PSD - o boală de un sfert de secol

Andrei Cornea 16.06.2015
SHARE 14

La un sfert de secol de la mineriadă, partidul înființat de Ion Iliescu din materialele PCR are încă în gene spiritul autoritar, disciplina gregară, aroganța și mojicia, dar și disprețul față de realitate, moștenite de la comuniști.

 

Cifrele și coincidențele au simbolismul lor: la exact 25 de ani de la nenorocitele evenimente din 13-15 iunie 1990, premierul Ponta, al treilea suc­cesor al lui Ion Iliescu la președinția PSD, se afla la Baku, la deschiderea Jocurilor Europene. Par­ti­ci­pa astfel la o ceremonie boicotată de toți liderii din UE și îi saluta pe sportivi în compania lui Pu­tin, Lukașenko, Erdoğan și, bineînțeles, Ilham Ali­ev, dictatorialul președinte azer. Lipsea în schimb de la Budapesta, unde, exact în același mo­ment, era organizată o întrunire a liderilor so­cialiști europeni. Cu alte cuvinte, premierul ro­mân fugea de stânga democratică europeană și, în disprețul boicotului UE împotriva lui Putin și a încălcării drepturilor omului din Azerbaidjan, se adăuga liderilor autocrați, ultimii dictatori ai Eu­ropei.

Ponta era în locul unde „îl trăgea ața“, am spune, acolo unde l-a adus moștenirea politică de la Ion Iliescu, autorul politic și moral al mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Poate că totuși, din motive de prestigiu, Ponta și-ar fi dorit să fie la Budapesta, și nu la Baku. Dar în capitala Ungariei ar fi trebuit să facă față unor întrebări mai discrete sau mai directe privitoare la situația sa juridică. Ar fi simțit fie și numai pri­viri ironice sau critice, iar în jurul lui s-ar fi făcut probabil gol și tăcere. N-ar fi rezistat acolo pre­textul că a continuat să țină frâiele guvernului, de­și este urmărit penal pentru corupție, numai fiind­că țara are nevoie de stabilitate, nici falsul că do­sarele deschise de DNA împotriva sa sunt politice, nici minciuna că el, personal, este un mare iu­bi­tor al justiției independente, nici...

Se vede de aceea de ce premierul trebuie să de­mi­sioneze, așa cum i-a cerut-o președintele Io­han­nis: nu pentru că așa ar impune-o legea sau Cons­tituția. Legal, totul este în regulă, inclusiv ma­jo­ritatea parlamentară: s-a văzut că o majoritate ma­sivă încă stă în spatele său. Dar Ponta a pierdut orice credibilitate externă, în asemenea măsură, încât nu mai poate apărea nici măcar la un for so­cialist și social-democrat european. E discreditat politic și moral chiar și printre aliații săi ideologici din UE. Iar bulgărele de zăpadă pornit împotriva lui crește în fiecare săptămână.

Vom spune că asta este mai ales problema PSD. La un sfert de secol de la mineriadă, partidul în­ființat de Ion Iliescu din materialele PCR are încă în gene spiritul autoritar, disciplina gregară, aro­ganța și mojicia, dar și disprețul față de realitate, moștenite de la comuniști. Acest partid n-a reușit ni­ciodată – indiferent dacă șefii lui s-au numit Iliescu, Năstase, Geoană sau Ponta - să arunce pes­te bord această moștenire.

Mai mult, e suficient un moment de încordare, ca vechea ere­ditate au­to­crată să iasă la suprafață: deunăzi, Pon­ta amenința opoziția li­berală cu con­tramanifestații și dosare penale doar fiindcă aceasta voia să or­ganizeze o demostrație antigu­ver­na­men­tală paș­nică; îi ținea isonul mi­nis­trul Justiției, Robert Cazanciuc. Trei zi­le mai târziu, ministrul Ioan Rus, ca­re, în 2012, sus­ținându-și șeful plagiator, pretinsese că toată lumea făcuse pla­giate de la Pla­­ton și Aristotel, acum îi tra­ta pe co­piii românilor din străi­nă­tate drept „go­­lani“ și pe nevestele lor drept „cur­­ve“. (Numai momentul de­li­cat în care se afla șeful lui atunci l-a obligat la de­misie.)

PSD n-a înțeles ce s-a întâmplat pe 16 noiembrie 2014. N-a înțeles de ce Vic­tor Ponta a pierdut la un milion de vo­turi distanță de un novice în politică. N-a priceput de ce majoritatea ro­mâ­nilor îl urăște și se teme de el. N-a pri­ceput de ce nici măcar intelectualii de stân­ga, de la Costi Rogozanu, Ioana Lu­pea și până la Vasile Ernu și cei de la CriticAtac, îl resping și îl dispre­țuiesc. Nu s-a lămurit nici de ce pla­giatul șefului său este un lucru grav și că acoperirea lui prin mijloace biro­cra­tice a inflamat scandalul. Dragnea cre­dea că apelativul de „comuniști“ este o nedreptate, pentru că îl lua ad lit­teram. Desigur, PSD nu este, în acest sens direct, comunist. Dar, într-un sens simbolic, dacă ținem seama de me­galomania liderilor săi, de aroganța și lăcomia lor fără margini, de bru­ta­litate, de aderența superficială la nor­mele democratice și la statul de drept, dar și de convingerea că ei sunt pre­destinați să guverneze, partidul a fost și este „comunist“.

Ceea ce nu înseamnă că acest „co­mu­nism“ nu se întâlnește și la alții, de pildă în „marele PNL“. Dar „co­mu­nismul“ este aici măcar un altoi co­rupt, cauzând o boală care ar putea fi vindecată la un moment dat, fie și prin cauterizări severe și amputări; dincolo, la PSD, e constitutiv, genetic. În pofida numelui, PSD nu e nici so­cial, nici democrat și nici măcar cu ade­vărat de stânga. Corupția i-a pă­truns până la măduvă, lipsa de onoare și de simțul răspunderii sunt irem­i­sibile: ocolit de oamenii liberi, a fost și este locul ideal numai pentru șefi de trib și valeți. Cauționându-l politic pe Victor Ponta, PSD își confirmă încă o dată definiția posibilă: boala de un sfert de secol a României.

Comentarii 14

Vicentio B. - 06-22-2015

EX- OFFICIO . 1. NU poate exista indoiala ca Parlamentul este asa numitul LEGIUITOR, fiind unica autoritate leguitoare, in care Parlamentarii, in baza madatelor obtinute de la alegatori, sunt imputerniciti, deci din OFICIU, sa hotareasca /sa adopte Legi. In exercitarea mandatului, conform Constitutiei , Parlamentarii (deputatii & senatorii) sunt NUMAI in SERVICIUL POPORULUI , dar NU pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice in exercitarea mandatului. Prin/sub aceasta PROTECTIE Parlamentarii intreprind/fac aproape TOT CE VOR, dupa strict interese conjucturale personale, de fapt de CLICA. Modalitatea, devenita RUTINA, este simpla /eficace: VOTUL LA COMANDA DE PARTID, care, in esenta MORALA necesara, NU mai coincide cu cea IN SERVICIUL POPORULUI . Acest sistem de vot se numeste IMPERATIV, care , insa, conform Constitutiei este NUL. ! Acesta ILEGALITATE constitutionala, cauza EPIDEMIEI DELITUALE in Romania, este permanent maturata sub covor, pentru ca exista un CONSENS adica, INTERESUL DE CLICA functioneaza prin ROTATIE ! 2. Asa se explica cum, si in cazul recent, ajuns in atentia FNI, DESI parlamentarii NU contribuie din veniturie parlamentare, deci pe perioada mandatului, la Sistemul (bugetul public) de Pensii , iar acesta se afla in DEFICIT de peste PATRU MILIAREDE de Euro, Parlamentarii , acum, sub dictatura votului PSD, isi ROTUNJESC substantiual veniturle, la cele deja EXORBITANTE existente. 3. Sunt exemple/dovezi CERTE ca Parlamentarii NU isi prezinta asa zisele DECLARATII DE AVERE conform realitatii, deci induc FALSURI ( a se vedea chiar cazul celui numit, inca, Premierul) . NIMENI nu cunoste DEPUNERILE /CONTURILE BANCARE din Strainatate. Nimeni NU CERE in mod expres/precis acest lucru ELEMENTAR ! 4. In opinia mea, recenta (16. Iunie 2015) adoptare in Parlement prin care Parlamentarii își acordă PENSII SPECIALE, NU reprezinta > PENSII NESIMTITIE < formularea titlu din Revista 22, CI un act intentonat NECONSTUTUTIONAL / ILEGAL, care OBLIGA (EX OFFICIO) pe Presedintele K.W. Iohannis ca CEARA NEAPARAT consimtamantul Curtii Constitutionale, inainte de parafarea prezidentiala. NENOROCIREA NATIONALA este insa, ca acesta evident voit contaminat, are alte prioritati: relaxari in decor exotic, masina prezidentiala super lux (evident germana), dormitor in Vila Prezidentiala repartizata, restructurat (demolari/modernizari) din proprie initiativa, pe intinderea a 500 M.P. (informatii B1). P.S. Ce ar deveni Casa Alba, daca fiecare nou ocupant, ar interprinde gen MADE Iohannis, megalomanii arhitecturale/ dotari, platite, evident, numai din Buget ?

Răspunde

Liviu din Timisoara - 06-22-2015

Cu ce este mai rea camarila PSD-ista decat cea din interiorul sau preajma PDL - PNL ? Adica tu cereai oamenilor abstinente pe cand incasai spaga la nivel de milion de euro sau faceai retrocedari frauduloase de mii de hectare de padure ...sau percepeai procent din proiectele europene ca sa le aprobi ( vezi perioada BOC !!!! ) ... si strigi ca Ponta este cum este ? Pai Ponta poarta spielhoseri fata de Cocos& ! Ce cauta fratele lui Traian Basescu, si fii-su ...in aranjamente gen Bercea Mondialu, daca tot pedalai pe moralitate si impecabil ?Nene, cat PRETINZI lege si corectitudine tu trebuie sa fii imaculat !Nu e cazu aici!Nu, nu doar PSD-ul hraneste coruptia, ci TOTI ! Finantarea partidelor este un fapt de mare, mare coruptie ! Ia priviti caile ferate - poduri si tunele, sistemul energetic , sistemul petrolier...stiti ca au fost ridicate in vreo 30 de ani ? Astia cat au ridicat in 25 de ani ? Pacat de mortii Timisorii ...tineti cont! Au fost furati ! Au fost mintiti ! Au fost mintiti de beizadelele care se dau in salupe de sute de mii de euro ...de aia care-si tin copiii la scoli straine, de aia care-si pot permite clinici private ...si nu fac absolut nimic pentru tara ... iar restul au salarii de 300 de euro ... Asta e realitatea ! Si culmea, de 4 ani sindicatele tac malc !

Răspunde

Ionescu Ioan - 06-22-2015

Serban Nicolae , fost consilier al lui Ilescu inca din 1990, prieten si aparator (ca avocat) al borfasului aflat acum in puscarie - Catalin Voicu (era si soferul personal al acestui borfas), il acuza pe Traian Basescu de abaterea justitiei de pe drumul corect pe care functiona cand Adrian era prim ministru si Zeita cu plete de Cosanzeana Rodica Stanoiu era ministrul Justitiei (2001-2004), atunci cand ei decideau ce dosare sa mai deschida PNA (predecesorul DNA), pentru cei aflati in opozitie atunci, intre care si pentru Traian Basescu. Ticalosul Serban Nicolae sustine ca Justitia de acum - "basista" nueste partinitoare, ii protejaza pe "basisti" si le inventeaza dosare penale politicienilor cinstiti din PSD. Ticalosul Serban, alaturi de alt ticalos _-plagiatorul m itoman (ultra-mincinos) Viorel, continua sa starneasca ura populatiei credule, neinformate, impotriva lui Traian Basescu. Unde ar fi fost azi Justitia daca nu o aseza (elibera!) Traian Basescu, pe drumul pe care functioneaza azi, spre mandria tarii si aprecierea laudativa generala a marilor state din UE si a SUA?

Răspunde

mistretul - 06-20-2015

Toate leprele politice care au furat me-au tras inapoi,inclusiv basistii si johanistii ,ultimii sunt infometati rau !!!

Răspunde

Vicentio B. - 06-19-2015

RECENTETE EVENIMENTE, publicate rapid de Revista 22 referitor la noile acte de coruotie, parte componenta a sitemului INSTITUTIONALIZAT confirma: Romania, DESPADURITA organizat in mod criminal/infractional, din care au fost furate SISTEMELE de IRIGATIE si MARILE COMBINATE, a fost transformata in 25 ani intr-o MLASINA A IMORALITATII impanzite de cartiere rezidentiale, case/vile supra-dimensionate pentru etalarea desmatului/desfraului/cinismului, insotite da masini de lux, al caror bipezi/bipede detinatori se rasfata atat in Tara dar mai ales in Strainatate. Conturile/Depunerile din Bancile straine NU sunt cunoscute, in schimb , cu un CINISM, imposibil de cuantificat, isi aloca PENSII SUPLIMENTARE in Parlament, pe care Calin P. Tariceanu il numeste in IPOCRIZIA /FATARNICIA sa XXL , drept SINGURA INSTITUTIE DEMOCRATICA din Romania. Asa da INTERES NATIONAL ! Astfel se confirma si legea Conservarii Energiei; NIMIC NU SE PIERDE TOTUL SE TRANSFORMA !

Răspunde

MIHAI 2 - 06-18-2015

CDR + PD , viitor PDL nu s-au cramponat de putere in 2000 pentru ca de fapt nu mai existau. PNT CD a si murit atunci, iar PNL si PD au candidat separat + au intrat in prezidentiale cu 3 luzari / Mugur, Stolo si Roman / ceea ce - suprema dovada a esecului - i-a croit drum in turul 2 lui Vadim. Revenind la dovezile de ELEGANTA a PSD ului - pe care inteleg ca le acceptati ca valide, dar le inlaturati ca irelevante - as zice ca totusi au legatura cu articolul care indrazneste sa evoce o asa zisa EREDITATE AUTOCRATA și nu face economie de vorbe fara acoperire SPIRIT GREGAR, AROGATA ba chiar si MOJICIE. Se sperie gandul de cum ar fi aratat Romania daca in 1990 in locul lui Iliescu ar fi fost ales presdinte Traian Basescu. Cam cum ar fi defilat Marele Maestru al jongleriei, ciubucului si adevaratei mojicii intr-un mediu politic amorf ca acela di 1990 - 2000 ? Sigur am fi avut parlament unicameral, iar Securitatea nu ar mai fi fost nevoita sa-si schimbe numele in Binom. Si evident - numarul mandatelor prezidentiale nu ar mai fi fost limitat la doua, toate scrutinurile fiind castigate de EL , iubitul Unchiului Sam si vesnic beneficiar al - de-acum obinuitei - infirmari digitalizate a rezultatelor exit poll urilor.

Răspunde

codo - 06-17-2015

Trista constatare: au facut pasul inapoi cu eleganta. Dar CDR/PDL s-a tinut de scaun, s-a dat greu plecat, a masluit rezultatele votului numai ca sa nu plece? nu au plecat si ei cu "cu eleganta" adica normal? Daca va place sa mentineti argumentele la nivelul elegantei la plecare, nu veti trage niciciun folos din cele expuse de dl Cornea.

Răspunde

Militaru Mihail Daniel - 06-17-2015

Bravo domnu Cornea!Ar trebui sa citeasca articolul asta si domnul Alexandru Radu care intr-o emisiune la B1TV spunea despre PSD ca nu are nici o legatura cu comunismul!Poate articolul dvs. il lamureste!Asa este:PSD a mostenit de la PCR megalomania, dorinta de a monopoliza puterea politica precum si caracterul corupt!Este greu sa se schimbe!Din pacate si caracterul poporului roman i-a permis acestui partid sa-si faca mendrele cum a vrut el!Psd-istii cunosc foarte bine psihologia acestui popor, in special Ion Iliescu, stiu ca romanii nu pun pret pe iniativa si asteapta pomeni de sus!Iar tovarasii din PSD raspund asteptarilor oamenilor insa pretul este compromiterea democrtatiei si a statului de drept notiuni pe care acest partid le dispretuieste profund!

Răspunde

BASCA - 06-17-2015

Si pentru ca toate astea trebuia sa poarte un nume s-a numit,in cele din urma PSD,partidul obiditilor,al celor nevoiasi,partidul internationalei socialiste,din cele patru milioane, sau sase, sau cate or fi fost de oameni cu carnet PCR,dihania asta si-a tras partea.Toate partidele romanesti au cazut in pacatul adulterului si al hotiei,unul nu e curat.Am mimat democratia si pluripartidismul,am pacalit si-am inselat cum numai un urmas de geto-dac,grec si turc ar fi putut-o face,si daca nu era 2001 cu acel cutremur mondial, eram cam ce e Moldova acum,surioara noastra draga,adica nici asa si nici altminteri, mai prin Eurasia.

Răspunde

Felix - 06-16-2015

E ciudat in sensul ca e contra-productiv pentru partid. De regula mafiotii sunt hoti dar nu tampiti. Cu Ponta in brate, PSD se dovedeste a fi amandoua.

Răspunde

MIHAI 2 - 06-16-2015

In 1996, in fata victoriei Conventiei Democratice, PSD ul s-a retras elegant in opozitie . Nu s-au cramponat si nu au mai chemat minerii. Fir-ar sa fie . Au revenit in la fel de elegant la putere - si PSD ul si cremenalul de Iliescu - in 2000 , au bagat romania in NATO si au parasit din nou elgant puterea in 2004. Iar nu au chemat minerii Vorbind despre elegantza am in vedere nu numi lipsa minerilor ci si antonimul comportamentului eminamente scandalgiu care a marcat si cei 4 ani ai perioadei CDR Constantinscu si cei 10 plus cat or mai fi ani inceputi in 2004. Asa cum Videanu este MARE MAESTRU AL PIETREI SI BORDURII dl Basescu a fost marele maestru al scandalului in ambele perioade despre care spun. Iar maclavaisul rezultat din unirea PNL cu PDL nu este ecat deseul firesc al bulibaselii basiste de 10 plus n ani. Macar pentru faptul argumentat mai sus ca au stiut sa faca pasul inapoi de fiecare data cand au pierdut PSDistii sunt mai aproape de idealul democratic dect oricare alta organizatie politica din Romania. Si cu atat mai mult dect cantaorii statului procurist-basist. Cat priveste instigarea la ura tesuta cu metilculozitate in aceste zile prin evocarea pana la saturatie a ororior mineriadei - se pare ca Liiceanu a avut mare dreptate cand a apreciat ca prostia - incremenire in poiect poate fi si ucigasa.

Răspunde

ronea - 06-16-2015

Vedeti, este partidul care a dat la conducerea tarii 2 penali si un criminal (Iliescu, inca nedovedit). Dar lumea are memoria scurta... Lumea nu a inteles ca la PSD este o problema constitutionala, in codul genetic. Pentru Mrjack de exemplu crede ca este "ciudat" ca partidul ii tine isonul lui Ponta.Nu e nimic ciudat. Este PSD! Cind era Boc, uitasera toti ca prin farmec de Nastase, si se vorbea de PDL -cel mai corupt partide de la revolutie. Dupa Ponta va veni poate X si lumea va uita imediat de caracterul constitutional al coruptiel la PSD si peste inca 4 ani, iar vor vota cu PSD. Fara surpriza, iar vom avea un nou penal sau criminal la conducere...Si tot asa. Cam greu cu memoria...

Răspunde

Felix - 06-16-2015

Ceea ce ma socheaza pe mine e ca in acest moment singurul in PSD care mai are urme de bun simt (atat in sens moral cat si in sen de "common sense") e tot Iliescu.

Răspunde

mrjack - 06-16-2015

Aveti dreptate in tot ce spuneti in acest articol. Dupa cum am mai spus, faptul ca domnul Ponta nu vrea sa-si dea demisia nu ma surprinde peste masura, insa faptul ca partidul lui, cel care va fi marele perdant al unui numar de alegeri care vor urma, nu il forteaza sa si-o dea, asta este de-a dreptul ciudat. Aveti dreptate si atunci cand spuneti ca in PSD nici nu este un partid social-democrat. In Romania post 1989, au existat doua curente politice mari si late: conservator-nivelator (asa-zisa stanga) si conservator-minimalist (dreapta).

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22