"Testul Morar"

Andrei Cornea 06.08.2008

De același autor

Acum, la inceput de august, pe cand natiunea intreaga sta numai cu gandul la vacante, cateva ma­rimi ale statului nostru - primul-mi­nistru, presedintii Camerelor, mi­nistrul Justitiei, dar si o multime de parlamentari - au, bietii de ei, o mare problema de rezolvat, un fel de cvadratura a cercului politic: cum sa descurce cazul Morar si se­siunea extraordinara a par­la­me­n­tului, convocata la cererea pre­sedintelui si dedicata admiterii sau respingerii urmaririi penale pentru mai multi fosti ministri. Intr-ade­var, sunt de plans oamenii acestia, caci este vorba, nici mai mult, nici mai putin decat despre a pune pe un taler al cantarului privilegiile proprii si ale acolitilor, iar pe ce­lalalt retorsiunile probabile din par­tea Comisiei Europene.

Cum sa ceara guvernul liberal, prin intermediul ministrului Justi­tiei, cenusiul domn Predoiu, re­i­no­irea mandatului lui Daniel Morar, bomba cu intarziere plasata de Monica Macovei in curtea clasei politice? Deja mai multi liberali si pe­se­disti au declarat gestul ca im­posibil si inacceptabil, ba chiar volubilul Crin Antonescu l-a numit "o palma pe obrazul liberal". Ba unii pesedisti au sugerat chiar ca parlamentul ar putea desfiinta prin lege DNA-ul, in caz ca Morar ar fi din nou propus. Dar, pe de alta par­te, ce altceva sa faca nefericitii po­liticieni, atunci cand singura ins­titutie laudata in ultimul raport al CE este tocmai DNA? Soarta de neinvidiat a Bul­gariei trebuie evi­tata, mai ales ca e campanie elec­torala, iar "dus­manul" (Traian Ba­sescu si PD-L) va avea un superb argument in lupta. Apoi, pe oricine in afara de Morar ar pro­pune drept sef al DNA ministrul Justitiei, e deja limpede ca pre­sedintele va refuza numirea, repe­tand cazul Noricai Nicolai. Or, o numire re­fuzata va avea con­se­cinte nati­o­nale si inter­na­tionale re­le, iar intre timp DNA va fi condus interimar, probabil tot de Morar.

La fel cu parlamentul. Aici to­tu­si e mai simplu. Toate instinctele ma­­joritatii parlamentarilor ii in­­deam­­na sa voteze pentru res­pingerea ce­rerii DNA, cu atat mai mult cu cat au fost smulsi din vacanta de solicitarea prese­dintelui. Daca vor avea minte, se vor stapani probabil unii dintre ei si vor vota astfel in­cat sa iasa mai multe voturi in fa­voa­rea ridicarii imunitatii lui Nastase, Mitrea etc. decat pentru res­pingere, dar totusi insuficiente - sub doua treimi. Tre­buie dat ceva si "imaginii"! Dar chiar si asa, pro­blema ramane si raman si criticile. Iarasi o buna tema de cam­panie pentru "dusman"!

Imi inchipui cate rezerve de in­ge­niozitate, cate fineturi proce­durale vor fi puse la lucru, zilele acestea, pentru a nu ceda nimic esential, parand ca s-au facut mari concesii. Drama este ca CE nu poa­te fi pacalita la televizor nici cu is­te­­ricalele lui Valentin Stan, nici cu filosofemele lui Cristoiu.

Pentru liberali mai ales dilema este grea. Caci, daca in ceea ce pri­veste parlamentul pot fi crezuti atunci cand spun ca nu pot con­trola situatia, in cazul nereinnoirii mandatului lui Morar, acest tip de argument nu mai functioneaza. In acelasi timp, "testul Morar" va fi decisiv si pentru altceva: daca gu­vernul liberal va cere totusi rein­­noirea mandatului lui Morar, in­­seamna ca o reconciliere, fie si postelectorala, cu PD-L si chiar cu Tra­ian Basescu, este nu numai posi­bila, dar chiar plauzibila. Da­ca in­sa Tariceanu va repeta "sce­na­riul No­rica Nicolai", inseamna ca tot ceea ce e putred in PNL si dispus la o alianta cu PSD numai de dragul protejarii inte­reselor oli­garhiei e mai puternic si decat partea o­nes­ta si rezonabila a par­tidului. Stim ca in PNL exista mai multe voci si mai multe curente: or, daca partizanii co­n­­ci­li­e­rii cu PD-L si, tot­odata, ai in­­de­partarii de PSD nu vor obtine acum, intr-un moment foar­te fa­vorabil pentru ei (cu CE de par­tea lor), o victorie, inseamna - du­pa pa­rerea mea - ca situatia lor e fara perspective si ca destinul PNL ca partid independent este, pen­tru mult timp, compromis. Si nu cred ca ne inselam spunand ca mo­men­tul poate fi decisiv pentru socie­tatea roma­neasca in an­samblu.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22