O oportunitate ce nu trebuie pierduta

Andrei Cornea 28.07.2006

De același autor

Asadar, "baietii cu ochi albastri" au dat-o în bara! Ei, care facusera scoala veche a Securitatii - daca nu si predasera acolo ani buni -, ei, specializatii în crearea de retele de informatori printre elevi care sa-si spioneze colegii, profesorii si parintii, ei, care "aparau" patria si natiunea de oricine gandea critic, de oricine care gandea pur si simplu, ei, care pana si dupa 1989 au continuat sa urmareasca jurnalisti, opozanti politici si intelectuali, ei, care s-au servit de metodele lor "specifice" pentru a se înavuti si a ne arunca în fata cu cinism ca, de fapt, "toti am colaborat" - acum au facut-o lata! Nu s-au orientat. Au uitat sa mai aiba si unele precautii. In îngamfarea lor trufasa si rapace, s-au facut de ras. Poate ca l-au facut scapat pe vechiul lor camarad de Secu, pe "fratele" Hayssam, dupa ce i-au aranjat certificate medicale masluite sau au "deznodat" - ei stiu cum - vigilenta procurorilor si a judecatorilor. Nu si-au dat seama însa ca Basescu îi pandea la cotitura, abia asteptand sa se descotoroseasca, fara apel, de sefii lor care devenisera prea puternici si care stiau prea multe. Sefi si subalterni, s-au lasat amagiti de laudele din trecut primite de la presedinte. Au coborat garda. Si iata - au trebuit sa experimenteze in corpore institutia, de mult neglijata în Romania, a demisiei!

Sau, poate, pur si simplu, "fratele Hayssam" i-a pacalit pe mai-marii SRI, SIE etc. în întelegere, pesemne, cu plevusca ce reactioneaza doar la o mituire grasa. Iar marimile au asistat neputincioase, dovedindu-si lipsa de vigilenta, de competenta si de interes.

Oricum ar fi, ultimele evenimente au demonstrat nocivitatea si incompetenta "serviciilor", iar suspiciunile ca relatiile de afaceri tenebroase cu "mafia araba" ale fostei Securitati au continuat si sub regimurile de dupa 1989 aproape ca s-au adeverit. Sau poate ca scaparea lui Hayssam era pretul pe care "baietii" au trebuit sa-l plateasca pentru serviciul facut cu ocazia eliberarii celor trei jurnalisti din Irak de anul trecut. A fost însa un pret costisitor!

Cine vor fi noii sefi ai "serviciilor", ca si noul procuror general va fi important, dar asta nu poate reprezenta decat un început. Un altul - foarte substantial - l-ar constitui fie si numai deconspirarea ofiterilor de Securitate care i-au transformat pe elevi în turnatori. Mai mult, acesti oameni se fac vinovati de un grav delict penal si trebuie judecati si condamnati. Cei care s-au ocupat de adulti au macar justificarea - si ea destul de subtire - ca aveau de a face cu oameni dotati cu deplin discernamant. Aici vina este împartita între cei care i-au racolat si cei care au acceptat, chiar daca deconspirarea numai a ultimilor devine tot mai insuportabila. (Ar trebui si aici mers mult mai departe cu deconspirarea ofiterilor.) Dar în cazul copiilor, lipsiti de deplin discernamant, nu mai exista nici o scuza, nici o circumstanta, iar criminalitatea regimului comunist, capabil de astfel de actiuni mizerabile si sistematice, nu mai poate fi ascunsa. Si nu mai trebuie ascunsa!

Lucrurile se leaga, asadar: nu se poate lupta eficient împotriva coruptiei, daca "baietii cu ochi albastri" nu sunt scosi din sistem. Legaturile lor nu numai cu "mafia araba", dar si cu anumite grupari teroriste sau afiliate terorismului international nu mai pot fi tolerate. Fie ca va pastra sau nu trupe în Irak, Romania trebuie sa ramana o parte a Occidentului si în ceea ce priveste securitatea interna. Pe de alta parte, justitia nu poate functiona eficient, daca unii procurori si judecatori au avut angajamente cu Securitatea. Chiar daca e presat din toate partile, CNSAS trebuie sa demaste mai întai cazurile grave, printre politicieni, printre procurori si judecatori. "Formatorii de opinie" pot sa urmeze, dar lucrurile nu trebuie inversate. Ofiterii care au comis crime si abuzuri trebuie deferiti cat mai repede justitiei, iar pretentia lor ca "si-au servit tara" trebuie respinsa hotarat, fie si prin declararea, de catre Comisia prezidentiala, a regimului comunist drept criminal.

Monumentala gafa a "serviciilor" devine astfel o mare oportunitate de a le reforma, în fine, în profunzime, de a scapa definitiv de fantomele Securitatii, de a deconspira cu adevarat responsabilitatile, deosebind între adevaratele victime si adevaratii vinovati. Aceasta oportunitate - rara si sosita printr-un accident nesperat - nu trebuie acum în nici un caz pierduta!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22