De același autor
După fierbințeala Băsescu, ni se administrează acum glaciațiunea Iohannis. Oare în ce fel vom supraviețui acestui șoc termic?
Suntem, ce-i drept, un popor de guralivi. Taclaua, bârfa, pălăvrăgeala, cleveteala, vrăjeala, șueta televizată sunt sporturi naționale. Mai grav: vorbim - și nu o dată dezarticulat, incontinent sau vulgar – fiindcă nu știm să gândim și ne e lene să acționăm. Cuvintele – credem – sunt ieftine, nu responsabilizează, dar cârpesc imaginea cu care camuflăm adevărul despre noi înșine. Fără îndoială, suntem maeștri ai vorbelor fără creier și – tot mai des – indecente și fără gramatică.
Așa stând lucrurile, vrea d-l Iohannis să ne administreze o lecție? Este tăcerea persistentă a domniei sale un mijloc educativ, prin care un reprezentant al spiritului faustic vrea să ne învețe pe noi, balcanicii, că „la început a fost fapta“? În orice caz, după ce am avut un președinte nu o dată trădat de spusele sale nepotrivite ca moment și ton (deși nu neapărat în esența lor – vezi episodul „Arafat“) și a cărui prezență publică și verbală era năucitoare, actualul președinte dorește să ne priveze de aproape orice prezență publică, chiar și în momente când indignarea oamenilor simte nevoia acesteia. După fierbințeala Băsescu, ni se administrează acum glaciațiunea Iohannis. Oare în ce fel vom supraviețui acestui șoc termic?
Mă tem că d-l Iohannis nu are intenții didactice și că, pur și simplu, ignoră senin faptul că vorba și fapta nu se privesc neapărat de pe versanți opuși. De altminteri, președintele nu tace decât la modul propriu; altminteri, el (sau, mai exact, echipa sa) scrie de zor pe Facebook. Anost, deși corect în fond, și cu întârzieri uneori. Și când te gândești că președintele se supără pe cei care întârzie cu un minut-două la rarele întâlniri cu presa! A trebuit să o înghițim și pe asta: ambasadele SUA, a Marii Britanii și a Olandei să-și exprime criticile la adresa votului rușinos din Senat cu privire la ridicarea imunității lui Dan Șova cu câteva ore înainte ca „prietenii“ d-ului Iohannis să-i afle opinia pe Facebook. Impresia – dezastruoasă – a fost că președintele îngână platitudini corecte dictate de alții. Ar fi putut ameliora această impresie – probabil falsă – apărând seara la televiziune într-o conferință de presă sau într-un interviu. N-a făcut-o.
De fapt, problema nu e nici de Facebook, nici de text – scris sau exprimat oral: problema ține de emoția care ar trebui să se strecoare în fiecare frază, în fiecare vorbă, în fiecare literă a discursului politic cu efect. Căci vorbele nu devin fapte în politică decât dacă sunt încărcate de emoție, acționând în masa populară animată de sentimente contradictorii, de temeri neclare, de speranțe nemărturisite, de intuiții neexprimate, precum un cristal într-o topitură suprasaturată: declanșează o cristalizare în masă a opiniilor. Marii oratori politici – de la Demostene și Cicero și până la Winston Churchill – nu au convins neapărat prin logică sau valoarea argumentelor; nici justețea cauzei nu a avut un rol esențial întotdeauna. Determinante au fost emoția, pasiunea care au animat discursul, producând o transmutație cvasi-alchimică a vorbelor în fapte: o nouă direcție, o nouă voință, o mare acțiune unitară a națiunii „cristalizate“.
Suntem la o cumpănă istorică: mai toți admit că acțiunile DNA în special și ale justiției în general împotriva unui mare număr de reprezentanți ai clasei politice au creat o situație fără precedent. De aceea, suntem precum o topitură amorfă, suprasaturată de temeri și incertitudini. Desigur, oamenii de rând tind să salute demolarea politicienilor pe care îi simt corupți. Dar alții îi ceartă aspru pentru bucuria lor. O ticăloasă campanie de presă anti-DNA a avocaților ocupă ecranele. Vechi inamici politici și-au dat mâna spre a discredita justiția; comentatori stimabili sau mai puțin stimabili le țin isonul. Informațiile parțiale, știrile trunchiate deliberat circulă tot mai insistent. Nerușinarea și ipocrizia partidelor ating cote ridicate. Confuzia domnește în topitură. Nu s-ar cuveni atunci ca președintele să fie cristalul care să o elimine?
Poate însă că președintele se teme că orice intervenție mai pasională în favoarea „revoluției DNA“ va fi interpretată drept un amestec în justiție. Nu: nu poate fi amestec în justiție a-i critica aspru pe politicienii care uzează de tertipuri anticonstituționale pentru a scăpa, nu poate fi amestec în justiție a denunța ipocrizia partidelor – inclusiv a „marelui“ PNL – în a răspunde onest actualei situații, nu poate fi amestec a cere populației să aibă încredere și speranță.
Și totuși, președintele – încă beneficiarul unei imense popularități – se complace în a scrie misive searbede și întârziate pe Facebook. Desigur, „libretul“ e corect, dar lipsa „muzicii“ face ca efectul practic să fie aproape egal cu cel al tăcerii. Nimeni nu crede cu adevărat în protestul respectiv, fiindcă absentează din el emoția care să ne asigure că șeful statului e una cu spusele sale. Ceea ce ne-am dori este să simțim că acestea nu sunt emise în contul unei fișe a postului, ci sunt rostite în temeiul unei datorii morale imprescriptibile.