De același autor
Acum, la inceput de august, pe cand natiunea intreaga sta numai cu gandul la vacante, cateva marimi ale statului nostru - primul-ministru, presedintii Camerelor, ministrul Justitiei, dar si o multime de parlamentari - au, bietii de ei, o mare problema de rezolvat, un fel de cvadratura a cercului politic: cum sa descurce cazul Morar si sesiunea extraordinara a parlamentului, convocata la cererea presedintelui si dedicata admiterii sau respingerii urmaririi penale pentru mai multi fosti ministri. Intr-adevar, sunt de plans oamenii acestia, caci este vorba, nici mai mult, nici mai putin decat despre a pune pe un taler al cantarului privilegiile proprii si ale acolitilor, iar pe celalalt retorsiunile probabile din partea Comisiei Europene.
Cum sa ceara guvernul liberal, prin intermediul ministrului Justitiei, cenusiul domn Predoiu, reinoirea mandatului lui Daniel Morar, bomba cu intarziere plasata de Monica Macovei in curtea clasei politice? Deja mai multi liberali si pesedisti au declarat gestul ca imposibil si inacceptabil, ba chiar volubilul Crin Antonescu l-a numit "o palma pe obrazul liberal". Ba unii pesedisti au sugerat chiar ca parlamentul ar putea desfiinta prin lege DNA-ul, in caz ca Morar ar fi din nou propus. Dar, pe de alta parte, ce altceva sa faca nefericitii politicieni, atunci cand singura institutie laudata in ultimul raport al CE este tocmai DNA? Soarta de neinvidiat a Bulgariei trebuie evitata, mai ales ca e campanie electorala, iar "dusmanul" (Traian Basescu si PD-L) va avea un superb argument in lupta. Apoi, pe oricine in afara de Morar ar propune drept sef al DNA ministrul Justitiei, e deja limpede ca presedintele va refuza numirea, repetand cazul Noricai Nicolai. Or, o numire refuzata va avea consecinte nationale si internationale rele, iar intre timp DNA va fi condus interimar, probabil tot de Morar.
La fel cu parlamentul. Aici totusi e mai simplu. Toate instinctele majoritatii parlamentarilor ii indeamna sa voteze pentru respingerea cererii DNA, cu atat mai mult cu cat au fost smulsi din vacanta de solicitarea presedintelui. Daca vor avea minte, se vor stapani probabil unii dintre ei si vor vota astfel incat sa iasa mai multe voturi in favoarea ridicarii imunitatii lui Nastase, Mitrea etc. decat pentru respingere, dar totusi insuficiente - sub doua treimi. Trebuie dat ceva si "imaginii"! Dar chiar si asa, problema ramane si raman si criticile. Iarasi o buna tema de campanie pentru "dusman"!
Imi inchipui cate rezerve de ingeniozitate, cate fineturi procedurale vor fi puse la lucru, zilele acestea, pentru a nu ceda nimic esential, parand ca s-au facut mari concesii. Drama este ca CE nu poate fi pacalita la televizor nici cu istericalele lui Valentin Stan, nici cu filosofemele lui Cristoiu.
Pentru liberali mai ales dilema este grea. Caci, daca in ceea ce priveste parlamentul pot fi crezuti atunci cand spun ca nu pot controla situatia, in cazul nereinnoirii mandatului lui Morar, acest tip de argument nu mai functioneaza. In acelasi timp, "testul Morar" va fi decisiv si pentru altceva: daca guvernul liberal va cere totusi reinnoirea mandatului lui Morar, inseamna ca o reconciliere, fie si postelectorala, cu PD-L si chiar cu Traian Basescu, este nu numai posibila, dar chiar plauzibila. Daca insa Tariceanu va repeta "scenariul Norica Nicolai", inseamna ca tot ceea ce e putred in PNL si dispus la o alianta cu PSD numai de dragul protejarii intereselor oligarhiei e mai puternic si decat partea onesta si rezonabila a partidului. Stim ca in PNL exista mai multe voci si mai multe curente: or, daca partizanii concilierii cu PD-L si, totodata, ai indepartarii de PSD nu vor obtine acum, intr-un moment foarte favorabil pentru ei (cu CE de partea lor), o victorie, inseamna - dupa parerea mea - ca situatia lor e fara perspective si ca destinul PNL ca partid independent este, pentru mult timp, compromis. Si nu cred ca ne inselam spunand ca momentul poate fi decisiv pentru societatea romaneasca in ansamblu.