Plan de vacanta

Andrei Cornea 27.07.2005

De același autor

In general, in zilele acestea e mai bine sa nu calatoresti (daca ai chef si mijloace sa o faci). Bombe explodeaza la hoteluri, pachete suspecte se descopera in cafenele. La Istanbul nu e bine; in Egipt e mare pericol; in Asia de Sud-Est, cand nu sar in aer localitatile turistice, vine tsunami sau erupe vreun vulcan. Pamantul se incalzeste si se incing si creierele asa-zisilor “militanti“. La Madrid evitati trenul, la Londra - metroul, dar de ce nu, nici trenul nu-i prea sigur. Iar daca scapati de bombele din metrou, aveti grija cum aratati la fata, ca sa nu va impuste politia britanica drept in cap, luandu-va drept terorist. Poate ca asta e vestea cea mai trista dintre toate: pana si britanicii si-au pierdut capul; alearga aiurea dupa dupa falsi teroristi si trag ca in Vestul salbatic! Deja Roma, Atena, New York sunt destinatii periculoase; cat despre Ierusalim, Beirut si altele pe acolo - va vine sa radeti, nu-i asa? Dar, in general, sunt de evitat aeroporturile, avioanele, trenurile, restaurantele, hotelurile, pietele publice, cladirile guvernamentale, centrele de afaceri. Si atunci, unde sa te mai duci? Nu te mai duci!
In cativa ani lumea s-a schimbat atat de mult, incat aproape ca am uitat timpurile cand atacurile teroriste erau o exceptie. Faptul ca orice, oricand, oriunde poate sari in aer, omorand 5, 50, 500 sau 5.000 de oameni care s-au intamplat sa se gaseasca in locul respectiv in momentul respectiv, devine descrierea concentrata a vremurilor noastre. Trebuie sa ne invatam ca suntem vanati cu totii in mod democratic, indiferent cine am fi, ce religie am avea, de ce nationalitate am fi, cati bani am avea, cat de destepti suntem, numai pentru ca hazardul a facut fie sa traim in Europa sau America, fie sa avem de-a face cu Europa sau America, fie sa avem turisti europeni si americani pe la noi, si asta indiferent daca politica dusa de americani sau europeni ne place sau nu, daca o putem influenta sau nu, sau daca are sau nu legatura cu noi! Viata s-a facut din nou periculoasa, nesigura, arbitrara, parand ca-si bate tot mai mult joc de vechile noastre reprezentari despre responsabilitatea personala, justitie si rationalitate.
Asa ca mai bine mergem la Mamaia sau, cel mai bine, ramanem acasa. (Asta presupune insa sa ne amintim ca s-ar putea sa fie cutremur, sau inundatie, sau sa cada un asteroid, sau stiu eu ce sa se mai intample!) In plus, daca ramanem acasa, pericolul cel mare este sa deschidem televizorul sau sa navigam pe Internet, de unde vom afla imediat stiri proaspete despre toate dezastrele de mai sus. Desigur, vom mai viziona si talk-show-uri instructive, inteligente, bine informate, de unde vom afla ca sfarsitul lumii se apropie si vom primi garantia ca il vom putea urmari in direct numai la postul respectiv. (Fireste, exista si stiri mai imbarbatatoare, de pilda, ca presedintele Basescu s-a dus iar la podul de la Maracineni, urmata de stirea instructiva ca si premierul Tariceanu s-a dus si el la podul de la Maracineni.)
In consecinta: nu va mai ganditi la plecari, debransati televizorul si lasati Internetul balta! In schimb, va recomand sa puneti mana si sa mai cititi o carte!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22