De același autor
Procesul mineriadei pune în discuție puterea constituită după răsturnarea lui Ceaușescu parțial; procesul revoluției o pune în discuție total. Puterea pesedistă speră că poate scăpa definitiv de ambele belele, iar, în cel mai rău caz, măcar de cea mai împovărătoare pentru făptașii supraviețuitori și complicii lor.
Exista un banc, demult, pe vremea comunismului - cică la Congresul XX, Hrușciov ar fi zis: „Tovarăși, am pentru voi o veste rea și una bună. Vestea rea: am comis crime de neimaginat. Vestea bună: nu ne condamnă nimeni“.
Mi-am amintit recent de acest banc: Parchetul General i-a pus sub acuzare pe Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma și așteaptă acordul președintelui pentru a-i inculpa pe Petre Roman și pe generalii Stănculescu și Chițac pentru infracțiuni contra umanității în dosarul mineriadei din 1990. Apoi, numai după o zi, tot Parchetul General a clasat dosarul Revoluției, susținând că infracțiunile s-au prescris ori nu există în noul Cod Penal. Și care e vestea bună și care e cea rea? Depinde. Din punctul nostru de vedere sau dintr-al lor?
Obligată de CEDO să redeschidă dosarul mineriadei din 1990 (oficial, 4 morți și peste 1.000 de răniți, plus sute de oameni reținuți abuziv, vandalizarea Universității din București și a Institutului de Arhitectură), România cedează și redeschide dosarul. Are beneficiul articolului 439 din noul Cod Penal, care definește clar „infracțiunile contra umanității“. În plus și foarte important, acestea nu se prescriu. Așadar, o veste bună, din punctul nostru de vedere.
Pe de altă parte, vestea rea: este de neînțeles de ce în dosarul Revoluției lucrurile iau o altă întorsătură. Într-adevăr, în mare parte, actorii principali (Iliescu, Măgureanu, Stănculescu, Chițac, Roman) sunt aceiași. Distanța în timp este de numai câteva luni. Articolul 439, aplicabil în cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, se aplică perfect evenimentelor desfășurate înainte și după 22 decembrie 1989. Și ceea ce nu se prescrie în primul caz nu se va prescrie nici în celălalt. Mai mult, ambele dosare au fost instrumentate (cât au fost) de același procuror militar – Dan Voinea. (Ce-i drept, nu știm dacă aceasta din urmă cade în rubrica de veste rea sau de veste bună. Să nu uităm mascarada de proces al Ceaușeștilor în care a fost procuror, dar și faptul că, în 2008, d-na Kövesi i-a cerut destituirea din funcția de șef al parchetelor militare tocmai pentru nefinalizarea dosarelor Revoluției și al mineriadei.)
Din punctul nostru de vedere, suntem în continuare pradă unei vădite înșelătorii. Totul sugerează că puterea politică din România nu vrea sau nu poate să-i condamne prin procese autentice și corecte pe artizanii marilor conspirații și diversiuni din anii 1989-’90. (Recurge, în schimb, la reverențe lipsite de conținut, dar folositoare propagandistic, cum a fost recentul moment de reculegere în memoria victimelor comunismului, cerut de Liviu Dragnea la congresul PSD.) De ce? Fiindcă, în mare măsură, s-ar condamna pe sine și s-ar sinucide politic, dar și înaintea istoriei. Și, fiindcă e obligată totuși de forurile internaționale să facă ceva, fiindcă prețul despăgubirilor dictate de CEDO a devenit prea oneros, lasă puțin lest și imaginează o nouă diversiune, pentru a ne mai păcăli o dată. Speră, mai întâi, să abată atenția de la tragedia mai mare spre tragedia mai mică. Căci, să ne înțelegem: într-un caz, se vorbește de 4 morți, în celălalt de peste 1.200, majoritatea după 22 decembrie, 1989. Procesul mineriadei pune în discuție puterea constituită după răsturnarea lui Ceaușescu parțial; procesul revoluției o pune în discuție total. Așadar, puterea pesedistă speră că poate scăpa definitiv de ambele belele, iar, în cel mai rău caz, măcar de cea mai împovărătoare pentru făptașii supraviețuitori și complicii lor.
În consecință, sunt sceptic cu privire la mersul procesului mineriadei, la 25 de ani distanță de evenimente. Pur și simplu, tratamentul diferit aplicat celor două dosare înrudite mi se pare suspect, sugerându-mi complicitate în Parchetul General și diversiune „tactică“, pentru a disipa presiunile internaționale și locale și a mai câștiga timp, mizând, desigur, și pe dispariția biologică a făptașilor, martorilor și victimelor. Să așteptăm totuși trimiterea în judecată a principalilor acuzați în frunte cu Ion Iliescu, pentru a decide dacă vom începe totuși să ieșim din imobilismul celor 25 de ani.
Deocamdată, în 2016, PSD și Ion Iliescu se vor prezenta înaintea electoratului cu aplomb, spunând, ca în bancul cu Hrușciov: adevărat, avem un trecut negru, chiar criminal, dar nu-i așa că nu ne condamnați? Ba chiar că ne iubiți?
Dumneavoastră decideți dacă răspunsul va fi o veste rea sau bună. Pentru România, nu pentru ei.