De același autor
Nobelul pentru fizică din 2013 a făcut o reverență dinaintea părții strălucitoare a condiției umane.
Acum peste 2.300 de ani, vorbind despre metafizică, Aristotel spunea: „toate științele sunt mai folositoare decât ea; dar mai bună și mai frumoasă nu-i niciuna“. Mi-am reamintit această spusă aflând că Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat, acum o saptămână, lui Peter Higgs și lui François Englert pentru teoria lor care a prevăzut acum câteva decenii „bosonul Higgs“, teorie în fine confirmată experimental la laboratorul CERN de lângă Geneva. Teoria e cu adevărat „metafizică“, iar confirmarea ei – impresionantă: se consideră că după o foarte mică fracțiune de secundă de la Big Bang, Universul era extraordinar de mic, imens de fierbinte și imens de dens. Dacă particula (sau câmpul) Higgs nu ar fi existat, masa ar fi fost inexistentă și Universul întreg ar fi rămas etern un fel de bulă de lumină (format numai din fotoni). Bineînțeles că n-ar mai fi existat nici atomii, nici Galaxia, nici Soarele, nici Pământul, nici omul. Nu s-a întâmplat așa și explicația celor doi fizicieni laureați a fost tocmai prezența acestei particule – numită de presă „particula lui Dumnezeu“ – care, interacționând cu fotonii, a produs particulele grele. Pentru a testa teoria, soluția era refacerea condițiilor de la începuturile Universului. Aceasta s-a realizat cu ajutorul lui LHC (Large Hadron Collider) – un gigantic accelerator de particule de la CERN, adică un dispozitiv care, făcând ca particule subatomice să se ciocnească între ele cu energii uriașe (după ce au fost accelerate la viteze extrem de apropiate de viteza luminii), a putut recrea în mic condițiile de temperatură și presiune gigantice în care se afla Universul imediat după Big Bang. LHC e un inel tubular cu o circumferință de 27 km și se află la 100 m sub munții Elveției; la el au lucrat și lucrează mii de cercetători, tehnicieni și personal auxiliar. Ar fi trebuit să fie și ei părtași la Nobel, dar nu a fost posibil din cauza limitărilor testamentare ale premiului. Dar de ce au toate acestea a face cu citatul din Aristotel?
Ei bine, au: acest uriaș pas înainte în înțelegerea esenței Universului este aproape inutil din punct de vedere practic. Spre deosebire de cercetările din medicină, din biochimie, din fizica materialelor, din genetică, din informatică și din atâtea alte domenii care au un efect direct asupra vieții noastre, fie pentru că ne oferă noi medicamente și tratamente, fie pentru că schimbă condițiile în care trăim, comunicăm, studiem etc., confirmarea faptului că acum 13 miliarde de ani, într-o fracțiune inimaginabil de mică de timp, bosonul Higgs exista și crea masa nu ne servește, practic și nemijlocit, la nimic! Pe de altă parte, să reamintim că numai LHC a costat peste 3 miliarde de euro. Ce risipă!, vor exclama destui. N-ar fi fost preferabil ca banii să fie alocați eradicării foametei din multe țări sărace, alfabetizării copiilor din altele, reducerii noxelor din atmosferă, dezvoltării unor noi medicamente împotriva cancerului, SIDA, Alzheimer etc.? N-ar fi trebuit redistribuite fondurile unor cercetări care să descopere noi surse de energie, să realizeze materiale de construcție mai bune, sau să realizeze predicții economice și meteorologice mai credibile, sau să încurajeze educația, artele sau sportul? Nu putem să prezicem cutremurele și vrem să știm ce a stat la baza Universului? Ce nebunie! Și tocmai acum premiem așa ceva, când, într-o lume zdruncinată de criză economică, milioane de oameni, mai ales tineri, sunt șomeri! Ce sfidare!
Bineînțeles că o confirmare a existenței „bosonului Higgs“ nu servește la nimic practic. (Spre deosebire de dinamita lui Alfred Nobel!) Bineînțeles că, în termeni de eficiență, CERN e o risipă „astronomică“. Bineînțeles că există nenumărate alte domenii care ar merita să fie finanțate mai mărinimos, iar oamenii politici europeni care au susținut experimentul au de ce să fie bombăniți de electorat. Dar tocmai asta și este măreția unor astfel de descoperiri și fericiți oamenii politici care au înțeles-o: inutilitatea practică. Astfel de cercetări nasc din pura nevoie de cunoaștere, răsar din dorința de a ști ceea ce face existența în sine să fie ceea ce este. Thales, Anaximandru, Pitagora, Copernic, Galilei, Newton, Darwin, Einstein și alții n-au vrut altceva decât să știe și prin asta să se uite puțin, ca să spunem așa, în „mintea lui Dumnezeu“. Nu foloasele practice, avantajele economice, nu dorința de a-i servi pe cei nefericiți i-au stimulat și inspirat. Uneori, mai târziu, apar utilizări ale descoperirilor la care inițiatorii nu se gândiseră. Adesea se naște treptat o nouă viziune despre lume, cu influențe profunde în istorie. Alteori apar și aplicații colaterale. Dar, în profunzime, risipa de efort, de mijloace, de viață de dragul cunoașterii pure a rămas în știință o constantă de la Thales până la CERN – reprobabilă pentru moraliști, ininteligibilă pentru contribuabili, păcătoasă pentru fundamentaliștii religioși, ridiculizată de oamenii practici, temută de ignoranți. Am fi fost mai fericiți, mai sănătoși, mai eficienți, mai virtuoși fără ea și fără costurile ei tot mai exorbitante? Nu știu. Poate. Dar știu că n-am mai fi fost oameni. Prin urmare, premiind această inutilitate de 3 miliarde de euro, Nobelul pentru fizică din 2013 a făcut o reverență dinaintea părții strălucitoare a condiției umane. //