De același autor
După încercarea de puci de astă-vară, e în dubiu dacă noi merităm să fim nu doar în Schengen, dar în UE cu totul.
„Putem trăi și fără Schengen!“, a exclamat victorios ministrul de Externe al României, Titus Corlățean, acompaniat și de primul ministru, și de președintele Senatului, Crin Antonescu. Câțiva s-au supărat auzindu-i, dar n-au dreptate. Ce, au spus respectivii vreun neadevăr? Deloc! Bineînțeles că putem trăi și fără Schengen, așa cum putem trăi chiar și fără Uniunea Europeană. Putem trăi și marginalizați, îndobitociți, corupți, cu un prim-ministru plagiator, cu miniștri trimiși în judecată pentru corupție; putem trăi și cu un CSM supus presiunilor politice și așa mai departe. Putem trăi, am trăit așa neam-de-neamul nostru, iar cei peste 66% dintre votanți, care au ales USL la ultimele alegeri, n-au decât să jubileze – România, cică, nu mai stă în genunchi, ci își cere drepturile apăsat: gata, nu mai suntem o colonie a lui Barroso-Merkel ca pe vremea lui Băsescu-Boc!
În pofida acestor auspicii favorabile, nu cred că prea multe guverne din UE vor tremura când, la Consiliul JAI, se va comunica poziția oficială a guvernului român. Cel mult, unii se vor întreba cât de reprezentativă este această poziție, având în vedere că ea nu este împărtășită de președinte. Dar, trecut acest moment delicat, presupun că majoritatea statelor va răsufla ușurată: după încercarea de puci de astă-vară, e în dubiu dacă noi merităm să fim nu doar în Schengen, dar în UE cu totul. Incapacitatea politicienilor români – mai ales, dar nu exclusiv a celor din actuala putere – de a accepta pe deplin și cu bună-credință regulile europene e notorie. Mai grav este că purtarea României a făcut mult pentru a compromite ideea că intrarea în UE poate funcționa și ca o „școală de democrație“: intri incomplet democratizat și modernizat, urmând să înveți lecția democrației pe parcurs. Fals: România a demonstrat că mecanismele de control ale Uniunii, inclusiv celebrul MCV, au fost gândite în mod idealist și naiv, fără înțelegerea profundă a realităților românești. Politicienii UE, atunci când au negociat acordurile de aderare, nu și-au dat seama că duplicitatea este parte aproape indisolubilă a culturii politice românești de 500 de ani. Știu, se poate spune că, de pildă, pe vremea lui Brâncoveanu, duplicitatea era cheia păstrării autonomiei statului, iar în 1914-1916, a realizării aspirației naționale la unire. Și totuși, exercițiul îndelungat al duplicității și ipocriziei politice a lăsat urme adânci, indelebile aproape, subțiind substanța morală a națiunii și a elitelor sale. Iar astăzi duplicitatea nu mai are nici măcar un scop nobil: ea e în favoarea salvării unor elite corupte și împotriva intereselor unei mari majorități, chiar dacă aceasta pare să nu înțeleagă miza.
Uniunea Europeană nu e Imperiul Otoman, sau cel Rus, sau cel Austro-Ungar, pentru a nu mai vorbi despre Imperiul sovietic. Nu am fost înglobați cu forța în UE, nu am fost cuceriți de niciun fel de ieniceri expediați de Bruxelles, ci ne-am dorit cu toții să intrăm și ne-am bucurat când s-a întâmplat. Libertatea de a călători, de a munci, de a învăța oriunde în Europa sunt indisolubil legate de apartenența la o UE pe care se pare că azi tot mai mulți români din țară (căci cu cei din afară e altă poveste!) – spălați pe creier de televiziuni – o consideră o nouă „Înaltă Poartă“!
Dar de ce ne mai mirăm de asemenea falsificări? Noi trăim sub domnia pervertirii adevărului exprimate imperturbabil și nesimțit la un nivel nemaiîntâlnit de la căderea comunismului: când, luna trecută, România a primit considerabil mai multe fonduri europene pentru exercițiul bugetar 2014-2020 decât primise pentru 2007-2013, în condițiile în care bugetul total al Uniunii a fost - și pentru prima oară în istorie – micșorat, iar noi n-am cheltuit decât 10% din fondurile respective, primul ministru s-a declarat „dezamăgit“. Nu primise cât spera el! „Mai mult“, pentru Victor Ponta, însemna „mai puțin“, numai pentru că cel care participase la negocieri fusese președintele! Cum ar mai fi salutat el „marea victorie națională“, dacă ar fi participat el însuși la Consiliul European! Iar destui continuă să creadă în aceste absurdități care își bat joc de inteligența oricărui om normal ori cel puțin caută să le găsească scuze, asta când nu le propagă entuziaști...
Da, putem trăi și fără Schengen, și fără MCV, și fără euro, și, la urma-urmelor, chiar și fără UE! În schimb, nu putem trăi fără minciună, fără dublu discurs, fără corupție la toate nivelele, fără delapidarea banului public, fără incompetență, clientelism, plagiat, falsificare; nu putem trăi nici fără prostie fudulă ridicată la rangul de demnitate națională. Putem, bineînțeles, și fără Schengen; fără Antena 3 nu putem! //