Polemica 'glorioasă'

Andrei Cornea 09.07.2013

De același autor

La un an de la evenimentele tulburi din vara trecută, e straniu cât de multe au ajuns să aibă în comun președintele și premierul, acești doi oameni altfel atât de opuși în toate.

Ca printr-o coincidență (dar a fost una?), la exact un an de la „puciul parlamentar“ din 2012, au apărut datele definitive ale re­cen­sământului din 2011, care au arătat că în Ro­mânia trăiesc cam cu 2 milioane de oameni mai puțin decât în urmă cu zece ani. Sporul natural negativ a contribuit cu un sfert la acest declin demografic, iar emigrația cu res­tul. Prinzând ocazia, premierul Ponta s-a grăbit să afirme că, în fapt, referendumul pentru demitarea președintelui de anul trecut ar fi fost reușit, căci în realitate s-ar fi depășit pragul de 50%, dar, a adăugat el melancolic, „aceasta nu ne mai folosește la nimic“. Președintele a replicat iritat că afirmația e „lipsită de responsabilitate“; în­tr-adevăr, Ponta i-a „uitat“ pe românii ma­jori și cu drept de vot aflați în străinătate și care nu pot fi scoși din listele electorale.

Să nu fim naivi: și Ponta, și Băsescu au pro­fitat de împlinirea anului pentru a-și ralia trupele în jurul lor și a se poziționa mai bi­ne în raport cu rivalii din tabăra proprie și criticii. Ponta știa bine ce-i cu românii din stră­inătate, dar a vrut să reamintească elec­toratului uselist că „nu a uitat“ de marele proiect al întreruperii „regimului Băsescu“. De altfel, scandalul fraudei de la bac de la Li­ceul „Bolintineanu“ i-a dat ocazia să ne ara­te și în concret că s-a intrat (reintrat) în regimul când premierul dă ordine Par­che­tu­lui, care le și execută prompt. Închipuiți-vă ce s-ar fi întâmplat, dacă procurorul ge­ne­ral ar fi fost Daniel Morar, așa cum pro­pu­se­se la un moment dat președintele! „Se spa­rie gândul!“, vorba cronicarului. Acum în­să totul e în ordine: criticii din PNL și de la Antene care țipă că, prin pactul de coa­bi­tare, premierul s-a predat lui Băsescu, lui Merkel și Departamentului de Stat să tacă rușinați! Premierul cel uman ne ferește de excesele „comuniste“ ale procurorilor!

Cât despre „tiranul“ Băsescu, acesta se află într-o poziție similară (și simetrică): era atacat tot mai serios de mulți susținători pe motiv că înțelege „pactul de coabitare“ cu Ponta ca pe o cauționare a puterii useliste; mai mult, unii s-au întrebat chiar dacă nu ar fi fost preferabil să fi fost destituit la re­ferendum, astfel încât situația să fie clară cu Băsescu în opoziție (probabil con­du­că­torul acesteia). De aceea, președintele a pro­fitat imediat pentru a-l ataca apăsat pe Pon­ta într-un interviu la Digi 24. S-a remarcat, printre atacuri, caracterizarea turneului asi­atic al premierului abia încheiat drept o „catastrofă“, dar și desființarea proiectului de amendare a Constituției. Băsescu a transmis susținătorilor că el, și nu Ponta, este în continuare șeful po­li­ti­cii externe a României, că are o mare experiență de om de stat, că pre­mi­erul nu a avut mandatul său pentru turneul asiatic, că România rămâne un „partener strategic“ al SUA și nu devine unul al Chinei; de asemenea, el a respins pretenția parlamentului de a deveni „for suprem de decizie“ al poporului român.

Băsescu are nevoie de timp pentru a-și fortifica Mișcarea Populară, a o transforma în partid cu care să ob­ți­nă fie și un succes simbolic la euro­parlamentare. La asta pactul de coa­bitare e de folos, fiindcă îl ferește de o uzură politică prematură. Pe de al­tă parte, el trebuie să dovedească, împotriva PDL-ului condus de Blaga, că numai el, și nu acesta, ori MRU, ori oricine altcineva, rămâne șeful in­contestabil al opoziției; ceea ce pre­supune reluarea periodică a polemicii „glorioase“ cu premierul și USL. Dar și Ponta trebuie să dovedească, îm­po­triva criticilor tot mai numeroase, că are „leadership“, că situația eco­no­mică se ameliorează etc. Știe apoi că e urmărit îndeaproape de partenerii externi, pentru care respectarea „pac­tului de coabitare“ e sfântă. Și pentru el „pactul de coabitare“ ră­mâ­ne fundamental, asigurându-i „spa­tele“, dar nu fără rememorarea pe­riodică a „antibăsismului“. Și el are deci nevoie din când în când de o polemică „glorioasă“ cu președintele și credem că nu e nefericit când aces­ta îi dă un prilej. Și reciproc.

La un an de la evenimentele tulburi din vara trecută, e straniu cât de mul­te au ajuns să aibă în comun pre­ședintele și premierul, acești doi oa­meni altfel atât de opuși în toate: in­clusiv ceea ce numesc polemica „glo­rioasă“ cu partenerul de pact, în ca­re se angajează amândoi periodic și prin care vor să-i convingă pe mi­li­tanții ambelor tabere că, de fapt, „nu s-a schimbat nimic“. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22