De același autor
Întrebarea asta și-o pune o țară întreagă: nu cumva istoria de față este rezultatul unui compromis în spatele ușilor închise, astfel încât premierul să poată face un pas îndărăt, invocând motive medicale?
Premierul Victor Ponta nu se oprește din a ne stârni uimirea. După ce a fost pus sub urmărire penală de DNA, după ce parlamentul a refuzat să-i ridice imunitatea, brusc premierul a dispărut din peisajul accidentat al politicii românești.
Mai întâi se duce să asiste, la Baku, la Jocurile Europene, încălcând boicotul decis de toți liderii europeni. E fotografiat în compania lui Putin. Între timp, e convocat la DNA, dar nu revine în țară și decide intempestiv să se opereze la genunchi, unde suferise o lovitură la baschet mai de mult. Nu revine în țară nici pentru operație, ci, fără să anunțe în prealabil, dispare în Turcia (se pare, cu avionul președintelui Erdoğan), de unde își anunță operația pe Facebook, la o clinică specială din Istanbul. Pretextul „înstrăinării“ ar fi liniștea de care nu ar beneficia acasă. Îl lasă pe vicepremierul Oprea să gireze treburile curente în locul lui. Dar de vineri până duminică după-amiază România nu are premier, deoarece delegația dată lui Oprea expirase. În sfârșit, comunică faptul că va fi în incapacitate de a conduce guvernul timp de circa o lună și îi recomandă președintelui Iohannis să-l numească pe același Gabriel Oprea prim-ministru interimar cu toate prerogativele, conform articolului 107 (3) din Constituție. Scriu aceste rânduri duminică seara și situația este aceasta în acest moment. Probabil că președintele va face respectiva numire. Probabil că premierul va rămâne în Turcia încă o bucată de vreme, chipurile, sub tratament postoperatoriu și de recuperare. Oare va mai fi prim-ministru când va reveni în țară?
Având în vedere, pe de o parte, că operația la genunchi nu se impunea cu necesitate în acest moment, putând fi pregătită din timp, pe de altă parte, faptul că Victor Ponta este urmărit penal de DNA și că președintele i-a cerut demisia de mai multe ori, în fine, că parlamentul a refuzat să-i ridice premierului imunitatea, ne întrebăm – și cred că întrebarea asta și-o pune o țară întreagă: nu cumva istoria de față este rezultatul unui compromis în spatele ușilor închise, astfel încât premierul să poată face un pas îndărăt, invocând motive medicale? În acest fel, nici nu și-ar da demisia, părând că o face din cauza acuzațiilor de corupție, nici n-ar pune parlamentul în situația de a continua să refuze ridicarea imunității, dar s-ar pleca de facto dinaintea presiunilor interne și externe.
Formal, premierul poate reveni oricând într-un termen de 45 de zile, spre a-și relua activitatea, conform articolului 110 (2) din Constituție. Dar poate că tratamentul se va prelungi, vor apărea unele complicații etc. De fapt, oficial, opinia publică românească nu a fost informată asupra bolii lui Victor Ponta. Neexistând un diagnostic oficial, indisponibilitatea premierului se poate prelungi ad libitum. Or, odată depășite aceste 45 de zile, guvernul este considerat demis și vor începe consultările președintelui pentru nominalizarea unui nou premier, care ar putea fi tot Gabriel Oprea. Desemnarea stă în mâna președintelui Iohannis și acum începem să înțelegem mai bine de ce apărătorul „interesului național“ a amenințat atât de vehement că va părăsi coaliția, dacă se vor adopta schimbările propuse de diferiți parlamentari din coaliția de guvernământ la codurile penale. Știa că nu va putea obține nominalizarea președintelui fără un asemenea gest, care, pesemne, făcea parte din târg. Ar accepta însă PSD să fie condus de Gabriel Oprea, nu numai trei-patru săptămâni, dar și până la alegerile de peste un an și jumătate? Sau nu are încotro, după ce „locotenentul“ Dragnea a fost eliminat de condamnarea în primă instanță în procesul referendumului?
Deocamdată, nu fac decât să speculez. Rămâne un lucru sigur: totala lipsă de transparență, ba chiar secretomania în care a fost și este ținut tot ceea ce e legat de situația medicală a premierului. (Lucrurile au stat complet diferit în 2006, când președintele Băsescu s-a operat la Viena de hernie de disc.) Am zice că e o vrednică moștenire comunistă. Iată de ce, orice speculație devine nu numai licită, dar aproape inevitabilă.
Comentarii 4
BASCA - 06-23-2015
Eu opinez ca nu-i niciun targ,Johannis nu are deprinderile astea de a vedea prin pereti,el e doar crucit de inventivitatea unora de a fenta justitia si pareaza constitutional,only.Se pare ca la barza chioara chiar ca face Dzeu cuib.Cat despre smecheras,o galeata de laturi de la A3 si dus este cu tot cu menisc si plisc.Ce-i greu de inteles:PNL si UNPR o pun de-o guvernare,aferim!
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 06-23-2015
Turcia se simte umilita ca nu a fost acceptata in Uniunea Europeana si incearca sa se revanseze, facand o alianta (formala sau informala, nu conteaza) cu Rusia, in ciuda faptului ca in trecut a suferit multe infrangeri militare umilitoare din partea Imperiului Tarist. In prezent, Turcia lui Erdogan nu poate fi considerata un aliat militar de nadejde al NATO si e putin probabil sa se duca militarii turci ca sa lupte pentru o Olanda ipotetic atacata si cu atat mai putin pentru Romania, asupra careia pericolul unei agresiuni rusesti este mult mai real. Rusia ramane inamicul natural al Romaniei, iar Turcia, in contextul actual, devine paradoxal un stat prietenos fata de Rusia. Alianta NATO, UE si SUA au o problema de rezolvat aici.
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 06-23-2015
La Atena au avut loc puternice proteste ale societatii civile contra premierului grec, care, ca si Ponta, joaca in acelasi film, dorind sa tarasca Grecia in sfera de influenta a Moscovei (uitand ca din cauze similare Grecia a fost sfasiata de doua razboaie civile si a avut parte de dictatura coloneilor, ultima solutie in fata pericolului mult mai mare al instaurarii dictaturii comuniste pe pamant grecesc). La Bucuresti, guvernarea PSD (o extrema stanga mascata) in frunte cu primul ministru urmaresc, la fel ca si guvernarea de extrema stanga din Grecia, scoaterea tarii din NATO si UE si revasalizarea Romaniei fata de Moscova. Miza politicii rusesti actuale este stravezie si numai un dobitoc nu poate realiza ca Moscova, care a pierdut controlul asupra Ucrainei, vrea sa dea sah Europei, preluand controlul in Balcani, de la Bucuresti, via Sofia, pana la Atena. Daca s-ar intampla asa, petrolul romanesc va curge din nou zi si noapte pe conducte cu diametrul de un metru in butoiul fara fund rusesc si Romania ar fi spoliata economic de Rusia, care nu ii va plati nici o rubla pentru tot ce ii va lua. Ponta si guvernarea sa antiromaneasca, antieuropeana si antiamericana trebuie sa plece de urgenta!
RăspundeMIHAI 2 - 06-23-2015
Turcia este aliatul de nadejde al SUA si al Romaniei, deorece este STAT MEMBRU NATO. Daca Olanda ar fi maine atacata ostasii romani si turci si-iar varsa sangele pentru libertatea neerlandeza de a fuma legal marijuana. Romania este STAT MEMBRU NATO , fiind primita in acesta organiztie pe vremea cand Presedinte era Ion Iliescu, iar Premier era Adrian Nastase. Astia doi au pregatit de altfel temeinic si intrarea in UE cu care se impauneaza Basescu. Cu ce au fost nelijenti si Iliescu si Nastase e treaba cu Schengen ul . Iar daca ei nu s+au straduit + normal ca basescu nu a reusit s-o faca nici in 10 ani . Adevarul se incapataneaza sa nu se lase mutilat in tiparele propagandei postbasiste. Pana si jocurile acelea pe care o tara amarata si-a dat sufletul sa le organizeze cat mai bine se numesc JOCURI EUROPENE. Rusine , Pona, ca te+ai dus la JOCURILE EUROPENE ! Haida de !
Răspunde