Satana și politica

Andrei Cornea 01.05.2012
SHARE 9

Liderii useliști și-au dat seama că au dărâmat un guvern, creând enorme așteptări într-o populație îmbolnăvită de resentimente și obnubilată intelectual prin intermediul Antenelor, fără a putea realiza, cel puțin până la alegeri, nimic mai mult decât acel guvern doborât.

Abia treziți din beția victoriei mai mult sau mai puțin neașteptate a moțiunii de cenzură, liderii USL au devenit brusc prudenți și în­grijorați. Guvernarea pare a fi o îndeletnicire mai complicată decât demagogia isterică de la Antena 3 și Realitatea. Victor Ponta a dat noul ton, spunând că USL „nu va putea dubla sa­lariile și pensiile în șase luni“. De fapt, abia dacă sunt bani pentru reîntregirea lor – ceea ce însă intenționa să facă Guvernul Ungureanu – se pare, cu acordul de principiu al FMI. Se speră că se vor putea restitui și pensionarilor sumele considerate ilegale de către Curtea Cons­tituțională, dar numai în mod eșalonat. Cum vor explica aceiași lideri PSD, care i-au ațâțat pe pensionarii din Argeș să asedieze tri­bunalele, că au doborât un guvern pentru a face exact același lucru ca acela?

Întrebat de jurnaliști dacă va anula hotărârea de guvern care autoriza o linie de predare în limba maghiară la UMF din Târgu Mureș - autorizație care constituise unul dintre punc­tele principale ale moțiunii de cenzură –, Pon­ta a dat-o cotită: că să vedem, că mai întâi să capăt învestitura parlamentului, că mandatul va fi limitat. De fapt, Ponta a aflat (cam târziu) că a retrage maghiarilor un drept câștigat ar fi extrem de riscant: ar conduce, probabil, la în­răutățirea relațiilor cu Ungaria, la supărarea Co­misiei Europene; nu sunt excluse ma­ni­fes­tații de stradă la Târgu Mureș. Un UDMR con­curat de radicali ar avea tot interesul să apese pe pedala frustrării naționale. În plus, UDMR poate deveni la un moment dat un partener de guvernare al USL, cum a mai fost. E im­prudent să-l împingi pe termen lung de partea PDL. De altminteri, probabil că anumite ne­gocieri sunt deja în curs pentru susținerea noului guvern în parlament. Cum s-ar explica altfel că Kelemen Hunor nu a exclus votarea noului guvern, desigur, abia „după studierea programului de guvernare“?

USL era, până recent, foarte vehementă, ce­rând renegocierea acordului cu FMI, mai ales în sensul măririi deficitului bugetar. Astăzi, situația pare a se fi schimbat. Luni, Victor Ponta s-a întâlnit cu troika, nu înainte de a anunța, propagandistic, că vrea ca FMI să plece din România cu scrisoarea de intenție a noului guvern în buzunar. Nicio vorbă despre renegociere, în schimb afirmații liniștitoare că noul guvern „dorește să păstreze stabilitatea macroeconomică a țării“. Tare mă tem că se vor potrivi perfect vorbele rostite altădată de partenerul său, Crin Antonescu, schimbând, firește, tot ce-i de schimbat: „Domnul Franks vine, mai mestecă o gumă, îşi mai pune ochelarii, mai scoate ochelarii, mai spune cât trebuie să fie deficitul, dom­nul Băsescu spune «să trăiţi» şi îi ordonă după aceea lui Emil Boc“. Dar Antonescu nu e primul po­litician român care ar trebui să-și înghită limba.

 

USL a răsturnat un guvern despre ca­re a susținut că e „șantajat“ de „gru­puri de interese“ pentru a exploata resursele minerale ale țării. Se ve­hiculase ideea că se va înființa un minister nou, cel al Resurselor mi­nerale și Energiei, preluat de PSD prin deputatul Iulian Iancu. Să fi în­cercat PSD să se lase și el „șantajat“ odată cu reluarea privatizărilor în domeniu, nedorind să cedeze con­trolul acestor resurse? Urmează să ve­dem numai care vor fi noile „grupuri de interese“. Aceleași sau altele? Unele surse WikiLeaks vorbesc des­pre Rusia..., dar să sperăm că e nu­mai o bârfă. Cine poate pune la în­doială pa­triotismul pesedist?

Până una-alta, liderii useliști și-au dat seama că au dărâmat un guvern, creând enorme așteptări într-o po­pu­lație îmbolnăvită de resentimente și obnubilată intelectual prin in­ter­me­diul Antenelor, fără a putea realiza, cel puțin până la alegeri, nimic mai mult decât acel guvern doborât. Atunci, cum să mai explici moțiunea de cenzură? În plus, Băsescu n-a ca­pitulat. Mai rău, cică urzește com­ploturi: „Întâlnirile și sfaturile de taină de la Neptun nu prefigurează o acceptare fair-play a noii formule de guvernare, din partea lui Traian Băsescu“, atenționează ca un în­țe­lept Adrian Năstase. Într-adevăr, la Neptun, Traian Băsescu s-a întâlnit cu MRU. E lată! S-ar putea ca, într-adevăr și așa cum a anunțat, MRU să nu-și fi spus ultimul cuvânt în po­litică, deși a fost demis cu ajutorul neprecupețit al celor care trebuiau să-l susțină. Oricum ar fi, Băsescu „își bate joc de țară“, scrie Alina Mungiu Pippidi (pe ziare.com). De ce? Fiindcă i-a cerut lui Ponta să-și respecte promisiunea cu salariile bu­getarilor, ceea ce, zice d-na Pippidi, o să fie catastrofal! Aș fi vrut să o văd pe aceeași d-nă Pippidi scăpând o vorbă despre inoportunitatea de­punerii moțiunii de cenzură. N-a fost să fie! Însă nu toți partizanii noii puteri fac asemenea sofisme, pentru a indica, a mia oară, cine este piaza-rea care îi duce în ispită și greșeală pe politicienii români devotați na­țiunii. Primarul Onțanu și-a măr­tu­risit, în numele UNPR, fostul par­tener de guvernare al PDL, ex­pe­riențele existențiale care l-au condus alături de noii-vechii amici: „Ne-am lepădat de Satana“! Amin!

TAGS:

Comentarii 9

nelut - 05-16-2012

D-le ostap fiind sub influenta antenelor si a nerealitati, nu ma mir de miopia D-voastre, xcare totus ar trebuii tratata in tara sau strainatate. Nici acuma nu suntet constient de demagogia si minciuna prpopvaduita de gasca pesedista si penelista. Daca aveau solutiile miraculoase trebuia sa le explice mult mai devrema si sa intre la guvernare (prin metoda cumpararii de parlamentari), nu acuma cand lucrurile sunt calmate si se fac pregatirile pentru aleger. Cum puteti compara propunerile pentru ministri la educatie facute de poanta cu un om scolit la Universitati recunoscute si lucrator in tarile cu ce mai dezvoltata tehnologie sau un repetent si pocherist, fara cunostinta de limbi straine cu un individ care a demonstrat reale insusiri de intelectual. URGEN VA RECOMAND SA CONSULTATI UN NEUROLOG SI SA VA OPERATI DE CATARACTA

Răspunde

ostap bender - 05-05-2012

domnu' Cornea, cam in pana cu inspiratiunea ... la capacitatea dumneavoastra reala de analiza, tecstuletul produs la hebdomadaire e subtire tare ... reprosurile pe care le adresati fostei opozitii, venita, e adevarat cam pe nepregatite la putere sunt demagogie pura si simpla. la experienta dumneavoastra este totusi de neacceptat sa cereti USL sa se apuce sa faca in acest mandat tranzitoriu catre alegerile generale altceva decit sa dezamorseze bombele sociale majore create de guvernarea anterioara, sa asigure gestiunea curenta a problemelor si sa organizeze onest si corect procesele electorale. nu credeti ca pentru celelalte ar trebui sa aiba un mandat expres din partea electoratului, in urma alegerilor din toamna? cit priveste rationamentul ca pentru atita lucru nu era necesar sa-l taie dela portie pe MRU, hai sa fim seriosi, domnu' Cornea, stim impreuna cit de important este sa ai un ministru prietenos la interne atunci cind se da liber la vot ... in alta ordine de idei, recunosc deschis limitele de informare si cunoastere si marturisesc umil ca nu am cunostinta de mai nimic din opera carturareasca a domnului MRU, exceptie facind acea caramida penibila tiparita de POLIROM in 2008 ...

Răspunde

profetia - 05-04-2012

. la 1 octombrie 2012 salariile bugetarilor vor fi sporite cu 20% . nu stiu cine va realiza aceasta performanta

Răspunde

rizoaicad.arges - 05-03-2012

@vadim@becali! Ce are sura cu prefectura? Nu inteleg ce cauta Clujul cu Vatra Romaneasca, in povestea de la Targu Mures!

Răspunde

gyorgy tozser - 05-03-2012

Oare n-ar fi cazul sa povestim ceva despre subminarea economiei nationale?In aceeasi zi in care discutam despre subminarea educatiei nationale.Pentru ca -vorba olteanului-"esti sarac?mirosi a prost".

Răspunde

vadim@becali - 05-02-2012

Rizoaca, nu te mai uita atita la Antene ca te prostesti de tot! Legea educatiei prevedea multiculturalismul, deci cea care era incalcata era exact aceasta lege. La UMF Cluj e o gasca de la Vatra Romaneasca, unii care vad "agenturili" si vinzarea Ardealului si in picatura de ploaie.

Răspunde

fdan - 05-02-2012

Citez: "Cu cat mai prost si mai obedient, cu atat mai bine pentru gurile flamande de clienti, de abonati (noii abonati) la comenzilor publice de lucrari; lucrari pe care Romania, in marea lor parte, fiind prea saraca, nu si le permite. ". Nu credeti ca l-ati destul de bine pe Emil Boc?

Răspunde

rizoaicad.arges - 05-02-2012

Dle Cornea! Dvs., ca intelectual de vaza, nu ati aflat ca USL nu a contestat dreptul maghiarilor de a avea, la Targu Mures, o linie in limba maghiara, ci INCALCAREA legii AUTONOMIEI Universitare???

Răspunde

Chitu Constantin - 05-02-2012

Mai bine-si bagau un bat undeva, decat sa initieze o motiune de cenzura. Am crezut, initial, ca o face doar asa, de opereta, de spectacol, ca exercitiu de opozitie pentru a mima "preocupare", "interes" pentru binele romanului. Numai ca, uite, s-au prins in mrejele propriului joc de parada democrata. Numai sa-i tina balamelele pomenilor electorale pana al alegerile din toamna. Ca dupa aia... cam stim noi ce ne-astepta. E prosti, vorba lu' Cocosila (din Morometii). De fapt nu ma mira, In fruntea partidelor nu e nevoie de oameni destepti si cu personalitate. Cu cat mai prost si mai obedient, cu atat mai bine pentru gurile flamande de clienti, de abonati (noii abonati) la comenzilor publice de lucrari; lucrari pe care Romania, in marea lor parte, fiind prea saraca, nu si le permite. De fapt romanul n-o va duce nici mai bine si nici mai rau decat sub vechea garnitura de politruci; o va duce la fel (la fel de prost adica). Nu ma mir si nu sper, doar asist la noul spectacol ce e pe cale sa inceapa, care ne va domina viata pe urmatoarea perioada de patru ani.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22