mainstream, devenind o a doua natură.
Faptul că acum Dracula al nostru a fost alungat de vampirii mărunţei pe care i-a creat e reconfortant. Dar, între timp, alţi vampiri de presă şi politici i-au învăţat bine lecţia; ei au crescut mari, puternici, bogaţi şi au intoxicat din plin opinia publică cu veninul lor, la proporţii încă nemaivăzute. Aşa bicisnic cum a devenit azi, Vadim poate, deci, fi mulţumit: a fost într-adevăr deschizătorul unui drum pe care azi tropăie armate de nemernici. Numele lui e trecut deja în istorie cu litere mari; ce-i drept, ele sunt şi foarte negre... //