De același autor
Nici economic, nici politic, nici social Rusia nu constituie în lumea de azi vreun exemplu demn de urmat.
Aud și citesc săptămânile acestea, de când ține criza din Ucraina, tot felul de „ziceri“ pretins înțelepte, care raționalizează, ba chiar tind să legitimeze atât anexarea Crimeei de către Rusia, cât și, la modul mai general, comportamentul de prădător al acesteia în Ucraina sau în alte părți. Aceste ziceri nu sunt, strict vorbind, false, dar, fiind incomplete, conduc la o imagine profund greșită asupra chestiunii în ansamblu, servind – nu contează dacă conștient sau inconștient – propagandei rusești.
„Crimeea aparține de drept Rusiei – se spune mai întâi; Hrușciov a făcut-o cadou Ucrainei în mod nelegitim.“ Dar ce a fost legitim în întreaga URSS? Frontierele interne, desenate după voia lui Stalin? Absurd. De fapt întreaga URSS a fost un stat nelegitim din cap până-n coadă, născut printr-o lovitură de stat, numită pompos Mare Revoluție Socialistă. Ilegitimitatea generală s-a născut în decembrie 1917, când bolșevicii au dizolvat manu militari Adunarea Constituantă, reieșită din alegeri libere și în care ei nu aveau majoritatea. Nu spun că situația actuală a frontierelor statelor postsovietice din 1991 ar trebui să rămână eternă; dar schimbarea lor trebuie să rezulte din negocieri, nu dintr-un rapt.
„Cazul Crimeei nu face decât să urmeze cazului Kosovo, care a reprezentat un precedent“, se aude foarte des. Formal, cele două cazuri de separatism sunt asemănătoare. Dar există o uriașă diferență de fond, omisă în mod intenționat, cred, din discurs: NATO a intervenit în Kosovo și în Serbia numai după ce situația umanitară din regiune devenise intolerabilă, cu zeci de mii de refugiați albanezi, cu omoruri și epurări etnice. Între timp, lumea cunoscuse ororile de la Srebenica și se știa bine de ce sunt în stare Miloșevici, Karadzici sau Mladici, între timp judecați de crime de război la Tribunalul de la Haga. Oare acțiunile genocidale ale acestora trebuiau lăsate să continue? Nu mai vorbim despre lunile de negocieri între puterile occidentale și Serbia, care nu au condus la niciun rezultat. Nimic similar în Crimeea sau Ucraina: unde sunt crimele, unde epurarea etnică, unde fuga etnicilor ruși? Nici măcar presupușii „fasciști“ ucraineni nu au apucat să comită nicio faptă mai îndrăzneață!
Se spune, de asemenea, că Rusia are un interes fundamental de securitate la Marea Neagră și că în mod justificat nu poate concepe ca țări precum Ucraina sau Georgia să devină parte a Alianței vestice, ajungând astfel vecină cu NATO. Nimeni nu poate nega interesele de securitate legitime ale Rusiei; dar nimeni nu poate omite nici interesele de securitate legitime ale europenilor din Est. Oare de ce aceștia se simt amenințați de Rusia și, îndată ce s-a putut, au intrat în NATO sau au dorit să intre? Pentru că, în trecut, acele țări fie au fost „înghițite“, fie ciuntite de Imperiul țarist, pentru ca apoi, odată cu URSS, să li se impună cu forța regimul comunist. Nu rușii sunt cei urâți sau temuți în toate aceste state, ci regimul politic pe care fie Rusia țaristă, fie URSS, fie acum Rusia lui Putin îl promovează: indiferent de denumire, un regim de servitute și de înapoiere economică.
Mai auzim și refrenul că referendumul din Ucraina a fost democratic și că Rusia nu a făcut decât să recunoască dreptul la autodeterminare al poporului din Crimeea. Dar – poate ar trebui să ne întrebăm - de ce Cecenia nu a avut același drept, iar când și l-a afirmat, a fost „servită“ cu două războaie teribile? Dacă Rusia este, chiar și constituțional, un stat multinațional - și nu-i nimic rău în asta –, pe ce motiv mai poate ea nega Ucrainei dreptul de a avea minorități, inclusiv ruse, pe teritoriul ei?
În general, poate că ar trebui ca lumea să se întrebe mai des: de ce oare Rusia lui Putin cu proiectata lui „Uniune euroasiatică“ nu exercită nicio atracție pentru majoritatea ucrainenilor? De ce nu i-a entuziasmat nici pe balți, pe georgieni, pe moldoveni? De ce, în schimb, toată lumea a vrut și vrea să adere la Uniunea Europeană, în pofida dificultăților economice prin care a trecut aceasta? (Cred că și Rusia însăși ar dori-o, dacă i-ar fi cu putință!) Simplu: fiindcă argumentele lui Putin sunt autocrația, înapoierea economică, șantajul cu gazele și corupția, în vreme ce argumentele UE sunt progresul economic și social, democrația liberală și statul de drept. Nici economic, nici politic, nici social Rusia nu constituie în lumea de azi vreun exemplu demn de urmat. Dimpotrivă, ea stă mizerabil sub acest aspect nu numai în raport cu Occidentul, dar chiar și cu defuncta URSS, care, în zilele ei de glorie, exercita o influență de netăgăduit în diferite medii sociale din Occident. Dorind să „refacă“ Uniunea Sovietică, Putin are, poate, tancurile acesteia, dar nu are – așa cum aceea avea totuși – o ideologie inclusivistă cu vocație universală pe care s-o poată exporta.
De multe decenii ni se tot recită că Occidentul e în declin și Europa tot mai irelevantă: dar atunci oare de ce se înghesuie la porțile „irelevanței“ fie mulțimi nenumărate de indivizi, fie țări întregi? Și de ce „Marea Rusie“ folosește armele, direct sau prin trădători ca Ianokovici, pentru a împiedica popoarele să se arunce drept în brațele celor aflați într-un „declin istoric“? //