De același autor
Adrian Nastase "reloaded". Vesnica prietenie si camaraderie de lupta PSD-PC (fost PUR) "reloaded". Miron Mitrea, Hrebenciuc, Vanghelie, Oprisan etc. "reloaded" si ei. Oare retraim trecutul "reloaded"? Oare in pofida celor patru ani scursi din 2004, a actiunilor penale si a scandalurilor de coruptie care s-au tinut scai de pesedisti, in pofida tuturor mizeriilor si slabiciunilor acestui partid, chiar nu s-a schimbat nimic in tara asta? Se repeta un cosmar? Il vedem pe Adrian Nastase la fel de arogant si de sfidator ca inainte, pe Geoana - desi presedintele partidului - la fel de lipsit de autoritate reala si la fel de fragil ca inainte. Ba il mai vedem privind grijuliu si patern si pe neclintitul Ion Iliescu, cel care nu si-a ascuns niciodata de fapt calitatea de lider din umbra al acestui partid. Si ii mai vedem pe pesedisti, alaturi de noii-vechii lor aliati, deja siguri de victoria din toamna, pregatindu-si posturi de ministri cu atata impertinenta, incat a fost nevoie din nou de Ion Iliescu ca sa le mai domoleasca entuziasmul desantat. Iar, pe de alta parte, cei cativa oameni care pot trece drept autentici social-democrati - grupul de la Cluj ori Cristian Diaconescu - si care in 2005 il aduceau pe Geoana la conducerea partidului si incercau sa-i inlature discret pe Ion Iliescu si Adrian Nastase, in numele reformei interne, sunt ei azi marginalizati si aproape afara. Se pregateste, asadar, PSD sa inchida paranteza de patru ani a guvernarii "Basescu-Tariceanu" (sau, mai exact, "Basescu contra Tariceanu"), revenind la putere cu Geoana prim-ministru si, in 2009, cu Adrian Nastase presedinte?
Catusi pe putin. In pofida sfortarilor disperate ale noilor aliati de a sugera ca istoria e "reloaded", in fapt cred ca niciodata situatia PSD nu a fost mai putin confortabila decat acum, iar perspectivele unei guvernari a pesedistilor de unii singuri sau numai cu aliati precum PC (si eventual UDMR) nu au fost niciodata mai indepartate.
In fapt, asa cum Ion Iliescu a vazut bine, PSD a obtinut numai 28% din voturi la alegerile locale, cel mai slab rezultat obtinut vreodata de acest partid. Mai mult, pentru prima data PSD a fost intrecut, in doua randuri (la europarlamentare si la alegerile locale), la numarul de voturi exprimate (chiar daca cu putin) de un singur partid - PD-L -, si nu de o alianta, cum a fost cazul Conventiei democrate in 1996. Este adevarat ca PSD a reusit sa obtina cele mai multe locuri de presedinti de consilii de judet, dar pierderea fata de anul 2004 este masiva, iar implantarea teritoriala a partidului mult diminuata. Transilvania este complet pierduta pentru PSD, dar si unele judete din "Regat", precum Neamt, Suceava sau Ilfov. In plus, nu trebuie uitat ca - formal cel putin - PSD s-a aflat in opozitie in tot acest timp; or, departe de a capitaliza din erodarea la guvernare a celorlalti, el a pierdut. Principalii sai rivali se pot lauda cu castiguri indiscutabile: PNL a devenit un partid de aproape 20%, reusind sa guverneze cu sprijinul PSD, dar fara a pierde nimic din aceasta alianta tacita, ci dimpotriva. Nu numai ca guvernarea nu a erodat PNL, dar l-a "umflat", l-a facut mult mai puternic decat era in 2004 sau 2005. Iar PD-L, desi a pierdut Primaria Bucurestiului si a facut destule erori, a devenit partidul cel mai votat - si asta in pofida campaniei virulente duse in media impotriva sa si a presedintelui Basescu. Norocul PSD este - fireste - ca dreapta este profund scindata si nu da semne de reconciliere; altminterea, infrangerea PSD ar fi manifesta.
De fapt, PSD nu are aproape nicio sansa sa ajunga in 2008 la guvernare intr-o alianta cu PC in care el sa fie partenerul major si sa-l dea astfel pe primul ministru. Desigur, ar putea avea ministri intr-un eventual viitor guvern condus de un "independent", alaturi de liberali, in cazul cand un guvern de coalitie condus de un prim-ministru PD-L nu va fi posibil. Asta in cazul in care nu vor trebui sa se consoleze cu un premier liberal. Oricum ar fi, a relua istoria, a reveni la anul de gratie 2004, ideal care i-a inflacarat pe Nastase, Vanghelie, Mazare si Voiculescu saptamana trecuta, este azi aproape exclus. Reincalzirea vechii supe pesedisto-peciste - cu toate binecuvantarile Antenelor si cu toate chiotele si promisiunile care au insotit-o - e nu numai un antrenament gretos, dar si de prisos.