'Omul Ponta'

Andrei Cornea 28.05.2013

De același autor

După cazul Năstase, după cazul Voicu, după cazul Vântu şi, în fine, după cazul Becali, a devenit evident că până şi ei, olimpienii, sunt „oameni“: pot să ajungă de la ambrozie drept la fasolea de cazan.

 

Spre indignarea unora, pesemne frustraţi, ba chiar „duşi cu sorcova“, precum cică d-na Macovei, premierul Ponta şi-a ex­pri­mat public simpatia pentru „omul Becali“. Dar frustraţii greşesc: premierul nostru, ca­re a fost, este şi va fi numai servitorul bi­nelui public, nu simpatizează câtuşi de pu­ţin cu un infractor condamnat definitiv; cel care are acest sentiment de simpatie este nu­mai „omul Ponta“. Aşadar „omul Ponta“ simpatizează cu „omul Becali“, ceea ce e logic, pe lângă că-i în firea lucrurilor: pre­mierul Ponta este, cum spuneam, servitorul binelui public şi mai presus de orice bă­nu­ială. „Omul Ponta“ e un plagiator. „Omul Becali“ e un hoţ. Cum să nu simpatizeze un plagiator cu un hoţ?

Mai sunt şi alte motive de simpatie: „omul Becali“ a ajuns după gratii după vreo 15 ani de la comiterea faptei şi în urma unui pro­ces lung, complicat şi al cărui sfârşit a pă­rut multă vreme a-i fi favorabil. Totuşi, nu i-a fost. Soarta l-a amăgit ani de zile şi la fi­nal i-a jucat o festă; acum degeaba o înjură ca pe reporteriţe, că ei nu-i pasă. Bătaia as­ta de joc a sorţii trebuie că i-a înfricoşat pe mulţi, inclusiv pe „omul Ponta“, nu pe pre­mier, Doamne fereşte, care n-are frică. În­tr-adevăr, premierul Ponta, în exercitarea atri­buţiilor constituţionale ce-i revin, no­minalizează corect miniştri ai Justiţiei şi procurori generali. Toţi sunt funcţionari pu­blici sau magistraţi competenţi şi oneşti, aşa cum şi-a dat seama şi preşedintele Bă­sescu când le-a semnat numirile. „Omul Pon­ta“, în schimb, îşi cocoaţă în funcţii pri­e­tenii şi acoliţii numai ca să-l scoată din ne­voie şi să nu păţească şi el vreo boroboaţă. Nu li se cere altă abilitate decât aceea de a-şi sluji prietenul mai mare. Pe el şi pe alţi prieteni ai lui.

În consecinţă, Parchetul General a dat NUP unei plângeri penale privitoare la plagiat. Ofi­cial, a zis Parchetul, „fapta“, adică pla­gi­a­tul, nu există, aşa cum nu există nici uzur­parea titlului de doctor. Premierul Ponta poa­te dormi liniştit. Totuşi, neoficial, pla­gi­atul e mare cât CFR-Marfă scos la pri­va­ti­zare. De aceea, „omul Ponta“ are motive să doarmă agitat: nu are cum şti dacă nu cum­va odată, peste ani, madam Soartă nu-i va da şi lui un brânci pe scară – poate că Da­niel Morar are vreun emul ascuns deo­cam­dată pe la Parchet, poate că sămânţa rea se­mănată de Monica Macovei va încolţi pe la Înalta Curte; cine ştie? Un înţelept de de­mult (Epicur) spunea că omul care a co­mis un delict ar putea, desigur, să se ascundă toată viaţa; dar e imposibil ca el să fie sigur că se va ascunde toată viaţa.

Aici suntem: după cazul Năstase, du­pă cazul Voicu, după cazul Vântu şi, în fine, după cazul Becali, a devenit evident că până şi ei, olimpienii, sunt „oameni“: pot să ajungă de la am­brozie drept la fasolea de cazan. Si­gur nu e, dar iată că se poate, dom­nilor zei deveniţi „oameni“! Nu vă e puţin naşpa? Desigur, premierul Pon­ta, vicepremierul Dragnea, mi­nistrul Fenechiu şi alţii nu au ce-şi reproşa: toţi sunt pe cât de cinstiţi, pe atât de competenţi. Astfel, până şi Crin are de ce să-i invidieze pentru somnul lor sănătos şi liniştit, cel al datoriei îm­plinite! Necazul e că, de vreun an, „omul Ponta“, „omul Dragnea“, „omul Fenechiu“ şi alţi „oameni“ au început să aibă coşmaruri – săr­ma­nii!

De aceea, atunci când premierul Pon­ta declară nitam-nisam că închisorile gem de deţinuţi, existând riscul ca CEDO să ne amendeze, putem fi si­guri că se gândeşte numai la binele pu­blic: nu care cumva să dea con­tribuabilul bani ca să plătim amen­zile. Doar că şi „omul Ponta“ gân­deşte acolo, în umbra premierului: uite-l, mic, chircit şi îngrijorat. Iar gândurile „omului Ponta“ sunt ome­neşti. Cum să nu vrea el o graţiere colectivă ca să-i scoată de la pârnaie şi pe „omul Becali“, şi pe „omul Voi­cu“, şi pe ceilalţi „oameni“ cu care sim­patizează, fiindcă agenţii „Sa­ta­nei“, vorba lui Becali, ar putea să-i bată şi lui la uşă – mai curând sau mai târziu? Mai poţi fi sigur că nu se va întâmpla, naiba ştie cum şi când? Nu mai poţi. Şi atunci, uniţi în des­tin, ar putea ei să nu se simpatizeze unii pe alţii? N-ar putea. Iar noi pu­tem să nu simpatizăm cu toţi aceşti oameni care simpatizează cu atâţia alţi oameni? Nu putem!

Că, vorba ace­­ea, oameni suntem cu toţii! Sau nu? //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22