Ruleta lui Dragnea

Ceea ce face președintele PSD e un pariu riscant, inacceptabil pentru o conducere rezonabilă, dar se pare că perspectiva închisorii pentru el și acoliți a devenit prea sumbră și apropiată, pentru a mai fi rezonabil. Joacă la ruletă țara.

Andrei Cornea 10.01.2017
SHARE 12

De același autor

 

Nu-l suspectez pe Liviu Dragnea – omul tare al României din acest moment – că nu are in­ten­ția să-și țină promisiunile electorale esențiale – măriri de salarii, de pensii, de burse, în com­plementar cu tăierea și diminuarea impozitelor și a taxelor. Chiar vrea să facă asta, obținând astfel, cel puțin o vreme, o popularitate su­fi­ci­en­tă pentru a astupa sau a reduce la in­sig­ni­fi­an­ță vocile critice: este vorba despre cei care îi vor reproșa intervențiile legislative în mersul jus­tiției, de exemplu, o lege a aministiei și a gra­țierii, care îi vor „salva“ pe corupții politici, in­clusiv pe el însuși pe pedepse, dar și tăierea „colților“ DNA-ului – deja supus unei teribile cam­panii de discreditare la România TV și An­tena 3. Când se revarsă beneficii materiale, câți vor mai fi cei cărora le va mai păsa de „statul de drept“? Ce influență vor mai avea repro­șu­rile președintelui Iohannis, din fericire, tot mai mult devenit ceea ce nu voise inițial să fie - un „președinte jucător“? Nu cred că va fi nevoie de suspendare; Dragnea nu va voi să riște prea mult și, la drept vorbind, nici nu are nevoie. Cu o opoziție slabă, divizată și fără un lea­dership capabil, cuvintele președintelui nu vor ajunge prea departe, iar majoritatea populației, bucuroasă să consume ceva mai mult, va în­chi­de ochii la abuzuri, la „reabilitarea“ co­rupților, la noi scandaluri de plagiat, la modificarea în rău a legislației penale și așa mai departe.

 

Și să nu uităm că momentul internațional le e favorabil lui Dragnea & Co: Europa stă pe ace, așteptând alegerile prezidențiale din Franța și pe cele parlamentare din Germania. Terorismul is­lamist continuă să înspăimânte și să dividă populațiile, să șubrezească încrederea în gu­ver­ne și în politicile liberale. Valul imigraționist a slăbit pentru moment, dar poate produce ori­când o nouă inundație de proporții. Mulți pun la îndoială însăși existența și necesitatea Uniu­nii Europene. Populismul antieuropean și națio­nalismele sunt în ofensivă. În SUA, o nouă ad­mi­nistrație pare că vrea să se înțeleagă cu Ru­sia, fie și peste capul aliaților europeni și mai ales est-europeni. Poate nu va fi chiar așa până la urmă, dar un timp va persista oricum incer­ti­tudinea, iar tendința izolaționistă și anti­glo­ba­listă a noii administrații ar putea avea efecte pre­lungite. Pe scurt, lumea „cea mare“ nu va avea, probabil, prea mult timp, ori răbdare, ori dis­ponibilitate ca să noteze derapajele „ili­be­ra­le“ ale coaliției PSD-ALDE, nici să reacționeze în felul în care a făcut-o în 2012. Vechiul vis al PSD – de a lua în stăpânire complet România și de a o transforma într-o oligarhie sta­bilă, coruptă și iliberală – pare de da­ta asta mai accesibil decât oricând.

 

Piedica, marea piedică ce poate sta în calea planului lui Dragnea, e eco­no­mia. Ceea ce face președintele PSD e un pariu riscant, inacceptabil pen­tru o conducere rezonabilă, dar se pare că perspectiva închisorii pentru el și acoliți a devenit prea sumbră și apropiată, pentru a mai fi rezonabil. Joacă la ruletă țara – poate că o să-i „iasă“. Într-adevăr, stabilitatea ma­cro-economică în cazul scăderii taxe­lor și al măririi concomitente a sa­la­riilor nu poate fi asigurată – ni se spu­ne – decât de o creștere eco­no­mi­că de minimum 5,5% din PIB anual, prevăzută în programul de guvernare al PSD. E foarte mult, mai ales că ea nu depinde numai de performanțele economiei românești. Trebuie men­țio­nat că estimarea FMI pentru 2016 es­te o creștere de 5%, iar previziunea ace­leiași instituții pentru creșterea din anul în curs este de numai 3,8%. Conjunctura globală – atât de in­cer­tă, așa cum am amintit – poate fa­vo­riza ori, invers, submina exporturile românești ori investițiile străine. Iar dacă creșterea nu va fi cea anticipată de PSD, vor trebui fie reintroduse une­le taxe, fie mărit iar TVA, fie re­du­se beneficiile, ori, chiar mai rău, apă­sat pe pedala inflației (ceea ce Gu­ver­nul Boc s-a ferit să facă). Bineînțeles, o soluție pentru ieșirea din criză ar putea fi mărirea deficitului bugetar peste limita de 3% din PIB, dacă UE va accepta acest lucru – ceea ce nu-i prea probabil. Iar dacă guvernul va trece peste interdicția UE cu ar­gu­mente naționaliste previzibile, rezul­tatul va fi o îndatorare tot mai mare a țării la prețuri tot mai mari și, în final, o posibilă hiperinflație sau/și în­cetarea de plăți. (Căci să nu uităm: noi nu suntem în zona euro, spre a fi salvați precum Grecia.) Pentru PSD și Dragnea aceasta ar fi o perspectivă catastrofală, dar, din nefericire, va fi sumbră și pentru noi toți, indiferent dacă am votat pentru PSD ori îm­po­triva lui, ori n-am votat deloc. Vom plăti un preț foarte mare pentru bu­curia de a scăpa de Dragnea și de cli­ca lui coruptă, cât și de politicile sale de demontare a justiției independente și a puținului stat de drept existent deo­camdată în România și obținut cu atâtea eforturi. Dar – o spun deschis – poate că este unicul preț pe care po­porul român în majoritatea lui tre­bu­ie să-l plătească, pentru a deveni ce­va mai imun – fie și pentru una sau două generații – la sirenele po­pu­lismului. Între timp, avem de ur­mă­rit spectacolul vieților noastre jucate la o ruletă: a lui Liviu Dragnea.

Comentarii 12

ion - 01-16-2017

sa explice expertul in afaceri europene si bascalie politico-intelectuala de la DIlema Veche, Cristian Ghinea, think-tanker, fost-ministru, deputat, ONGiist suprem cu vancate in Delta din pseduosocietatea noastra civila necivila, de ce nu a incasat miliardul ala de fonduri europene, ca cica e expert in asta si cu asta s-a ocupat! e vina lui, PSD are partial dreptate, Ciolos a trecut in buget niste bani pe care Ghinea a zis ca ii ia, altfel nu ii trecea, nu?....Multe rateuri ale Guvernului Ciolos, care a fost necesar pe perioada lui, desi era o strutocamila curioasa din start : de la Vlad Alexandrescu care a fost dat jos ca minerii de niste politruci de la Opera, mai e un pic si auzi ca papusariid e la teatru dau jos ministri, si pana la rascumpararea esuata a Cuminteniei, intentii bune rezultate slabe, totdeauna asa e in zona asta cica de dreapta

Răspunde

Mircea Ordean - 01-15-2017

M-aș fi mirat ca autorul să-l vorbească de bine pe d. Dragnea. Eventual nepărtinitor.

Răspunde

B. - 01-14-2017

eu nu cred ca mai citeste cineva presa noastra de barfe, resentimente, scenarii peste scenarii...aceeasi oameni de un sfert de ecol, aceleasi orgolii, resentimente, secte, neputinte, fonctii, ipocrizii... e un desert complet Romania din punct de vedere cultural sau intelectual

Răspunde

Vicentio B. - 01-13-2017

@Polilogu. La nicknam - ul ales ar TREBUI sa dati atentie comentariilor incepand cu modul de adresare ! NU ne-am cunoscut in nicio imprejurare ! Ca atare, folosirea pers. II -a singular, puteti sa o puneti in aplicare dupa anumite criterii, pe care se pare ca NU le dati atentie. Stil "Made in Romania" ! Punerea de dvs. a cuvantului "rastoarna" , intre gilimele, este ca si cum cuvantul apartine comentariului meu adresat dlui. Cornea, ceea ce este o doua EROARE. Ar trebui sa cititi art. din Constitutie mentionat de mine, pentru a fi in situatia de a INTELEGE substanta juridica realmente vs. Stat de Drept a declaratiilor lui Dragnea. Poate gasiti Dvs. explicatia practica a afirmatiilor lui Dragnea, citate in mod absolut CORECT de mine, fata de notiunea /principiile specifice Statului de Drept, a caror respectare se regasesc IMPLICIT in continutul articolului mentionat de mine , recte art. 82 alin. 2 - Constitutie. DACA aveti probleme in a INTELEGE substanta juridica la care m-am referit, vina va apartine ! Intelegeti mai usor "Ruleta lui Dragnea". Este, efectul mediului VICIAT anti-morala, in care traiti si va vaitati singur – singurel (comentariul dvs. la articolul semnat de Andreea Pora). Asa se explica DE CE ati OMIS, vizibil intentioinat, si precizarile mele privind PIB /cap de locuitor. Probabil ca NU reusiti sa intelegeti /percepeti exterm de multe elemente in SINGURA relatie logica, CAUZA – EFECT ! PS. Eu m-am adresat DIRECT dlui Cornea si ati INTERVENIT Dvs., ceea ce denota o vizibila DIVERGENTA fata de notiunea “polilogu”. Data viitoare folositi substantivul "polilogu", cu articolul necesar !

Răspunde

Vicentio B. - 01-12-2017

@Polilogu. La nicknam - ul ales ar TREBUI sa dati atentie comentariilor incepand cu modul de adresare ! NU ne-am cunoscut DIRECT in nicio imprejurare ! NICI in piata si NICI la, eventual o spalatorie !. Ca atare, folosirea pers. II -a singular, puteti sa o puneti in aplicare dupa anumite criterii, pe care se pare ca NU le dati atentie. Stil "Made in Romania" ! Punerea de dvs. a cuvantului "rastoarna" , intre gilimele, este ca si cum cuvantul apartine comentariului meu adresat dlui. Cornea, ceea ce este o alta EROARE. Ar trebui sa cititi art. din Constitutie mentionat de mine, pentru a fi in situatia de a INTELEGE substanta juridica realmente vs. Stat de Drept a declarattiilor lui Dragnea. Poate gasiti Dvs. explicatia practica a afirmatiilor lui Dragnea, citate in mod absolut CORECT de mine, fata de notiunea /principiile specifice Statului de Drept, a caror respectare se regasesc IMPLICIT in continutul articolului mentionat de mine, recte art. 82 alin. 2 - Constitutie. DACA aveti probleme in a INTELEGE substanta juridica la care m-am referit, vina va apartine ! Asa se explica DE CE ati OMIS, vizibil intentioinat, si precizarile mele privind PIB /cap de locuitor !

Răspunde

Polilogu - 01-12-2017

Regret, dar nu iti impartasesc opinia, domnule. Ceea ce spui nu ”rastoarna ” nici macar cu o virgula afirmatiile d-lui CORNEA. Cred ca ar fi bine sa mai citesti o data articolul. Zau, ca merita.

Răspunde

Vicentio B. - 01-11-2017

“L’ ETAT C’EST MOI !” Stimate Domnule Andrei Cornea, ar TREBUI sa dispuneti de cunostintele TEHNICE, evident incepand cu cele prevazute de Legea de Baza/Constitutie, absolut necesare, pentru a va afla in situatia FIREASCA de a demonstra PRACTIC, adica conform cu Ordinea – necesara- Constitutionala, faptul existent, EXTREM DE GRAV, realmente HOTARATOR si anume ca, in Romania functioneaza "ca uns" , MIMAREA existentei asa zisului "Stat de Drept" ! Desi vorbiti in articolul conceput de acesta NOTIUNE in maniera facuta (va citez): “cati vor mai fi cei caroara le va mai pasa de ‘statul de drept’ ? “ In acest context, de fapt element CRUCIAL, de EXISTENTA NATIONALA, puteti deasemeni demonstra ca, ABSOLUTISMUL sintetizat prin aforismul "L'état c'est moi", se regaseste in varianta - "STIL BARAGAN" - la cel denumit Livia Dragnea de .. Teleorman ! Asa ar fi trebuit sa faceti, INAINTE de a ajunge la “Ruleta lui Dragnea” ! In consecinta, verificabil rapid, acest Liviu Dragnea se regaseste pozitionat drept CONTRA a ceea ce A JURAT (art. 82 alin. 2 - Constitutie ) cu mana pe aceiasi Constitutie, ceea ce ar TREBUI sa aibe consecinte juridice. ! Din multiplele exemple, recte ARGUMENTE, de care le aveti cu prisosinta la dispozitie, sunt cele de SINZEZA referitoare la DECLARATIA PUBLICA a lui Dragnea ( citez din memorie): "vrea sa faca o sectie speciala de procurori care să ancheteze NUMAI judecătorii. !” Aceasta INTENTIE in format IMPERATIV, dovedeste ca acest Draganea se considera Conducătorul, care se află în posesia exclusiva a suveranității. De la el pleaca puterea judecatoreasca, cea legislativa, executiva. ! EL, Drgnea este mai presus de Legea de Baza, el Dragnea se auto – considera varianta de reluarea unui principiu latin "Princeps legibus solutus" - cu un nou sens "a legilor conducătorilor detasati", de asemenea, "rex un legibus solutus" , adica ABSOLUTUS ! PS. Va sugerez, cu verificabila buna - credinta, ca atunci cand doriti sa vorbiti de asa numita “crestere economica” , practicati obiceiul de a NU prelua valorile relative ale “ALTORA”, recte “in procente” , CI faceti referire PRECISE la valorile absolute si anume PIB /cap de locuitor, a carei valoare actuala situeaza Romania pe pozitia PENULTIMA din UE (inaintea Bulgariei) !

Răspunde

Kovesi - 01-11-2017

Asta se cheama instigare la omor, un delict grav. Moderatorul nu se sesizeaza ?

Răspunde

Florin - 01-11-2017

Ce te faci daca moare Basescu?... Sau cand va ajunge un batranel simpatic ca Iliescu?... Gasesti tu pe altcineva, stiu.

Răspunde

Florin - 01-11-2017

PSD-ul va scoate banii din introducerea impozitului progresiv pe venitul personal, deci prin renuntarea la cota unica pentru personae fizice. Ca de aia e partid de "stanga", nu?... Admit ca probabil nu va fi suficient. Nu cred ca vor da inapoi insa pentru ca isi pierd reputatia. Cred ca aveti dreptate, vor busi economia (use it, and abuse it) pana vor avea putin si vor fi scosi de la Palatul Victoria de revolutionari... Apoi patru ani de hibernare si lins rani si iar pe cai mari (pentru ca drepta probabil isi va pune piedica intre timp din nou. Reputatia...)

Răspunde

Joaquin Murieta - 01-10-2017

Justitia nu este independenta ci Basista si comite nedreptati la ordinele tiranului fost presedinte. Dragnea nu poate accepta sa stea pasiv cand colegi si aliati parlamentari cad sub securea in-justitiei Basiste. Revolutia burgheza din Anglia a inceput cand regele Carol I Stuart a incercat sa aresteze 5 parlamentari acuzati de coruptie de un judecator numit de rege. In timpul revolutiei regele si judecatorii lui au fost decapitati. Asa trebue sa procedeze si Dragnea cu Kiovesi folosind acelasi topor.

Răspunde

Polilogu - 01-10-2017

Si de data asta trebuie sa imi dau adeziunea la ideile realiste pe care le aveti! Chiar daca ele trebuiau mai devreme formulate.Poate nu am fi ajuns AICI. Gasesc desfasurarile in curs foarte periculoase, iar semnele ”decopertau” demult aceasta evolutie.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22