De același autor
Așa cum unii s-au temut, președintele Iohannis a pierdut, la începutul mandatului, marea ocazie de a-l debarca pe Ponta și acum e obligat la o „coabitare“, care, inevitabil îl va măcina pe el și PNL-ul și îl va consolida pe prim-ministru.
După ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale fără drept de apel, a părut, pentru câteva săptămâni, oarecum deconcertat. Catastrofa generală părea iminentă: căderea guvernului, pierderea partidului. Singura „soluție“ pe care a găsit-o la repezeală a fost mica vacanță cu amicul Șova în Dubai. Cred că dacă noul președinte i-ar fi cerut atunci, public, să demisioneze, ar fi făcut-o, căci i se muiaseră genunchii și i se uscase cerul gurii, pentru a spune astfel. Dar președintele ales nu i-a zis nimic de acest fel. Iar Ponta, încet-încet, s-a repus pe picioare. I-a exclus din partid pe rebelii gen Vanghelie și Geoană, ca să nu creeze emulație. S-a întâlnit de mai multe ori cu președintele Iohannis, promițând o bună colaborare și amânând astfel orice conflict. A refăcut alianța de la putere cu Oprea și Tăriceanu. A remaniat guvernul. A produs un proiect atractiv, fie și cam demagogic, precum cel al Codului Fiscal, promițând o scădere generală a impozitelor. Și, chiar dacă scepticismul prevalează aici, totuși nu se poate spune că nu vine în întâmpinarea așteptării multor cetățeni și firme. În plus, cu acest proiect „trage preșul“ de sub picioarele liberalilor, care nu prea mai au ce să propună în materie de taxe, decât să critice proiectul – ceea ce nu sună bine. Chiar recentele acțiuni ale ANAF, oricât ar fi de pigmentate cu populism, sunt corecte în esența lor. (De vreo două săptămâni a început să mi se dea bon fără să-l cer în micile magazine unde, ani de zile, nu mi se dădea bon decât la cerere, și atunci cu priviri ursuze.) Pe de altă parte, deocamdată nu s-a ales nimic de legile electorale și, după părerea mea, PSD va face orice cu putință pentru a trage de timp. Mai ales votul prin corespondență și alegerea primarilor în două tururi sunt vădit împotriva interesului său electoral.
Reînvierea lui Ponta a fost ajutată și de alte împrejurări. Iohannis și-a intrat în atribuții abia la o lună după ce a fost ales, iar apoi s-a arătat mult mai preocupat de politica externă – nu că n-ar fi avut motive. „Marele“ PNL, oricum încă divizat de rivalitățile dintre vechii liberali și vechii pedeliști, e un partid vlăguit, lovit de încremenire. Unul dintre copreședinții săi, Vasile Blaga, aproape a dispărut. Celălalt, Alina Gorghiu, e o mediocritate ambițioasă, fără șanse în lupta cu șiretul prim-ministru. Cătălin Predoiu, desemnat ca potențial prim-ministru, ține din când în când conferințe de presă pe care puțini le urmăresc. Proiectul liberal de a-l da jos pe Ponta printr-o moțiune de cenzură pare, în acest moment, foarte îndepărtat. Iohannis însuși a admis de curând că nu el face opoziția și că este probabil ca PSD să rămână la guvernare până în 2016. Ceea ce a sunat ca o resemnare.
Rămâne „opoziția“ DNA-ului, care, iată, acum i l-a luat lui Ponta pe ministrul de Finanțe, pe „colecționarul“ Vâlcov, și care, dacă Senatul va binevoi, îl va aresta și pe amicul Șova, spre a nu mai vorbi despre mulți alți pesediști glorioși. Dar aici există, slavă Domnului, echitate: nici celelalte partide nu stau strălucit sub acest raport.
Pe scurt, Ponta pare să fi trecut hopul pierderii alegerilor și va începe – dacă nu intervine ceva special – să suie treptat în sondaje, recuperând handicapul de imagine.
Ceea ce vreau să spun este că, așa cum unii s-au temut, președintele Iohannis a pierdut, la începutul mandatului, marea ocazie de a-l debarca pe Ponta și că acum e obligat la o „coabitare“, care, inevitabil îl va măcina pe el și PNL-ul și îl va consolida pe prim-ministru.
Nu știu dacă d-l Iohannis e îngrijorat de această perspectivă. (Mi-ar părea bine dacă ar fi.) S-ar zice că, înțelegând rigid și restrictiv rolul său constituțional, obsedat, pe de altă parte, să facă „altceva“ decât Traian Băsescu, Iohannis a fugit și fuge de un conflict deschis cu Ponta, jucând astfel exact jocul dorit de Ponta. Unii îl vor admira pentru asta. Totuși, el pare să uite că alegerea sa a fost în mare măsură determinată de dezgustul și teama de Ponta, de minciunile sistematice și sistemice ale PSD-ului. Pare să uite că el nu a fost atât de masiv votat ca să debiteze platitudini citite, ci ca să împingă la o reformă a vieții politice și a legislației. Chiar și acum, imensa lui popularitate i-ar da posibilitatea să întrerupă puțin liniștea lui Ponta – lucru imposibil pentru Băsescu în perioada 2012-2014. Dar ce reformă a vieții politice avem când parlamentul, mai ales Senatul, continuă să sfideze cu indecență solicitările DNA și autoritatea președintelui? Ce reformă avem când noua legislație electorală doarme în sertare? Și mai ales, ce reformă socială avem când premierul plagiator guvernează nestingherit, continuând să ofere elevilor, studenților și profesorilor un exemplu de strălucită realizare personală prin cea mai grosolană fraudă?