Teste fraudate

Andrei Cornea 23.06.2006

De același autor

 Vasazica, sistemul de protectie a subiectelor pentru  testele nationale este vulnerabil! Noutatea e mare! Doi jurnalisti de la Adevarul au ridicat plicurile sigilate fara a fi legitimati, dupa care s-au dus direct la Politie. Bineînteles, imediat vine întrebarea: cati asemenea falsi delegati s-au mai prezentat înainte? Nu s-au prezentat - spun cei de la MEC -, dar cine sa-i mai creada! Dar oare cati delegati sau falsi delegati au mai luat plicuri cu subiecte anul trecut, acum doi ani, acum trei ani? Cati la testele nationale, cati la bacalaureat? Cati la istorie, cati la romana, cati la franceza? Cate le-au vandut doritorilor?

 Cred ca nu e cazul sa intram în panica. Sa facem o experienta contrafactuala: sa admitem ca, în locul iscusitilor jurnalisti de la  Adevarul, s-ar fi prezentat la ghiseul cu plicuri doi infractori. Cu priviri sumbre, ar fi luat plicurile pe veresie, dupa care ar fi vandut subiectele: cativa copii cu parinti paranoici ar fi învatat ca pe apa subiectul cu Constantin Brancoveanu sau pe cel cu Revolutia de la 1848. Ar fi aflat si ei, de pilda, ca Heliade Radulescu nu-i tot acelasi personaj cu Mircea Eliade sau ca Horezu e o manastire si nu o orezarie, asa cum ar fi continuat sa creada fara frauda cu pricina. Pana aici, toate bune! Desigur, unii dintre ei ar fi ajuns la un liceu ceva mai bun, luand locul altora, ceea ce, în conditiile respective, e regretabil. Dar - si aici vreau sa ajung - în general, nu s-ar fi întamplat nimic grav! Starea generala a cunostintelor de istorie e oricum atat de dezastruoasa, încat o frauda în plus nu ar fi schimbat nimic. Odata încheiata scoala, absolventii - de gimnaziu sau de liceu - oricum uita aproape totul, indiferent daca au învatat sau au copiat: nu-i vorba ca ignora ani importanti, cum ar fi cei ai Revolutiei Franceze, dar nici macar secolul în care se plaseaza astfel de evenimente nu-l pot preciza. De personajele istorice îsi amintesc multi dintre ei numai daca "au vazut filmul". Altminteri, nu ar putea preciza cine si-a pierdut capul încoronat cu ocazia respectivei revolutii! Rog cititorul sa nu creada ca vorbesc pe dinafara. Faptul e autentic. In general, experienta de cadru didactic la Universitatea din Bucuresti m-a încredintat ca nivelul de cunostinte istorice si de cultura generala al absolventului de liceu e în cadere libera. Si lucrurile stau la fel la toate materiile la care studentul nu si-a pus meditator pentru a intra la facultate, acolo unde se mai tine admitere. Fiindca în multe locuri nu se mai tine. Pentru foarte multi care "dau" la Politehnica este de neînteles de ce au ei nevoie de istorie sau franceza, iar pentru cei care dau la Franceza, matematica e o corvoada inutila, asa ca, daca se poate trisa - cu atat mai bine! N-au dreptate? Iar acestia sunt cei normali, caci exista si unii care nu pot deloc sa înteleaga nici macar de ce au nevoie de franceza la Franceza sau de istorie la Istorie!

 Majoritatea adolescentilor sunt inteligenti. Daca ar fi prosti, ar toci la toate obiectele. Dar ei vad bine agramatismul parlamentarilor; de ce s-ar mai chinui ei sa vorbeasca corect? Vad incompetenta autoritatilor, dar si vilele demnitarilor. De ce s-ar mai forta sa învete despre revolutii, razboaie, decapitari si manastiri? Cultura nu renteaza. Frauda renteaza. Cei care triseaza nu stiu nimic, fiindca, desigur, triseaza. Cei care nu triseaza, nu raman cu aproape nimic, fiindca învata mecanic lucruri prost expuse, prost digerate si care, de obicei, nu-i intereseaza. Nimeni, deci, nu stie nimic, dar macar primii si-au petrecut mai inspirat "cei mai frumosi ani"! Iata de ce spun ca, oricat de grava moralmente, o frauda în plus nu ar mai putea schimba nimic sub raportul nivelului general de cunostinte. Atunci de ce atata agitatie, atata zgomot? A, trebuie atacat fondul? Povestea asta o auzim de multi ani, ca si faptul ca educatia e  "prioritate nationala". Cine o mai crede? Profesorii - nu mai cred nimic, elevii - stiu ei mai bine, parintii - alearga dupa meditatori si dupa bani pentru meditatori. Ministrul mai crede? Chiar si nefericitul domn Hardau a aflat adevarul! Atunci cine? Portarul de la minister, femeia de serviciu? Pe scurt, cu totii stim ca educatia în Romania e o cenusareasa, dar sunetul minciunii reciproce e dulce. Si macar de-ar fi o cenusareasa autentica, cu sansa recuperarii de catre printul salvator!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22