O zi fără asemănare

Cîte state ale lumii care-și spun democratice s-ar putea mîndri cu o rezistență atît de impecabilă a tuturor instituțiilor relevante și mai ales a oamenilor care le conduc?

Andrei Cornea 08.01.2021
SHARE 21

Ziua de 6 ianuarie 2021 va rămîne, se spune, drept o zi neagră pentru democrația americană și, implicit pentru democrația autentică în general. E adevărat (mai ales că cinci oameni au plătit cu viața încercarea de lovitură de stat instigată de Trump), dintr-un punct de vedere. Dar din altă perspectivă, ceva mai cuprinzătoare, aceeași zi marchează și culminarea unei victorii a democrației asupra adversarilor ei – iar asta nu-i puțin lucru, cînd aceștia l-au avut drept aliat și principal beneficiar chiar pe șeful statului, dotat cu foarte mari puteri executive.

Într-adevăr, nu cred că Donald Trump a acționat somnambulic și iarăși nu cred că ar fi „nebun” – sau nu mai mult decît au fost un Mussolini, cînd a făcut „marșul asupra Romei”, sau un Hitler, cu „puciul de la berărie”. Trump a acționat metodic și coerent, in crescendo: mai întîi a refuzat cu obstinație să se considere învins în alegeri (ceea ce anunțase dinainte că nu va face); a continuat să susțină teza falsă a alegerilor furate, în pofida a zeci de procese în justiție pe care le-a pierdut. Nici măcar Curtea Supremă, unde avusese grijă să-și planteze judecători pe care-i considera fideli, nu l-a ajutat. A fost primul triumf al democrației americane, bazată pe un sistem judiciar solid și independent. Dar Trump a continuat imperturbabil cu minciunile și instigările pe Twitter, dar a adăugat și o altă metodă: a trecut la presiuni uriașe asupra oficialilor unor state-cheie, precum Pennsylvania sau Georgia, pentru ca rezultatul alegerilor să nu fie validat și ca listele de electori favorabili lui Joe Biden să fie schimbate arbitrar. Oficialii – de regulă republicani – n-au putut fi clintiți. Trump a insistat, pe unii i-a chemat la telefon, ca pe secretarul de stat al Gerogiei, Raffensperger, somîndu-l expres „să-i procure voturi”. Omul a rămas integru și vertical și a declarat alegerile din Georgia corecte. A fost a doua victorie a democrației. În acel moment, Trump a încercat să-l determine pe vice-președintele Pence, pînă atunci foarte fidel lui – să intervină în momentul cînd în Congres se vor citi voturile statelor și să blocheze sau să invalideze procesul. Pence a refuzat, alegînd fidelitatea față de Constituție fidelității față de un om. Și atunci Trump a decartat ultima sa carte: revolta fățișă, venită exact în momentul cînd se discutau contestațiile pentru statul Arizona și după un discurs incendiar al lui Trump însuși. Profitînd de slăbiciunea dispozitivului de pază (m-aș mira să fi fost întîmplătoare), cei pătrunși cu forța în clădirea Capitoliului aveau misiunea cel puțin să oprească procedura de validare a rezultatului alegerilor, dacă nu chiar să răstoarne rezultatele sub presiunea bîtei. A fost un eșec major: Pence a intervenit din nou și, peste capul președintelui, a chemat Garda Națională. Liderii republicani au denunțat în cuvinte grele acțiunea și chiar, unii, pe Trump însuși, ca instigator. Gloata a fost scoasă afară din Capitoliu fără totuși o baie de sînge, iar votul a continuat, pînă ce, în final, Biden a fost declarat oficial președintele ales. A fost victoria deplină a democrației și a Constituției.

În esență, numeroase curți de justiție, Curtea Supremă, instituții al statelor, înalți funcționari, inclusiv dintre republicani, în final, chiar și mult timp ezitantul lidership republican, au rezistat minciunilor, insinuărilor, amenințărilor și insultelor proferate de Trump pe Twitter sau direct. Cîte state ale lumii care-și spun democratice s-ar putea mîndri cu o rezistență atît de impecabilă a tuturor instituțiilor relevante și mai ales a oamenilor care le conduc? Tare mă tem că România nu e printre ele. Așa că să ne ferim a da credit ironiilor deplorabile ale Rusiei, Chinei sau Venezuelei și să încercăm să vedem evenimentele recente din Statele Unite și sub semnul solidității democrației și a statului de drept, pe care nici măcar acțiunile unui președinte pucist și cu apucături tiranice nu le-au putut nărui.

6 ianuarie 2021. O zi urîtă, dar și frumoasă; o zi de mizerie, dar, în felul ei, și de glorie.

Comentarii 13

victor Anghel - 01-29-2021

Papa tata, tu delirezi.

Răspunde

Papa - 01-20-2021

Opinia publica romaneasca este confuzionata de intreaga situatie din America. Nu Trump sustine in primul rand ca au fost infractiuni electorale, la o scara care poate fi masiva, dar nu poate fi dovedita fara putere de tagada pentru nu exista timp, resurse ori vointa pentru aceasta. Exista numeroase marturii oculare depuse sub juramant si pedeapsa de sperjur. In plus, exista declaratii publice ale unor experti in securitate, frauda si drept consitutional greu de contrazis. Toate acestea pot fi vizionate pe posturile de TV Fox, NTD, Newsmax si youtube. Faptul ca aceste declaratii facute in forurile publice nu apar pe posturile clasice ca CNN, MSNBC este doar un semn de cenzura coordonata. Faptul ca judecatorii au refuzat sa ia in considerare reclamatiile depuse de Giuliani arata nu atat falsitatea acuzatiilor de frauda cat inadecvarea sistemului judiciar de a decide rezultatele unui proces atat de complex si masiv ca alegeriledin SUA. In sistemul judiciar american este o perioada asa zisa de descoperire, in care se culeg probele incriminatorii. Asa ceva este extrem de dificil cand in joc sunt milioane de voturi, dintre care poate sute de mii ilegale din diferite motive. Numai audierea martorilor ar dura ani de zile. Moara politica trebuie sa mearga inainte insa. Este impractic ceea ce a incercat Giuliani, iar democratii au stiut dinainte. Acestia au atatat focul urii rasiale atat de mult dupa moartea lui George Floyd, incat elementele infractionale incurajate de luni de zile de jafuri si incendieri tolerate de democrati le-au dat sperante ca este permisa intimidarea si agresarea observatorilor republicani ori independenti, iar furtul de voturi este chiar o datorie civica. Cea mai trista dovada este ca inregistrarea video care dezvaluie rescanarea de nenumarate ori ale acelorasi voturi scoase din cutii ascunse sub mese nu a starnit nici o indignare in randul democratilor. Din contra, video a fost "debunked", adica totul este OK. In lipsa unei judecari pe probe a corectitudinii alegerilor, Trump a fost pus in situatia penibila de a accepta un proces suspectat, din motive reale, de milioane de americani de frauda, ori a apara Constitutia. Oare Dl. Cornea ce ar fi facut in aceasta situatie?

Răspunde

Gheorghe Popescu - 01-15-2021

Mama ce-si freaca miinile socialistii!

Răspunde

Emil - 01-13-2021

Hitler a debutat in infractionalitate cu ascunderea unei masini de lux in declaratia de avere. Cand a fost prins si trimis in judecata devenise cancelar cu imunitate absoluta, nu s-a mai putut face nimic. Din aceste motive jivina primejdioasa trebuie distrusa cand are dinti de lapte, mai tarziu te ucide fara scrupule.

Răspunde

Tatamare - 01-12-2021

@Muuurieta, de unde stii tu ca acea femeie a votat cu Trump? Ai o "logica" de .... prajit.

Răspunde

Tatamare - 01-12-2021

Ha ha ha! Ati corectat data gresita "6 ianuarie 2020" doar in primul paragraf, dar nu si in ultimul paragraf! Ha ha ha!

Răspunde

Joaquin Murieta - 01-11-2021

Shi mai terminatzi cu "clasa muncitoare" care cica a votat cu miliardarul nazist German Trump de frica robotzilor. La capitoliu a fost arestata o femee care venise din Texas la rascoala cu avionul ei privat Piagio Avanti.

Răspunde

Ion Limba - 01-10-2021

Le e frica de Trump. 75 mil.de americani cred in el. Biden vrea sa il vada in puscarie...cu decaderea din drepturi pentru alegerile din 2024.Soros a castigat deocamdata...

Răspunde

Joaquin Murieta - 01-10-2021

Am spus mereu chiar shi atunci cand m-atzi cenzurat ca politzia din SUA shi partidul republican sunt infiltrate de Ku Klux Klan shi executa ordinele fuhrerului nazist German Trump, neales de Americani care au votat Clinton 3 000 000 de voturi in plus. Evenimente recente confirma parerea mea. La capitoliu au fost arestatzi politzishti activi shi in rezerva unii venitzi tocmai de la Seatle pentru a rasturna preshedintele Biden democratic ales. Femeea ucisa de politzie era veteran shi unii politicieni republicani democratic aleshi in congresele locale ale statelor au fost shi ei arestatzi la capitoliu.

Răspunde

Ion Roata - 01-09-2021

Trump are de partea sa 75 mil.de americani.... Care cred ca nu sunt prosti ca cealalta parte... Oricum nu e singur.... Noi ceilalti die pe margine sa tacem....si poporul american sa judece...

Răspunde

Zaharia - 01-09-2021

Aveți dreptate domnule Nicolescu, acest fanatic,egocentric, a adus mari prejudicii Americii.Dar va fi judecat!

Răspunde

Joaquin Murieta - 01-08-2021

Planul era ca rasculatzii inarmatzi in unele cazuri condushi de Trump personal inarmat shi el sa terorizeze politicienii fara sa raneasca nici unul shi el sa voteze cum le impun Proud boys inarmatzi. De necrezut un asemenea plan a mers in Michigan shi se spera ca va merge shi pe capitoliu. Politicienii stiau shi ei asta shi de aceea au fugit in bunkare caci le era amenintzat votul shi poate shi viatza. Chiar shi cu politicienii in bunkar planul nu eshuase inca total caci era un termen la care daca nu se vota alegerile se anulau. Termenul a fost respectat la limita; au lipsit doar ore ca el sa nu fie incalcat.

Răspunde

Lucian Nicolescu - 01-08-2021

Din nefericire, domnule Cornea, umbra lăsată de măscările lui Trump a lăsat o tușă groasă peste democrația americana salvată de niște republicani cu statura de oameni de stat. Acesta a fost doar apogeul a patru ani de conducere zeflemitoare a USA.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22