Sunt disperati!

Andrei Cornea 15.02.2006

De același autor

Sa facem un test de contrafactualitate: ordonanta deja celebra care a schimbat PNA în DNA, permitand institutiei respective ca, în acord cu Constitutia, sa ancheteze parlamentari si ministri, trece cu o larga majoritate în Senat. Coalitia s-a mobilizat exemplar pentru ocazie, senatorii Puterii au revenit fuguta din strainatate ori au iesit palizi de pe patul de spital, însisi ministrii senatori au lasat de izbeliste gravele probleme de stat. Dar surpriza: chiar o parte importanta din PSD a votat pentru ordonanta, nu pentru a sustine guvernul, ci în numele luptei împotriva coruptiei si al interesului national. Iliescu a declarat ca ordonanta raspunde imperativelor momentului, intrarea în UE, Geoana a clamat ca PSD vrea o noua imagine, Mitrea ca ei n-au de ce sa-i protejeze pe corupti prin revocarea ordonantei. Intre timp, Nastase a laudat votul pozitiv al colegilor lui, dupa care i-a invitat pe procurorii DNA sa-i faca perchezitia cat mai curand, afirmand ca n-are nimic de ascuns, desi fireste ca nu-i face placere sa i se scotoceasca prin casa.
Ce-ati fi avut de zis daca lucrurile s-ar fi întamplat în acest fel? Cred ca orice om care stie ce înseamna coruptia în Romania si complicitatile politicienilor ar fi concluzionat ca entuziasmul brusc si patriotismul clasei politice sunt, în acest caz, de rau augur: ele sugereaza ca DNA este o institutie ineficienta sau neinteresata cu adevarat în lupta împotriva coruptiei - ca e, la fel ca atâtea alte institutii romanesti, o “forma fara fond” si ca nici un corupt nu are de ce sa intre în panica. Ar fi fost, vorba acelui celebru slogan publicitar, un fel de “ramane cum am stabilit”!
Or, iata ca tocmai votul rusinos din Senat - combinatia dintre sabotaj, neglijenta, ipocrizie si ostilitate manifesta, care se petrece tocmai în momentul cand presedintele Camerei ajunge urmarit penal si se cere perchezitie la domiciliul sau - ne arata ca suntem totusi macar cu un pas înainte. DNA a început sa trezeasca spaime autentice demnitarilor care au de ascuns ceva! Lucrul e atestat de reactiile neroade ale unor senatori din partea Puterii sau a Opozitiei! Primii ar fi trebuit sa regrete mult absenta lor sau s-o poata explica convingator, ceea ce n-au reusit. In cel mai bun caz, dovedesc o mare neglijenta pentru problemele importante pentru care au fost trimisi în parlament, dar e de crezut ca neglijenta a fost contrafacuta pentru multi dintre ei. De ce oare, atunci cand se pune în discutie sa-si creasca privilegiile, sala geme de senatori? Cum de au avut probleme de sanatate, de familie, de organizare, de viata taman acum? Cat despre senatorii PSD, acestia s-au dovedit mai jalnici ca oricand (deopotriva cu aparatorii lor din presa, precum Ion Cristoiu). In mod nerusinat, Iliescu, ca si Nastase au acuzat tripleta Basescu-Macovei-Morar de a dori sa reintroduca statul politienesc si Securitatea! Iar cand au vazut cu disperare ca SUA si UE îsi exprima sustinerea pentru ordonanta si critica deschis felul în care ei au votat (îsi închipuiau probabil ca acele calomnii pe care le-au revarsat asupra Monicai Macovei au fost crezute!) l-au trimis pe sarmanul Geoana la ambasadorul SUA sa explice. In zadar: Ambasada SUA a reafirmat sustinerea pentru ordonanta, iar eternul loser Geoana s-a facut înca o data de ras.
Pe scurt: suntem pe calea cea buna. Exista destule posibilitati constitutionale prin care votul de saptamana trecuta va putea fi anulat. Dar tocmai acest vot disperat dat în Senat arata ca, de data aceasta, lupta e adevarata si nu se reduce la doar obisnuitul si veselul circ mediatic. Vinele umflate de pe fruntea lui Adrian Nastase, care declara ca, daca ar depinde de el, nu ar aproba sa-i fie casele perchezitionate de DNA, spun, în particular, cat de bine tintita a fost lovitura. Nu stim ce ascunde Nastase, dar oricine se poate întreba: oare ce schelet tine în dulap al treilea om în stat, care e avertizat cu atata timp înainte ca DNA doreste sa-i viziteze casele, care are destule sanse de a opri actiunea la Camera, al carei presedinte este, si care, totusi, vorbeste inflamat despre dictatura, politie politica si Securitate? Care este sursa acestei imense disperari?
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22