O săptămână decisivă

Cred că nu va fi simplu pentru PSD și aliații să forțeze legile restaurației și anti-DNA în acest moment, când ostilitatea publicului față de clasa politică și corupția acesteia a atins cote dintre cele mai înalte și când cereri cu ieșitul în stradă se fac tot mai auzite în unele medii online.

Andrei Cornea 17.05.2016

De același autor

 

Era sau încă este PSD (alături de aliații săi) pre­gătit nu doar să-l plaseze pe Ponta în frun­tea Camerei Deputaților, dar și, ul­te­ri­or, să debarce Guvernul Cioloș printr-o mo­țiune de cenzură, în același timp forțând mâ­na președintelui Iohannis, ca să pro­mul­ge mai multe legi „penale“? Sau scandalul Hexi Pharma a blocat sau a amânat acest eveniment? Apariția ambasadorului SUA, Hans Klemm, alături de „exclusul“ Valeriu Zgo­nea, cât și remarcile sale la adresa coc­teilului de legi anti-anticorupție pregătit de PSD ne încurajează să credem că, în ori­ce caz, PSD pregătea ceva destul de sinis­tru.

 

În orice caz, scandalul dezinfectanților di­luați i-a oferit, în mod neașteptat, primului ministru o șansă de care sper să profite. De asemenea, a creat anumite dificultăți pen­tru acțiunile antireformiste și restau­ra­țio­niste, care se pregăteau prin parlament și în alte locuri. Cum să favorizezi pe față co­rupția, când scandalul Hexi Pharma nu-i decât superlativul acesteia? Și chiar înainte de alegerile locale! Oricum, mai întâi, d-l Cioloș l-a putut demite pe Achimaș-Ca­da­riu, o combinație de incompetență și ina­c­țiune, dacă nu și complicitate, susținut în mod vizibil din multe locuri și care părea de neclintit în fruntea Ministerului Să­nă­tă­ții. Apoi, primul ministru a putut prelua acest minister: pe durata interimatului va putea introduce câteva reglementări ur­gente, decide unele numiri importante, sta­biliza situația achizițiilor de materiale sa­ni­tare, fie și la un nivel minimal, dar esen­țial.

 

Cred, pe de altă parte, că nu va fi simplu pentru PSD și aliații să forțeze legile res­taurației și anti-DNA în acest moment, când ostilitatea publicului față de clasa po­litică și corupția acesteia a atins cote dintre cele mai înalte și când cereri cu ieșitul în stradă se fac tot mai auzite în unele medii online. Nimeni nu se îndoia că există co­rupție în sistemul sanitar, în spitale, în do­meniul achizițiilor publice. Dar că toți, ab­solut toți dezinfectanții firmei cu cota de pia­ță cea mai mare sunt diluați cu de la 10 ori la 7.000 de ori, asta a șocat opinia pu­blică românească, oricum obișnuită să vadă multe în materie de corupție. Mă întreb chiar, duminică, în momentul când scriu aceste rânduri, ce mai așteaptă Parchetul ca să-l aresteze pe patronul Hexi Pharma și pe com­pli­cii săi? Să sperăm că nu ca acesta să dispară din țară!

 

Cred, așadar, că d-l Cioloș, despre ca­re și eu cred, ca și alții, că e un om de­cent și competent, ar trebui să pro­fite și, mai întâi de orice, să elibereze guvernul de lestul numit Adrian Curaj – în mare parte responsabil pen­tru noile ciuntiri ale Legii edu­ca­ției naționale, prin care pedepsirea pla­giatelor va cădea în sarcina celor care le-au promovat. Și ar trebui re­ma­niat și Petre Tobă, ministrul de In­terne, culpabil el însuși de plagiat.

 

Săptămâna ce urmează este, într-un fel, decisivă: vom vedea dacă, și după semnalul dat de Hans Klemm, PSD va continua procedura de de­mi­te­re a lui Zgonea. Mai mult, vom vedea dacă el va continua să sfideze cu nesimțire societatea românească, cocoțându-l în fruntea Camerei De­putaților tocmai pe plagiatorul Victor Ponta, cel pe care strada îl alungase în urmă cu câteva luni, cel considerat de americani un fel de „personna non grata“ și astfel neinvitat la ce­remonia de inaugurare a scutului de la Deveselu. Liviu Dragnea, con­dam­natul penal fără executare, va fi dis­pus să meargă mai departe pe o linie restauraționistă și, eventual, anti­a­mericană fățișă?

 

Și ce va face Iohannis, cel care, deși invitat, n-a participat la ceremonia de la Deveselu – se zice că din mo­tive de protocol? Îl va susține mai de­cis pe Cioloș în încercările sale re­formiste sau va continua să se țină la o nepericuloasă distanță de ches­tiu­nile fierbinți, dând comunicate pe Fa­cebook într-o limbă de lemn și de­venind astfel, vrând-nevrând, com­plice cu restaurația?

 

Multe întrebări. Doar una singură aproape nu are rost să o punem: ce va face, în toată această conjunctură, PNL? Și asta pentru că avem deja răspunsul: nimic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22