De același autor
Despre nobilii francezi, care, în 1815, după căderea lui Napoleon, s-au întors în furgoanele Restaurației, s-a spus: „n-au uitat nimic și n-au învățat nimic“. Ceva nu foarte diferit cred că putem spune și noi, azi, referindu-ne la USL (și mai ales la PSD), revenit la putere după destui ani de opoziție. Obsesia de a pune mâna, în intervalul cel mai scurt posibil, pe toate funcțiile posibile în administrație, graba de a-i debarca pe toți cei asociați cu vechea putere demonstrează o memorie vindicativă care acum își savurează mici și mari frustrări personale.
Și, dacă în multe cazuri nu-i nicio pagubă (căci dintre cei debarcați acum mulți fuseseră la rândul lor numiți din clientela politică a PDL, fără să demonstreze nici competență, nici onestitate), în altele totul seamănă a răzbunare politică: așa este cazul lui Vladimir Tismăneanu și al lui Ioan Stanomir, ambii debarcați de la conducerea IICCMER. Faptul de a fi fost numiți acolo de Emil Boc (desigur, la propunerea lui Traian Băsescu) era o vină chiar atât de mare, încât meritele lor profesionale, greu contestabile, în studierea comunismului românesc trebuiau să fie răsplătite printr-o urgentă demitere?
Mai grav este însă că noii veniți la putere par să nu fi învățat nimic. Ei cred că s-au înstăpânit pe o Românie identică cu aceea lăsată de Năstase și Iliescu în 2004. Or, lucrurile s-au schimbat – mai puțin decât doreau reformiștii visători, dar mai mult decât au sperat-o conservatorii iremediabili. Cu toate scandalurile, revenirile, entuziasmele și eșecurile din ultimii opt ani, s-au întâmplat multe. Anumite instituții, precum Parchetul General, DNA, ANI funcționează. Încet-încet, începe să bată un vânt nou și printre judecătorii de la diverse instanțe. CSM pare și el, cu o nouă componență și conducere, să simtă un anume dezgheț. Condamnarea la ÎCCJ (încă nedefinitivă) a lui Cătălin Voicu la cinci ani de închisoare cu executare, condamnarea judecătorului de la ÎCCJ, Florin Costiniu, la trei ani (ce-i drept, cu suspendare) spun ceva. „Mica reformă“ din justiție, operă a Guvernului Boc și a ministrului Predoiu, are efecte benefice. Devine tot mai dificil ca Adrian Năstase să fie achitat (mai ales că s-a dovedit că prescrierea vine abia la anul), chiar dacă s-ar putea să scape de închisoare. Pentru România, condamnarea unui fost prim-ministru sub guvernul condus chiar de propriul său partid, avându-l șef chiar pe propriul său „discipol“ și emul, va reprezenta un eveniment excepțional, istoric, aș zice fără ezitare, dacă se va întâmpla. Mai că merita să cadă Guvernul Ungureanu, pentru ca să nu aibă nimeni impresia că în România, precum în Ucraina, foștii conducători sunt condamnați numai de către adversarii lor politici ajunși la putere!
S-au schimbat unele lucruri și în alte domenii, de pildă în sistemul educațional, dacă n-ar fi decât clasificarea universităților și lipsa de toleranță la fraudele de la bacalaureat. Iar sistemul funcționează, chiar și lipsit de fosta conducere, așa cum s-a văzut la bacalaureatul olimpicilor. Exigența impusă anul trecut a permis să se înlăture frauda unei participări masive a tot felul de falși sportivi internaționali printre „olimpici“. Mai sunt foarte multe lucruri de continuat aici, dar ceva s-a urnit și nu cred că opinia publică va îngădui o reîntoarcere la „epoca Andronescu“.
De fapt, ceea ce s-a schimbat cel mai mult se referă tocmai la exigențele opiniei publice. Cei opt ani de „regim Băsescu“ au obișnuit-o cu standarde necunoscute pe vremea lui Năstase. Ceea ce atunci trecea drept firesc astăzi e material de „breaking news“. Tocarea zilnică a vechilor guvernanți întreprinsă ani de zile de Antene și de Realitatea au condus, printr-un efect pe care d-l Voiculescu îl poate considera pervers, și la sensibilizarea opiniei publice la tot ceea ce fac guvernanții, oricare ar fi ei. Există apoi și „cealaltă presă“, din principiu critică la adresa USL. Mai este apoi și Internetul, a cărui valoare în difuzarea și coroborarea unor informații venite dinspre opinia publică a devenit covârșitoare. Epoca lui Năstase, a presei în hățuri și a știrilor convenționale nu se mai întoarce.
Actualii conducători ai USL și, mai ales, primul-ministru și oamenii săi au părut să nu înțeleagă aceste schimbări. Altminteri, Victor Ponta nu ar fi nominalizat-o pe rectora unei universități private drept ministru al Educației; ar fi suspectat că cel care dirijează o impostură universitară nu poate fi el însuși decât un impostor, gata să-și falsifice CV-ul. Apoi n-ar fi repetat greșeala cu numirea lui Ioan Mang, în câteva zile arătat cu degetul drept un plagiator ordinar; n-ar fi încercat în mod lamentabil să evite răspunderea, adresându-se Academiei Române. (Ar fi trebuit, în fond, să-și amintească măcar de cazul Mircea Beuran, din 2003, și să fie mai precaut.) Nu l-ar fi numit apoi, în criză de idei, drept interimar la Educație pe un sindicalist incompetent și agramat, Liviu Pop. Dar, mai ales, n-ar fi trecut Inspectoratul de Stat pentru Construcții mai întâi în propria subordonare, numindu-l acolo șef pe d-l Balaban-Grăjdan, care a încercat să influențeze mersul justiției în cazul Năstase prin retragerea cererii de daune. Ceea ce d-l Ponta a uitat este că, de la celebrul scandal al bilețelului lui Tăriceanu și al chemării Monicăi Macovei „la ordine“ de către aceleași Tăriceanu și Dinu Patriciu, opinia publică reacționează nervos la încercările brutale de a influența mersul justiției. În fine, dacă fruntașii USL ar fi învățat ceva, nu l-ar fi numit pe Mircea Diaconu ministru al Culturii, evitând să aibă acum un ministru urmărit oficial de Parchet pentru conflict de interese. Pur și simplu, acești fruntași n-au învățat că există instituții publice pe care nu le mai pot controla și, mai ales, că opinia publică le cere socoteală, deși toate sondajele de opinie îi arată învingători în ambele rânduri de alegeri din acest an.
Dar guvernanții de azi n-au învățat nici măcar că suntem țară a UE și că nu vor putea scăpa de MCV, dacă ministrul Justiției declară că Daniel Morar și Codruța Kövesi, bine apreciați în toate rapoartele CE, sunt suspecți de „influențe politice“. Ce fel de influențe politice? Ale președintelui, lipsit acum de orice mijloace efective de influențare și de acțiune? Absurd. Sau mai degrabă chiar ale Comisiei Europene și ale SUA care, prin vocea ambasadorului, au susținut o rocadă a celor doi, după expirarea mandatelor de la finele anului? În cazul acesta, Titus Corlățean, pe lângă că procedează fără minte și nediplomatic, mai și lasă să se bănuiască o enervare ascunsă a noilor guvernanți față de „ingerințele“ UE și SUA. Să nu fi învățat nimic Corlățean și Ponta din cazul Chiuariu, care a plecat de la Justiție fiindcă a încercat să clintească instituțional DNA, crezând că va face în sâc Comisiei? Sau speră ei în „prietenia“ lui Andrei Marga cu oamenii lui Putin? Atunci înseamnă că nici din cartea de istorie n-au învățat nimic! //
Comentarii 17
Bravos ! - 06-11-2012
Tulcea si Drobeta Turnu Severin - PDL ;) Ce minuni face alimentatia pe baza de peste, bogata in fosfor! (Doar la pestii de apa dulce! Aia de apa sarata prostesc. Vezi la Constanta :DMai vin emoticoanele alea, maica? - mi-a soptit cineva de langa mine)..
RăspundeUSLicosa Nostra - 06-11-2012
A intrat in vigoare Codul Rosu . Dureaza pana la Alegerile Generale . Cel putin ... Recomandarea este sa nu ne lamentam
RăspundeTexte useliste.. - 06-11-2012
Du-te, cineva-ule, si nu mai minimaliza politizarea USL. E feroce, bai diversionistule ! Pe deasupra, mai e si in curs de desfasurare..
Răspundecineva - 06-11-2012
Haideti, domnule Cornea, nu mai deplangeti "iepurarile", ca nu au schimbat nici macar toti secretarii de stat. Mare greseala! Echipe intregi de directori pedelisti, numiti in urma unor concursuri aranjate, sunt bine mersi pe functii in administratie si in intreprinderile de stat. Daca ne mai suparati mult (pe noi, functionarii din subordinea lor), o sa incepem sa dam nume si prenume, ca sa demonstram ca nu s-a facut niciun fel de epurare, au in functii ramas chiar pedelisti notorii.
RăspundeBucur Ciobanu - 06-11-2012
Vorbiti despre uslasi numindu-i "invingatori" in alegeri. Sunt doar beneficiarii aleatorii ai votului negativ dat PDL.
RăspundeCristian - 06-09-2012
Pt un nou tip de politica si de politician va invit sa vizitati site-ul Noua Republica. Veti gasi un nou tip de discurs si multe din aspiratiile noastre prinse intr-un program al unei miscari ce se doreste a fi(si va fi) o alternativa la politica actuala. Numai bine tuturor.
Răspundemaria - 06-08-2012
Vad ca incercati o transpunere in IDEI, intr-o anumita substanta a prestatiei lui Ponta. Dar de fept este un joc fara nici o strategie, fara nici o miza. Este o simoka si directa pulsiune de putere bruta. M-am uitat pe Hotnews la rezumatul discursului din seara asta. NU AU NICI UN FEL DE PROGRAM, NICI UN FEL DE PRINCIPII, Ponta rosteste un pur discurs utecist care isi ia un angajament tovarasesc. In plus, un discurs de sef de clan din America de pe vremea prohibitiei, care abunda in vorbe groase, indemnuri fara nici o metafizica: " se lupta pentru a scapa", "ciuma lor", "sa aratam ca", sau: "dandu-i jos pe cei care", "ii vom scoate…, sa-i punem in retragere..., sa-i tirmitem unde el e locul....", "batalia grea si dificila". Vorba groasa evacuata scurt (ciuma/ epoca neagra/ gasca) suplineste orice reflectie. Populatia careia ii adresezi asemenea vorbe se transforma in bata, vede sange, nu mai reflecteaza la nimic. simpla mobilizare la ura. Dl Ponta isi asuma lipsa de reflectie. Iar instigarile de genul: «la brutarie/ la puscarie» sau « As vrea sa-i vad fata cand se va anunta» sunt tipice pentru discursul unui interlop.
Răspundejorj - 06-07-2012
F.B. din partea mea , dar nedumerirea mea este ca acum cand totul a luat-o la vale valuta, preturile , etc. este liniste , lumea multumita , totul este ok , pupaturi piata universitatii , televiziunile numai de bine , o veselie si un trai generos a cuprins intreaga patrie .
RăspundeRaluca - 06-07-2012
PDL a facut greseli, dar si-a respectat obligatia sa treaca tara peste criza, insa USL isi bate joc in liniste, de tot ce s-a castigat in ultimii 3 ani Cazul Grajdan nu este doar o problema de Justitie, ci este o dovada de blocare politica a functionarii institutiilor, iar asta este un semnal prost in exterior catre mediul economic si catre investitori. Stabila economic si coerenta institutional, Romania poate fi un teren de crestere si de investitii, insa pentru asta ar trebui pastrata directia de stabilizare pe care PDL a inceput-o real si pe care USL ar trebuie sa o continue fara orgolii politice, daca ar avea vointa si interes. Cu toate greselile sale, PDL a lasat tara stabilizata dupa criza, iar planul de masuri aplicat in 2010-2011 a fost corect si asta s-a dovedit clar cand multe tari din UE au luat mai tarziu exact masurile de stabilizare luate de Romania. Au fost sacrificii mari in 3 ani de criza, insa PDL a lasat USL o economie functionand si cu obiectivele macroeconomice realizate. De cand guverneaza, USL nu face decat sa camufleze in spatele imaginii de baiat bun a lui Victor Ponta, o foame mare de putere si de a lua treptat in stapanire politica toata tara, ca pe vremea guvernarii Nastase. Intr-o luna de zile administratia centrala si locala a fost inundata cu politruci, pe gatul Justitiei pesedistii pun incet, incet, piciorul, iar premierul este interesat doar de cum sa obtina mai multa putere arogandu-si chiar atributii de politica externa. Guvernarea Ponta pare tot mai clar doar un instrument politic de hartuit PDL si de a-l provoca pe seful statului. USL nu are niciun plan de guvernare si de directie clara inainte economic, care este singura baza reala pentru viitorul romanilor, nu gogonelele de imagine tot mai dese in ultima perioada.
RăspundeIulia P. - 06-07-2012
Tin minte si eu ca prin 2009 PNL si Marius Oprea il acuzau pe Boc de politizare prin comasarea celor doua institute si numirea "omului lor", Tismaneanu, acolo. Adevarul e ca s-a dorit doar optimizarea cheltuielilor si nimic altceva. La ce bun doua institute bugetate care se ocupa aproximativ de acelasi lucru ! s-a zis pe buna dreptate ! Era loc si de Marius Oprea in conducere si de tot ce era necesar. Asa cum ati spus, Tismaneanu nu era remunerat de la buget pentru functia sa de presedinte, iar toata ratoiala liberalilor a fost de prisos. Tismaneanu e profesor in SUA la Maryland si prin propunerea sa a dovedit ca nu depinde nicidecum de sefia IICCMER. Dar, mai scoate-le uselistilor din cap, daca se mai poate, fixatia cu "subversiunea" lui Boc si Basescu la IICCMER
RăspundeAhile - 06-07-2012
Fiti atenti ce-a facut IMBECILUL DE PIEDONE! Pe bulevardul Tineretului sunt copaci batrani, cu trunchi de abia-l poti cuprinde cu ambele brate. Pe partea cu parcul Tineretului PIEDONE HANDICAPATUL a taiat copacii si trunchiul ramas l-a jupuit COMPLET de coaja. Acei copaci SE VOR USCA. Pe trunchiul fara coaja, a pus afise pe care scrie: “am fost ucis de poluare.†Care pastele ma-sii de poluare, ACOLO E PARC NU FABRICA DE CIMENT!!! Si daca era o fabrica, asa se fac metaforele? DISTRUGAND natura ca sa arati ca ce? Bai imbecilu’ dracului, te bag in ma-ta de nenorocit! am scris la agentia de mediu si la ministerul mediului, dar nu cred ca va face cineva ceva, pt ca POLITIA SECTOR 4, nu a luat nicio masura! Ca sa tai atatia copaci si apoi sa-i jupoi de coaja, dureaza mult, cum dracu n-a vazut niciun politist? Va rog sa ma iertati pt limbaj, dar nu stiu unde sa mai scriu! Si ce sa fac, de nervi, ce-a putut IDIOTUL ASTA DE PIEDONE sa ne faca!!!!!!
RăspundeHoratiu - 06-07-2012
Apropo de IICMER : ~ Suspiciunea maladiva a liberalilor lui Tariceanu l-a impins pe Marius Oprea acum cativa ani intr-o polemica falsa si inutila cu d-nul Tismaneanu. Nu mai intru in amanunte de ce si cum, dar pot spune ca s-a vazut de la o posta ca Tismaneanu avea dreptate. I-a propus si sefia IICMER lui Marius Oprea doar pentru a anihila disputa fratricida intre cei care s-au ilustrat prin cercetarea ororii totalitare. Degeaba, Marius Oprea avea de dus in cocoasha ura triberalilor impotriva lui Basescu si Boc si pe deasupra si suspiciunea lor patologica.S-a dovedit a fi prea mult pentru aplanarea rationala a conflictului..
RăspundeUniunea Subminarii Legii ! - 06-07-2012
adica, USL ! Mizeria din USL este atat de puturoasa, ca ajunge pana departe, in ocean. Nu ma impac cu ideea ca nemernicul de judecator Costiniu a fost condamnat cu suspendare, tocmai el, judecator care a luat mita! Justitia este sub presiune europeana, inca judeca destul de repede, inca da condamnari, fie ele si cu suspendare, dar daca se instapanesc uslasii, se termina cu toate dosarele. Asa cum era inainte de Basescu si Boc. O tacere mormantala. Nu erau judecati decat cetatenii de rand. Niciun politician.
Răspundeandrei - 06-07-2012
Excelente observatii,d-le Cornea! Inclusiv, comparatia cu Restauratia Bourbonilor - nu ca as stima eu Revolutia franceza, dar..
RăspundeVorbiti USLameza? - 06-07-2012
USLamistii si uslamezii si dracu’ sa-i pieptene de comunisti nu vor disparea pana cand o forta de dreapta nu va veni la guvernare si nu va face ordine . O ordine dintre-acelea draconice , de dreapta autentica , bazata pe tirania legii si pe individul care intreprinde . Daca un om va fi invatat , va fi imboldit si ajutat sa-si faca propriul viitor prin propria intreprindere , pana se va pune pe picioare , atunci vor vedea toti ce prosti au fost pentru ca s-au bazat pe stat si politicienii lui ! Iar dobitocii ( uslamistii , vezi bine!) ,se vor da la fund cum face Bonbonel ! Dar, pana atunci , la vot !
RăspundeAmintiri despre viitor.. - 06-06-2012
Se apropie 13 iunie! Nu strica sa ne amintim de Iliescu (via USL).. Amintiri despre viitor..
Răspundejorj - 06-05-2012
aveti dreptate in cea mai mare parte . dar evitati un adevar care pe langa codurile justitiei are o putere covarsitoare , banii ! oare numarul lor nu este mai puternic decat orce instanta ? nu este acum cazul , dar atatea solutii si decizii aberante deliberate au fost accidente ? parerea mea ramane personala , au invatat ceva , cum sa faca bani multi fara procese si multa munca : intrand in parlamentul romaniei , uzare de influenta , modificari de legi de la un guvern la altul in propriul interes , asta au invatat . restul , tara , poporul nu-i intereseaza .
Răspunde