Piatra de poticnire

Doamnelor și domnilor din USB/R, nu sunt năzuros și vă fac rabat la multe și mai ales – deocamdată – la „ideologii“ și chiar la populisme. Dar la la Voiculescu, Gâdea & Co – nu.

Andrei Cornea 14.06.2016
SHARE 18

 

Avem dreptul să fim ceva mai indulgenți cu un par­tid nou și proaspăt, precum USB rebotezat USR? Adică să privim – cum am zice – și peste umăr, atunci când ar trebui să ne uităm drept înainte? Merită să le dăm o șansă, fie și printr-o scădere a vigilenței?

 

Merită, pesemne, căci nu lor le-o dăm, ci nouă, săturați de mizeria politică de la noi, de blaturile dintre PSD și PNL, de indecența felului în care ace­ș­tia își votează privilegii în parlament, de catas­tro­fala înfrângere a PNL de la București, care anunță un declin al partidului la nivelul țării. Merită, căci știm cât de lipsite de conținut s-au dovedit a fi pro­misiunile de înnoire ale partidelor mari. Iar dacă nu vom da o șansă noului, atunci când acesta se afirmă, spunem, atunci cu ce îndreptățire ne vom mai lamenta că în România nu se schimbă nimic? Și nu e cu adevărat nou și simpatic acest partid? Priviți la noua lui stea, Clotilde Armand, cu umor, inteligentă, carismatică, cu româna ei frumoasă cu accent galic! Păstrându-ne în zona fe­mininului, ce avem dincolo? Gabriela Firea, Alina Gorghiu? Uuuuh!

 

Așadar, să nu fim cârcotași: Nicușor Dan refuză să se declare de stânga sau de dreapta? Știința po­li­ti­că spune că nu-i în regulă, dar să nu ascultăm de na­zurile ei. Cum să câștigi susținere mai largă, în­tr-o societate pentru care ideologiile nu mai în­seamnă decât minciună? Cum să atragi și vechiul electorat de dreapta, și noul electorat de stânga? E o neghiobie a spune că a trage canalizare sau a ame­liora transportul public nu-i de dreapta, nici de stânga? Firește că e o neghiobie (sau un po­pu­lism cras). (A trage canalizare e un proces tehnic și neutru, dar finanțarea operației și prioritizarea ei nu mai sunt tot așa.) Dar, față de alte prostii ca­re se spun și s-au spus la noi, parcă nu e nici cea mai mare, nici prima, nici nu va fi ultima.

 

Dar dacă refuzul ideologiei e de fapt o ideologie di­si­­mulată - și anume de stânga –, cum spun unii nu fără dreptate? Fie și așa: măcar de am avea o stân­gă autentică, nu o stângă conservatoare și li­che­lis­to-clientelară, precum PSD. Or, măcar atât știm: Nicușor Dan și USR sunt deschis contra PSD.

 

Totuși, ei sunt și împotriva PNL, refuzând orice ali­an­ță tactică cu acesta. Cum de n-ar fi, când jos­ni­ciile acestui partid nu lipsesc? Iată, chiar și acum se pare că PNL și PSD au fost de acord – precum doi tâlhari – să o frustreze pe Clotilde Armand de vo­turile necesare pentru a deveni primarul Sec­to­rului 1. (În treacăt fie zis, scandalul numărării vo­turilor la Sectorul 1 i-a făcut d-nei Armand un ma­re serviciu de PR, de care nu mă îndoiesc că va pro­fita în dauna PNL, în continuare incapabil să înțeleagă ce se întâmplă în țară.)

 

- Sunt însă unele zvonuri neclare privitoare la fon­durile de campanie?

 

- Să nu le dăm ascultare. Politica cere bani și simț prac­tic, nu mofturi. Ar trebui să-i lăudăm pentru ca­pacitatea de a strânge fonduri.

 

- Dar cică ar fi susținuți de Soros.

 

- Ei și, foarte bine! Jumătate din so­cie­tatea civilă din România a fost, de-a lungul timpului, susținută de mi­liar­da­rul iubitor de „societate deschisă“.

 

- Bun, dar se spune că d-l Matei Pă­un, șeful de campanie al USB, are le­gă­turi suspecte cu Belarus; iar de la Be­la­rus la Putin nu-s nici prea mulți pași și nici prea multă „societate des­chi­să“. Asta nu-i serios?

 

- Nimic dovedit! Și pe urmă, ori So­ros, adică americanii, ori rușii: ar tre­bui și răuvoitorii să se decidă!

 

- Totuși, Nicușor Dan n-a părut foarte sigur de el când a fost întrebat în le­gă­tură cu legăturile „estice“ ale lui Ma­tei Păun: ba chiar a lăsat impresia că nu spune tot adevărul.

 

- Să nu cădem în maladia sus­pi­ciu­ni­lor: n-are suficientă experiență la vor­bit în public! Dar NATO, Deveselu? N-o să ie­șim din NATO din cauza lui Ni­cu­șor!

 

Să fim indulgenți, așadar, și mai puțin cârcotași, dar până unde? N-are și in­dulgența o limită? Altfel spus: nu exis­tă undeva o „piatră de poticnire“? Un lu­cru peste care nu mai putem și nu mai voim să trecem? Gândească fie­care cum crede, dar pentru noi există așa ceva în cazul de față: este prezența la Antena 3 – unde d-na Clotilde Ar­mand s-a dus după alegeri, comme si de rien n’était, așa cum Nicușor Dan s-a dus și el înainte de alegeri.

 

Suntem tentați să-i apostrofăm pe cei doi într-un mod frust: ce naiba ați cău­tat la postul infractorului Voi­cu­les­cu, ca­re ispășește 10 ani de închisoare pentru corupție? Vreți să luptați îm­po­triva co­rupției beneficiind de me­dia­ti­zarea uno­ra care au corupt spațiul me­diatic, cum n-a mai făcut-o nimeni în România? Ce semnal dați alegătorilor voștri? Dar, mai ales ca alegător din Sec­torul 1, am un mesaj pentru Clo­tilde Armand:

 

V-am votat, d-nă Armand, dar mi-a pă­rut rău că am făcut-o, după ce v-am văzut ciripind volubil cu Mihai Gâdea, cel care a târât în scârnă pe oricine îl de­ranja pe patronul său și sistemul ma­fiot din România. Cum puteți fi „an­tisistem“ intrând în „sistemul“ tur­nătorului Voiculescu? Vreți să câș­ti­gați electorat? Vi se spune de către consilieri că deja ați câștigat o mul­ți­me de telespectatori ai Antenelor? Po­sibil. Pe mine m-ați pierdut. Poate că nu-i nici o pagubă. S-ar putea, cu șar­mul dumneavoastră, să ajungeți par­la­mentar, ministru, poate chiar pre­șe­dinte. Dar dacă veți face carieră po­li­ti­că prin a pactiza mediatic cu An­te­nele, prezic că veți deveni și dum­nea­voastră un om al sistemului. Și atunci, ce avem cu „ăștia“ de acum?

 

Unii vor spune că exagerăm. Că am devenit brusc prea intransigenți. Că o ieșire la Antena 3 rămâne totuși un de­taliu. Alții ne vor reproșa indulgența de dinainte față de chestiunile „se­ri­oa­se“. Vor spune că am acceptat prea mult. Dar dacă-i puțin, mult - cine știe? Toți știm însă măcar un lucru: că există o piatră de poticnire undeva. Dar unde? Rațional, n-am argumente să o plasez ceva mai înainte sau ceva mai departe pe drum. Cine poate sta­bi­li câți copaci fac o pădure? Câte gafe fac un dezastru? Fiecare să socotească co­pacii și gafele așa cum crede de cu­viință, dar să le socotească. Prin ur­ma­re: doamnelor și domnilor din USB/R, nu sunt năzuros și vă fac rabat la mul­te și mai ales – deocamdată – la „ideo­lo­gii“ și chiar la populisme. Dar la as­ta – la Voiculescu, Gâdea & Co – nu. Pes­te asta nu vă urmez. Aici e piatra mea de poticnire.

Comentarii 18

Scrie opinia ta - 06-19-2016

Doamna Pora sau cine e la butoane, Stergeti Doamna si comentariu pentru domnul telectual Andrei Cornea.

Răspunde

Matei Trambitas - 06-18-2016

Apropo de Soros. Se uita ca el a fost primul care a oferit acces gratuit la internet pentru copiii din Romania la Palatul copiilor din Bucuresti. Datorita lui s-a putut tine primul curs organizat de Internet, cand la politehnica abia se faceau primele experimente de creare a unui provider de servicii Internet.

Răspunde

c.radu - 06-17-2016

Si mie imi displace profund A3, din pricina manipularii agresive pe care o practica in favoarea celor corupti. Dar s-ar putea ca ceea ce face Clotilde Armand, modul in care actioneaza sa fie foarte crestinesc. Hristos i-a scandalizat pe iudei atunci cand a mers in casele coruptilor vamesi, cand a stat de vorba cu desfranatele s.a.m.d. N-a dispretuit pe nimeni stiind ca nimeni nu e fara de pacat. Cred ca este bine ca USB(R) sa mearga si la A3 pentru ca mesajul lor trebuie sa ajunga si la victimele acestei televiziuni. Sunt recuperabili si trebuie recuperati. Altfel, vom continua sa traim intr-o permanenta dezbinare, fiecare parte a electoratului incarcand sa impuna celeilalte alesii ei. USR nu trebuie sa ii reprezinte doar pe cei mai cu carte, mai informati, mai putin manipulabili. Trebuie sa ii reprezinte pe toti si trebuie sa fie in slujba tuturor. Nu trebuie sa faca rabat de la principii si cred ca nu o va face. Daca acum cei care se uita la A3 ii aleg masiv pe puscariabili, poate ca ascultand mesajele date de N.D. sau C.A., vor intelege ca le-ar fi mult mai profitabil sa aleaga oameni cinstiti si competenti. La ei (acesti alegatori) sta posibilitatea de schimbare.

Răspunde

B. - 06-15-2016

Calitatea revistei 22 a scazut dramatic, facand-o uneori irelevanta, din momentul in care stilul intelectual-reflectiv individual a fost inlocuit cu stilul paranoic american de dezbatere publica, fixat pe promovarea uneor mesaje ideologice de grup sau semioficioase....

Răspunde

Lie Ciocarlie - 06-15-2016

Excelent!

Răspunde

ion - 06-15-2016

la noi oricum, daca te uiti in mediul universitar, stangismul primitiv marxist a devenit dominant, ca e de bon ton si occidental, si adesea in alianta cu stangismul nationalist de tip comunism, uita-te numai la revistele de stiinte politice ce se publica, la Universitate, SNSPA, la Litere...de asta si toate comentariile impotriva supermarketurilor, a corporatiilor, a presupusei bigtii ancestrale a romanilor, a antinationalismului nationalist paranoic cum ar veni

Răspunde

cititor - 06-15-2016

Când am scris primul comentariu citisem numai articolul, nu si celelalte comentarii. Acum, ca le-am citit, vad ca i se reproseaza dnei. Armand ca a spus despre Bechtel ceea ce toata lumea stia. Da, la vremea aceea asa era. Dar s-au mai schimbat lucrurile si de noi depinde sa se schimbe si mai mult. Ca administrator local, ce si-a propus USB sa faca e un inceput bun si suficient. Ca partid parlamentar, ce-si va propune sa faca USR si cum nu stim inca si nu ar trebui sa-i descurajam sa incerce.

Răspunde

cititor - 06-15-2016

Prezenta in studioul TV Antena 3 nu ar trebui sa fie piatra de poticnire pentru dvs. sau pentru altcineva. Important e ce si cum spune ce are de spus cel care merge acolo. Antena 3 si tipul de presa vorbita pe care il practica sunt de combatut, nu de ignorat. Mi-ar placea sa va vad pe dvs. sau pe oricare alt intelectual pe care il pretuiesc si admir discutând cu persoane (n-o sa-i numesc jurnalisti) ca Gâdea, Badea, Grecu, Stoicescu, Stancu...Cam asa cum a facut Razvan Ungureanu cu ceva vreme in urma. Chiar si Crin Antonescu a avut o aparitie acolo in care nu s-a pliat pe tiparul impus de moderator, din cate tin minte. ”Jurnalismul” de la Antene nu trebuie doar ignorat si criticat. Isi va gasi mereu destui adepti ca sa prospere si, la rândul lui, sa ignore criticile. Ar trebui pus in adevarata lui lumina, cu argumente, cu ironie, cu inteligenta, cu bun-simt, cu educatie si cultura in dezbateri chiar acolo, la el acasa. Numai asa fanii ar incepe sa-si puna intrebari. E adevarat, n-are rost sa mergi acolo ca sa le canti in struna. Cat despre USB, chiar merita sa fie incurajat, sustinut pana la proba contrarie (care nu poate, totusi fi o prezenta la A3 in campanie electorala). Toate argumentele pro si contra enumerate de dvs. sunt juste. Pe mine cel mai mult m-a dezamagit faptul ca n-au putut sa-si pastreze toti observatorii voluntari in toate sectiile de votare la momentul cel mai important - numararea voturilor. Cei care doreau sa plece puteau anunta asta din timp pentru a fi inlocuiti. Aceeasi lipsa de oameni seriosi care sa stie la ce se angajeaza si care sa-si respecte angajamentul...Argumentul ca au fost voluntari (neplatiti) nu prea tine. Tot neplatiti sau neplatiti suficient vor fi si când vor fi alesi. Ce vor face?

Răspunde

bogdan - 06-14-2016

in romania nu o sa ptinda tipul de dreapta dogmatica fara spatiu de discutii, ezitari schimbari, opinii distincte, facuta dintr-o minoritate de true-believeri si cointeresati uneori explicit care dirijeaza o turma ca in SUA, cred ca si stanga e acolo contagiata de asta in aceeasi masura, desi s-a incercat si exista incercari si la noi - macar cu atata am iesit din comunism, mintea fiecaruia, ce crede, ce zice nu se cumpara, nu se inchiiaza, nu se preseaza, sau immi place sacred asta!

Răspunde

bogdan - 06-14-2016

Referitor la stanga si dreapta : exista un bagaj istoric in pozitionarea asta, dar etichetele difera foarte mult de la o tara la alta, depinde care sunt evenimentele istorico-politice care defineste pozitionarea. Astfel exista tari in care, atat partidele de dreapta cat si cele de stanga, par ca sunt toate de stanga cu gradatii diferite intre ele sau, invers, ca tot spectrul politic e de dreapta, cu niste gradatii intre ele mai spre stanga sau spre dreapta. La limita, ne putem inchipui un nou eveniment sau o noua formatiune care redefineste axa si creeaza o pozitionare a tuturor formatiunilor actuale, fie de stanga, fie de dreapta, catre stanga sau catre dreapta...In orice caz, dinamica stanga si dreapta se defineste reciproc si se contagiaza una cu alta, nu trebuie fetisizata.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 06-14-2016

Domnu Cornea, pai si PNL s-a dus la Antene. N-a aterizat madam Gorghiu la Antena 3 imediat dupa ce a mostenit noul (plus fostul) PNL? Nu ca-i pling de mila lui Nicusor aici. Ramin la parerea mea: In Romania, cum o dai, totul e o buba. Si inca ceva: Cum se face ca astora le treceti cu vederea strindul banilor, dar la PMP nu s-a potrivit? Stiti cit a luat Ridzi ca a strins bani pentru PDL? Cu unii muma si cu ailalti ciuma, domnu Cornea? Asa e in Dialogul Social? Eu zic sa mai cititi proverbele alea romanesti. Cica dormi cum iti asterni.

Răspunde

bogdan - 06-14-2016

interesant si foarte literaturicesc scris! abia mai aflu si eu ce e la tv...ce sa zic?! sunt un fel de stanga noua ideologic astia de la USR, e bine sa fie incurajati macar pentru ca creaza speranta, dar e ceva ce mi-e nu imi suna bine, nu prea imi place, e atitudinea asta de pusti de bani gata - nu o zic peiorativ, populist, gata condamn bogati! - dar o atitudine asa pusti de bani gata cu telefoane mobile si facebook prea mult care se ocupa doar de probleme minore si adolescentine - acuma, sa ma intelegeti, nu trebuie sa vorbesti, ca oricum se vorbeste mult confuz, despre NATO, Europa, statul national, social, liberal si alte mari si marete idei politice, dar totusi, numai cu parcuri, piste de biciclete si cladiri de patrimoniu...parca nu e politica serioasa treaba asta la problemele celor multi din tara romaneasca! deci imi suna un pic neincrezator, de la o posta asa, ca au mai fost la noi grupulete din astea de tineri care au anuntat schimbarea in politica, cu partide, cu sprijin de la tot feluld e lideri de opinie, organizatii, finantatori, si au fost doar o bula de sapun!

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 06-14-2016

Din doua una: USB ori este un partid antisistem, care nu poate avea nici o tangenta cu voiculestii, ori este tot un partid de conjunctura, facut sa le ia voturile celor nemultumiti de "Sistem", ca sa le ofere in loc praful de pe toba. Semnalele contradictorii pe care le da nu sunt de bun augur.

Răspunde

BASCA - 06-14-2016

S-a reusit experimentul,cu gargara lucioasa tii oamenii acasa,la votul de acuma au venit putini,exact ce vroia PSD-ul as opina.Gorghiu e diseara la Gadea,cred ca o sa spuna cum au castigat de fapt liberalii aceste alegeri si cum Bucurestiul e cam ce e zona 51 din USA.Cand toata floarea cea vestita multa ofilita,se duce la Varan acasa si se lafaie in confortabilele fotolii emitand pareri si idei consensuale,cum sa nu te blegesti si sa dai resemnat pe alt canal?A3 devine frecventabila tocmai pentru ca e girata de personalitatile momentului iar talentul amfitrionilor de a te face sa alegi Baraba in locul lui Iisus e bine slefuit.

Răspunde

MIHAI 2 - 06-14-2016

La o lectura rapida a articolului am putea ramane cu impresia ca autorul considera ca o conexiune a lui NicuFor cu Antena 3 este mai periculoasa decat una cu Rusia via Belarus. Nu este asa. Pur si simplu articolul contine o eschiva - zice ca zvonul cu Belarus este necredibil din moment ce circula in paralel cu zvonul privind finantarea NicuForilor de catre Soros. Asa o fi fost - necredibil pana ieri cand Clotilde a afirmat cat se poate de transparent - cu subiect si predicat cum ar zice semidoctii Blaga si Gorghiu - ca Romania s-ar afla in pozitia de vasala fata de ....tara de origine a firmei Bechtel prin intermediul careia s-ar fi platit si un TRIBUT. Mi se pare ca aceast breaking news impune o reactualizare a articolului, pentru a nu lasa loc vreunei grave neintelegeri. O fi Gadea nociv, o fi Antena 3 nefrecventabila, totusi acolo nu am auzit niciodata afirmatii precum asta cu starea de vasalitate fata de SUA. Asa ceva am auzit doar la Vadim . Abia acesta este un detaliu care nu poate fi trecut cu vederea sau ascuns sub covor. Poate ca se cere o luare de pozitie chiar la nivelul GDS , acum , imediat , pana ce tanara speranta francofona nu apuca sa ne farmece pe toti

Răspunde

mrjack - 06-14-2016

Stati putin... nu spuneti dumneavoastra, Revista 22, in nenumarate articole ca: - Antena 3 are un electorat captiv; - electoratul asta captiv este semnificativ numeric; - electoratul captiv al Antena 3 nu aude niciodata si adevarul trecut prin alt filtru decat al invitatilor de acolo si al realizatorilor A3? Pai si tocmai cand vine cineva, care are darul de a nu fi privita ca o reprezentanta a hulitului la A3 basism, prin urmare care are darul de a convinge macar cativa oameni parte a acelui public captiv, care poate transmite mesajul sau fara a fi imediat dar la o parte ca "al celorlalti", merge si face tocmai lucrurile astea, va revoltati? Pai ce vreti, sa ramana Antena 3 cu tot publicul ala captiv, care sa nu aiba niciodata ocazia ca macar sa vada si argumentele altcuiva? Scuze, dar e ridicol. Ar trebui aplaudata doamna Armand, nu blamata, pentru chestia asta.

Răspunde

profesoru - 06-14-2016

Tocmai am găsit în Capital un articol foarte interesant despre cum vede Clotilde Armand relaţia România - America: "Bechtel este o divizie a complexului militaro-industrial american, cu o cifră de afaceri anuală de 37 de miliarde de dolari, un sfert din PIB-ul României. Directorii Bechtel se comportă diferit faţă de orice interlocutor familiar funcţionarilor CNADNR sau firmelor româneşti. Aveau o atitudine de superioritate şi exploatau situaţia avantajoasă în care se găseau, tratând statul roman ca pe un vasal, contractul Bechtel fiind efectiv un fel tribut plătit în virtutea unui tratat de vasalitate." Şi, după cum spune Dan Tapalagă, această viziune este împărtăşită de nucleul USB. Asta ca să votăm în cunoştinţă de cauză la parlamentare.

Răspunde

profesoru - 06-14-2016

Mda. Aţi pledat pentru votarea lui Iohannis în primul tur, în dauna Monicăi Macovei, pentru ca ulterior să vă declaraţi dezamăgit de prestaţia preşedintelui. Acum aţi votat-o pe Clotilde Armand şi deja vă pare rău. Dar aveţi pretenţia să daţi altora lecţii de politică.// Dar articolul ăsta e corect pe fond. Aş mai adăuga că refuzul USB (USR) de a se declara ceea ce este – partid de stânga – ascunde un calcul cinic. USB se adresează electoratului sensibil la problemele legate de integritate, corupţie, stat de drept, buna guvernare. Dar în România acest electorat e de dreapta. Şi nu ar mai vota cu USB (USR) dacă acesta şi-ar da arama ideologică pe faţă. Sper ca lucrurile se vor clarifica, şi că la parlamentare USR nu va mai obţine voturi de la electoratul de dreapta. În Bucureşti a reuşit să păcălească destui, dar ulciorul nu merge de multe ori la apă. Din moment ce umblă cu cioara vopsită nu pot fi o alternativă credibilă la partidele actuale.// Bomboana de pe colivă ar fi selfie-ul făcut de Gâdea cu Nicuşor Dan.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22