Săgeata în nori

Există, cum cred că știți, niște biserici de lemn, norvegiene de cele mai multe ori, dar nu exclusiv, dintre care unele au peste opt sute de ani.

Andrei Cornea 21.01.2020

De același autor

Le recunoști după turla foarte înaltă, ca o săgeată ascuțită. Dar cum e posibil să fie atât de vechi, că doar lemnul nu durează nici pe departe atâta? În fapt, pe măsură ce trece timpul, treptat piesele de lemn din care sunt făcute sunt înlocuite: azi se schimbă o bârnă uzată, peste un timp un căprior putrezit, peste încă un timp un colțar crăpat sau o parte din șindrila acoperișului stricată de ploi și zăpezi.

Cunosc și eu una dintre construcțiile de felul ăsta, ceva mai aparte, ce-i drept, așa că vă pot confirma că deși meșterii ei doresc în general să înlocuiască piesele uzate cu unele noi similare, asemănarea rămâne doar aproximativă și, încet-încet, diminuează. Alteori, dulgherii introduc modificări deliberate. Vor, de pildă, să facă acoperișul mai rezistent sau poarta de intrare mai solemnă, sau să mai înalțe un pic turla, oricum înaltă. În decursul timpului, unele părți se micșorează, altele cresc peste ce erau; nevoia de mai mult spațiu interior conduce la anumite transformări de anvergură, iar ferestrele ajung să fie și ele mărite treptat, pentru că timpurile mai noi pretind mai multă lumină. Uneori, vin și cioplitori, care sculptează ornamente noi în grinzile ce încadrează ferestrele, în acord cu modele mai recente. Alteori, fiindcă au fost inundații și alunecări de teren, a trebuit intervenit și la fundație, care s-a mai șubrezit, și a fost necesar să fie înlocuită și acolo câte o piatră sau câte o bârnă lată, din cele care formează talpa edificiului.

Schimbările acestea inevitabile dau ocazie din când în când la sfadă printre experți și cei preocupați de soarta construcției mele vechi-noi: unii nu încuviințează anumite înlocuiri și ne ceartă că s-au acceptat influențe nejustificate, după ei, și că epitropii și-ar fi încălcat promisiunile inițiale. De exemplu, unii critici ne-au reproșat la un moment dat că edificiul a fost cu totul mutat la dreapta față de locul inițial, iar alții, mai târziu, au pretins, dimpotrivă, că l-am fi tras prea la stânga. (De fapt, nu el a fost mutat, ci doar peisajul s-a schimbat, reperele inițiale s-au modificat și perspectiva asupra locului e alta acum.) Au venit adesea și inși care, foarte indignați pesemne că turla, fiind prea înaltă, aruncă o umbră prea lungă chiar și la amiază, ceea ce sperie iepurii din preajmă, au cerut pur și simplu demolarea lăcașului. „E o relicvă din alte timpuri. E prăfuită. E neecologică!” au clamat ei supărați. „Ba, au protestat alți critici, defectul e tocmai că nu mai păstrează nimic din ce era la început. Motiv pentru care nici nu ne mai interesează, mai ales că s-au ridicat între timp edificii mult mai aspectuoase.” Fiindcă toți aceștia nu s-au pus de acord, meșterii și noi ceilalți ne-am văzut de treabă înainte. Între timp, au fost mereu și necazuri cu banii de întreținere: uneori, au lipsit, motiv pentru care nu s-au putut face înlocuirile și reparațiile la timp; construcția, neîngrijită suficient, s-a șubrezit. Odată, era gata-gata să cadă și a trebuit susținută din afară cu niște prăjini.

În sfârșit, uite că totuși, sfidând anii, zăpezile atâtor ierni și arșița atâtor veri, clădirea asta, sau ce e ea, oricum din alte timpuri, a răzbătut aproape miraculos până azi. Și de atâția ani, în fiecare săptămână în ea se țin un fel de predici publice. Unora le plac mult, alții le urăsc, dar vorba e că s-au ținut neîntrerupt – am uitat de câte mii de săptămâni.

Și totuși, a mai rămas ceva din ceea ce a fost ea în tinerețile ei și ale noastre? Ca materie, aproape niciun lemn inițial nu mai există, și doar una-două pietre mai mari, de la temelie, care nici ele, desigur, n-or să mai dureze mult. Cât despre înfățișare, după cum v-am spus, dacă alături poze din trecut ale ei celor de astăzi, vezi că și ea e diferită, în mare măsură. Și totuși, constat mulțumit că un lucru nu s-a schimbat la construcția mea veche-nouă; cred că de asta o și iubesc: turla aceea înaltă, ca o săgeată; după ce că, neîmblânzită, ambiționează necontenit să sfâșie norii, mai lasă și o umbră scandalos de lungă pe pământ, stârnind frica în iepuri. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22