De același autor
Reprezentanții puterii devin nervoși și se indignează atunci când li se strigă „ciuma roșie“. Asocierea cu comuniștii din al căror partid derivă istoric li se pare o insultă. Și totuși, PSD, la o generație întreagă de la căderea regimului comunist, a recăpătat o mulțime de ticuri bolșevice; ba, am zice că ele s-au înmulțit amenințător în ultimul an. Partidul părea mult mai puțin „roșu“ chiar pe vremea lui Iliescu, ori Năstase, decât e azi, în „epoca“ lui Daddy (adică „tătucul“).
Poate cel mai frapant este intoleranța la ceea ce Lenin numise „fracționism“ și care, de fapt, însemna un minimum de diversitate în rândul conducerii partidului. Devoțiunea față de șeful suprem (sub acoperirea „programului de guvernare“) a fost promovată drept test suprem, iar cine a îndrăznit să-l critice pe Dragnea – fie și discret, precum Ecaterina Andronescu, Bădălău ori Firea - a intrat în dizgrație sau chiar a fost tras pe linie moartă. Alții care, precum cei doi foști prim-miniștri PSD, nu s-au conformat ordinelor Conducătorului, au fost dați afară din funcție. După „autocritică“, au fost păstrați în partid, dar fără influență. Alții, precum Ponta și Chirică (primarul Iașului) - critici pe față ai lui Dragnea –, au fost excluși.
Un al doilea aspect „bolșevic“ din PSD este obsesia „revoluției“. Este, desigur, ridicol să denumești „revoluție fiscală“ o șmecherie contabilă, care a dorit să salveze promisiunea electorală a măririi substanțiale a salariilor, atunci când acest lucru se dovedea cu neputință obiectiv; rezultatul a fost haosul fiscal și destule scăderi de salariu net, chiar dacă a crescut salariul brut. Notez însă că acestor oameni invocarea „revoluției“ li se pare onorabilă, și nu o simplă formulă grandilocventă. „Revoluția“ e, chipurile, progresistă, privește spre viitor, lovește în vechi privilegii și se asociază ideologiei unei stângi radicale. PSD de azi, în realitate un partid extrem de conservator, chiar reacționar, poate astfel poza în „avangardă“ – ceea ce, crede el, îi oferă niște avantaje propagandistice.
Al treilea mod de comportament care trimite la o variantă de „bolșevism“ este insinuarea că „partidul are întotdeauna dreptate“. Acest lucru se vede foarte bine din faptul că reprezentanții favoriți ai puterii și Liviu Dragnea mai ales nu-și cer scuze niciodată, nu recunosc niciodată că au greșit. Nici măcar faptul că a trebuit să se corecteze legea salarizării și a transferului contribuțiilor printr-o ordonanță de urgență, dată la două zile de la intrarea în vigoare a legii, n-a fost un motiv de scuze. Aproape întreg aparatul de justiție le strigă de un an că multe dintre schimbările preconizate la legile justiției sunt neavenite. Același lucru îl susține societatea civilă, sute de mii de oameni ieșiți în stradă, Comisia Europeană, ambasadele principalelor puteri. Răspunsul puterii este că unii sunt rău informați, alții nu înțeleg adevărurile profunde ale justiției, alții vor răul României, fiind în serviciul inamicilor națiunii. Adesea, ei se referă la entitatea ocultă numită „statul paralel“. Maximum la modul general ce admit pesediștii azi este că s-a comis cumva o „eroare de comunicare“ ori că niște funcționari mărunți au greșit niște calcule. Cinismul, aroganța și incapacitatea de a asuma propriile erori fac legea. Un foarte bun exemplu îl constituie răspunsul recent al ministrului Muncii, Olguța Vasilescu: când i s-a spus că totuși mulți salariați la stat au luat bani mai puțini ca urmare a „revoluției fiscale“, ea a răspuns, reinventând celebra „dialectică marxist-leninistă“: „Salariile au crescut; doar veniturile au scăzut“.
În sfârșit, sunt semne „bolșevice“ și disprețul, ura chiar față de instituțiile statului pe care încă trebuie să le respecte și care deocamdată au refuzat să li se supună: când Darius Vâlcov, artizanul „revoluției fiscale“ și în prezent consilier al premierului, e condamnat în primă instanță de Înalta Curte la opt ani de închisoare pentru spălare de bani și alte delicte legate de corupție, Codrin Ștefănescu, secretar general al PSD, se dezlănțuie într-o diatribă împotriva Înaltei Curți. Susține că partidul său e „hăituit“ de zbirii „statului paralel“. Respectivul nu e sancționat de partid, care, pe de altă parte, se consideră calomniat când i se reproșează (mai ales la nivel european) ostilitatea față de statul de drept.
Liviu Dragnea tânjește să conducă discreționar și pe vecie întreaga țară, precum Ceaușescu. Și-ar dori să nu aibă de respectat nicio Constituție, să nu-i pese nici de justiție, nici de drepturile omului, nici de angajamentele internaționale, dacă nu-i convin. Nu vrea să mai aibă necazuri cu corupția și cu îmbogățirea „nomenclaturii“ de partid. Visează, pesemne, să blocheze orice critică internă sau externă partidului, să pună botniță presei ostile. Dacă ar putea, ar limita călătoriile în străinătate, ar interzice demonstrațiile și Internetul, ar închide țara cu un gard de sârmă ghimpată, și-ar trimite la închisoare oponenții politici, precum fac Putin și Erdoğan. Ceea ce nu l-ar împiedica, desigur, să tremure ziua și noaptea de frică, obsedat de suspiciuni față de toții apropiații, căzut într-un delir paranoic, temându-se tot mai mult să nu aibă soarta lui Ceaușescu. Să-l liniștim însă: în zilele noastre, în 2018, despotismul neobolșevic al lui Dragnea și al PSD-ului (la care a adus o contribuție și ALDE), deși nu trebuie deloc subestimat și nu-i chiar o furtună într-un pahar cu apă, rămâne totuși limitat în posibilități și resurse. Avem o societate civilă. Avem o presă nu în totalitate subordonată. Suntem în UE și NATO. Avem și un președinte, ce-i drept, cam prea rar activ. Avem o Constituție. Aș zice și că, din fericire, incompetența crasă a puterii pune piedici propriilor ambiții despotice, mobilizând ura socială împotriva ei și paralizându-i multe dintre acțiuni. Dacă ar fi eficienți, ar fi mult mai periculoși. Cred că bolșevismul lor întârziat stă pe picioare de lut, spre binele nostru, al tuturor. Și totuși, spre răul nostru, el există.
Comentarii 7
emil - 02-18-2018
Domnul Cornea dispune o rabdare imbatabila cand recomanda succesul milimetric.
RăspundeAndrei Cornea - 02-14-2018
MUltumesc pentru aprecieri. Cu cît mișcăm lucrurile? Fie și cu un milimetru; tot e mai bine decît deloc sau in direcția opusă.
RăspundeBASCA - 02-14-2018
In general audienta acestei reviste este redusa(Ramona Ursu aducea ceva puncte de rating,revine?),ea se adreseaza oamenilor onesti care au facut ceva scoala.Citesc articolele cu care in cea mai mare parte sunt de acord,practic am parte de reconfirmari ale dezastrului prin pana creatorilor de articole.Pe domnul Cornea il pretuiesc si pentru minunatele lui romane dar ramane intrebarea,cu cat miscam lucrurile in directia buna?
RăspundeGheorghe Popescu - 02-14-2018
Pai Dragnea e din Teleorman. Teleormanul e linga Oltenia, nu? D-aia il copiaza pe Ceausescu. Se pare ca prin zona aia pe acolo toti vor sa faca bine tarii. Iliescu de pe unde era, ca si asta e om de bine. Sper sa nu se supere oltenii pe mine.
RăspundeJoaquin Murieta - 02-13-2018
Li se spunea "bolshevici" pentru ca erau mai multi deci dupa aceasta definitie singura corecta in limba Rusa da PSD sunt "bolshevici" pentru ca au obtinut 45% din voturi deci "mai multe" decat orice alt partid. Revolutia burgheza din Anglia a izbucnit cand regele Carol I Stuart a incercat sa aresteze 5 parlamentari acuzati de coruptie si diverse hotii de un judecator numit de rege. In timpul revolutiei regele si judecatorii lui au fost decapitati. Atunci ca si azi cei aleshi democratic de popor nu pot accepta ca statul paralel format din rege si judecatorii lui nealeshi de nimeni sa taie si spanzure parlamentarii aleshi de popor. Azi toti istoricii Britanici sunt de acord ca cei 5 erau intr-adevar corupti si hoti dar fusesera aleshi democratic de Englezi spre deosebire de rege care a platit cu capul incercarea nereushita de a aresta 5 parlamentari aleshi democratic de Englezi.
Răspundeemil - 02-13-2018
Autorule esti o nulitate istorica, bolsevicii erau serbi ce defilau in zdrente si opinci nu urmasi de securisti si nomenclaturisti.
RăspundeLiviu din Timisoara - 02-13-2018
Daca bolsevismul propunea, macar, un ideal ...asa utopic, astia sunt niste guzgani agresivi...iesiti de prin toate canalele. Macar Ceausescu, din 65 pana in 85 , a organizat tara si a construit cam tot ce se vede clar ; astia n-au fost capabili sa traga o autostrada de la est la vest ... Nenorocitii astia dorm in fotoliile puse acolo de Ceausescu si stau intre zidurile ridicate in perioada lui. Toate sediile de banci, cladiri de birouri, Mall-uri ...sunt ridicate de straini, nu de noi. Circula in aceleasi trenuri construite de pe vremea lui Ceausescu ; folosesc aceleasi sine de cale ferata. Drumul CFR de la TM la Buc. se facea in 8 ore ...acum se face in 11 ore. Nenorocitii astia ne-au vandut paduri, petrol, marmura, gaze naturale, pamant arabil...au pus pe butuci industria chimica, rulmenti, tevi, camioane, tractoare, utilaj petrolier, textile. Adica tot ceea ce confera independenta unui popor. Orase intregi sunt in somaj.
Răspunde